Így legyen komposztbarát kerted!

  • 2023. október 10.
  • Csilla

A Komposztálás Ünnepnapját (október 10.) 2011. óta ünnepeljük hazánkban. Minden évben pályázatot hirdetünk oktatási-nevelési intézményeknek, civil szervezeteknek, hogy mutassák be, hogyan ünneplik a komposztálást, ami a természetes körforgást testesíti meg. Legyen a te kerted is komposztbarát! Ehhez mutatunk néhány tippet.

Miért fontos a komposztálás?

A komposztálás lényegében a szerves anyagok lebomlását jelenti oxigéndús környezetben, lebontó élőlények közreműködésével. Ez egy természetes folyamat, valójában ha nem teszünk semmit, ez akkor is végbe megy.

A probléma az, hogy manapság ezt a folyamatot a legtöbbször nem hogy segítjük, de gátoljuk azzal, hogy összegyűjtjük a fűnyesedéket, faleveleket, ágakat és bezacskózzuk, majd vagy simán bedobjuk a kukába vagy elégetjük. Ha szerencsések vagyunk, elszállítják a zöldhulladékot, és egy komposzttelepen hasznosítják. Azonban mindegyik esetben az történik, hogy a föld számára hasznos tápanyagok nem tudnak helyben hasznosulni. Ezért általában arra kényszerülünk, hogy jó pénzért vásároljunk virágföldet, műtrágyát.

bezacskózott levél

 

A kerti zöldhulladék (és konyhai zöldhulladék) helyben történő komposztálásával viszont helyben tartjuk a szerves anyagot, és a keletkező tápanyagdús humuszt is fel tudjuk saját kertünkben használni. 

 

Mit kell ehhez tennem?

Ha az energiaminumumra akarunk törekedni, akkor igazából nem kell semmit tennünk: hagyjuk helyben a lehullott faleveleket! Ezzel egyszerre több jót is teszünk. Először is az avar a téli időszakban takaróként védi a talajt, illetve a fák és bokrok gyökereit. Másodszor búvóhelyet jelent az élőlények számára az áttelelésre, ilyen pl. a téli álmot alvó sün, vagy az olyan hasznos rovarok, mint a katicabogár. Nem utolsó sorban pedig helyben megtörténik a komposztálás folyamata, tavasszal a talaj friss tápanyagokkal dúsul. Ha nem is hagyjuk meg mindenhol a faleveleket, hiszen a utakról érdemes összeszedni a balesetek elkerülése végett, akkor is próbáljuk meg minél több helyen meghagyni, pl. bokrok alatt, a kert nem járt területein.

 

hagyd helyben a leveleket!

 

A falevelek mellett igyekezzünk minél több korhadt fát is megtartani a kertben, ugyanis ez jelent táplálékot és otthont a lebontó élőlények számára. Elsőre talán nem hangzik túl vonzó dolognak, hogy minél több rovart akarjunk a kertünkbe vonzani, de nagyon fontos szerepet töltenek be a kertben. Amellett, hogy táplálékot jelentenek más, a köztudatban kedveltebbnek számító állatok számára (madarak, sünök, mókusok), a komposztálás sem képzelhető el nélkülük. Az egészséges talajéletet pedig a kertben lakó növények fogják meghálálni. A rovarhotelek is ezt a funkciót igyekeznek betölteni, ha úgy gondoljuk, szebb látványt nyújtanak, mint a meghagyott farönkök.

 

korhadék fa

 

Ha a konyhai szerves hulladékot is szeretnénk komposztálni (márpedig 2024. január elsejétől ezek külön gyűjtése kötelező lesz), akkor érdemes beszerezni vagy magunk készíteni egy komposztáló eszközt. Ebben tudjuk év közben gyűjteni a kerti és konyhai zöldhulladékot, amit időnként érdemes átforgatni. Ha elég nagy arányban látunk földszerű anyagot a komposztkeretben, akkor át lehet rostálni a komposztkupacot, és egy kis pihentetés után fel is használható a kész humusz a kertben, vagy akár a benti növényeid földjét is dúsíthatod vele.

 

Annak, hogy milyen eszközöket érdemes beszerezni vagy hogy mit hogyan lehet komposztálni, komposztalj.hu oldalunkon tudsz utánanézni.

 

komposztálás folyamata

 

Képek forrása: Pixabay, Humusz