Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Íme a kisméretű házi komposztáló-biogázüzem

  • 2016. október 09.
  • sklania

Egy újabb remek példa arra, hogyan teremthető a hulladékból érték. A többfunkciós komposztáló megoldja a ház gázellátását is.


A hordozható szélturbina mellett most egy másik, házi mobileszköz is elkészült, mely segítségünkre lehet abban, hogy fenntarthatóbbá tegyük háztartásunkat. A házi biogázüzemet, mely szerény méreteivel (123cm/165cm/100cm-es ) a legtöbb kert, udvar sarkában elfér, egy izraeli startup fejlesztette ki. A cég célja, hogy segítse a gazdálkodók és családok ökológiai lábnyomának csökkentését, és új technológiát vezessen be a szegényebb régiókban, mely kiválthatja az addigi veszélyes főzési eljárásokat. Néhány egységet már ki is osztottak a leghátrányosabb régiókban, és miután sikeresen zárták Indiegogo kampányukat, bárki megvásárolhatja az eszközt jelenleg 995 dollárért.


Több milliárd ember még mindig fa-, szalma- illetve széntüzelésű sütőket használ, melyek károsanyag kibocsátása köztudott, lásd például a kínai állapotokat. A WHO adatai szerint évente 4,3 millió ember hal meg a háztartásban keletkező légszennyezés okozta betegségben, az erről szóló cikkünket itt tekintheti meg. A HomeBiogas igyekszik javítani ezen a helyzeten is.


Fókuszban a háztartási- és kerti hulladék: A háztartásokban rengeteg zöldhulladék keletkezik, ez akár a háztartási hulladék 30%-át is elérheti. Ezek nagy része azonban sajnos a vegyes hulladékok között, és így a szemétlerakókon végzi. Itt a szerves anyagok lebomlása közben metán szabadul fel, ami jelentősen növeli a lerakók által okozott légszennyezést. Ide tartozik minden kertből származó növényi rész, például a lehullott falevelek, a lenyírt fű, vagy az elszáradt virágok.

A körülbelül 40 kilogrammos szerkezet ételmaradékból és trágyából termel biogázt és komposztot. Baktériumok és víz segítségével erjeszti meg a hulladékot, melynek eredményeként metán és széndioxid keletkezik. Naponta 6 liternyi ételmaradékot és 15 kilogrammnyi kerti zöldhulladékot lehet vele feldolgozni (a hivatalos weboldalon ez az érték literben van megadva és trágyaként kerül megnevezésre), ebből körülbelül 3 órányi főzésre elegendő gázt nyerhetünk, mellyel akár három fogás is elkészíthető. Emellett 10 liter folyékony állagú komposzt is keletkezik (a gyártó növénytápszerként specifikálja az eredményül kapott anyagot). Egy év alatt így 1 tonna szerves hulladék és 6 tonna széndioxid hasznosul.

Az Európai Unió és a Peres Center for Peace finanszírozásával 40 HomeBioGas rendszert szereltek fel a Jordán-völgyben található palesztin faluban, al-Awjaban.
A cég szerint a házi biogázüzem használata egyszerű és minimális fenntartási mukálatokkal jár. Bár elvileg hagyományos tűzhelyre is ráköthető, legalább az egyik gázrózsát át kell hozzá alakítani. Az egység melegben működik a leghatékonyabban, amikor a napi átlaghőmérséklet eléri a 17 fokot. A rendszer elérhető lesz mindenkinek, akinek szüksége van rá a fejlődő országokban – mondta Oshik Efrati, a cég igazgatója. – Eltünteti a hulladékot, tiszta gázt készít és megkímél a füsttől.

 

Komposztálás: A komposztálás a szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosításának egyik módszere, melynek során bio-és zöldhulladékokból humusszerű anyagot állítunk elő. A komposztálás segítségével jelentősen csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége, a keletkező komposzttal pedig javítható a talaj minősége. A komposztálás folyamatában többféle élőlény is részt vesz. Elsősorban baktériumok, gombák és talajlakó állatok, például gyűrűsférgek vagy százlábúak. A komposztálás kis léptékben is megoldható, saját építésű vagy vásárolt komposztálókkal. Fontos azonban előzetesen tájékozódnunk az ideálik komposztösszetételről, hiszen jó minőségű komposzt akkor állítható elő, ha annak összetétele, tehát a komposztálóba helyezett hulladék aránya – a lúgos, savas arány – megfelelő.

Komposzt: Nagy szervesanyag-tartalmú, földszerű anyag, ami a bio- és zöldhulladékok aerob mikroorganizmusok és talajlakó élőlények közreműködésével történő lebomlása során  alakul ki. Kiválóan alkalmas a talaj szervesanyag-tartalmának pótlására. Szemben a műtrágyával a komposzt természetes módon növeli a föld minőségét, termőképességét.

 

forrás:


 http://ecolounge.hu/zoldmotor/kismeretu-hazi-komposztalo-biogazuzem