Imádom az ütődötteket

  • 2023. szeptember 25.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Januártól Magyarországon is szelektíven kell majd gyűjteni a háztartási élelmiszer-hulladékot, de hogy mennyire fog beválni az új kukánk, az alapvetően rajtunk fog múlni. Az elmúlt egy hónapban azzal kísérleteztem, hogy mennyire tudom betartani az élelmiszer-pazarlással foglalkozó szakemberek tanácsait, és vajon mennyire fog megtelni a saját jövőbeni szemetesem. Az eredmény igen biztató, 27 ezer forinttal kevesebbet költöttem élelmiszerre, és egyszer sem dobtam megromlott vagy lejárt kaját a szemetesbe, de a zero waste élmény megszeretéséhez ez az idő még kevés volt.

Egy hónapja határoztam el, hogy a lehető legminimálisabbra szorítom a háztartási élelmiszer-hulladékomat. Az elhatározás azután született, hogy megírtam, jövő január elsejétől Magyarországon is szelektíven kell majd gyűjteni a háztartási biohulladékot – és bár az erről szóló jogszabály azóta sem jelent meg, az biztos, hogy az lesz a legjobb, ha minél kevesebb élelmiszer kerül majd bele ebbe az új szemetesbe. Hiszen bár menő lesz az új kuka, azt kár lenne letagadni, hogy picit büdös is.

Ugyanis onnantól kezdve, hogy a háztartások megkapják a Mol Mohutól az új lakberendezési tárgyukat, ezekbe kell majd beledobniuk minden élelmiszer- és konyhai hulladékukat, többek között a répa- és krumplihéj mellett a pizza szélét és a megromlott pörköltöt, valamint a teafiltert és a kávézaccot is. Ettől pedig bármilyen profi kivitelezésű is lesz az új kuka, előfordulhat, hogy kissé savanykás szag kezd el majd terjengeni a konyhában, és megjelenhetnek a muslincák is.

Ha kíváncsi vagy a folytatásra és, hogy az újságíró hogyan boldogult az új kuka szagtalanításával, itt tudod elolvasni: telex.hu