Komposztünnep 2023 - megjelent a felhívás

  • 2023. szeptember 18.
  • Peti

Az október 10-én esedékes Komposztálási Ünnepnaphoz kötődően a Humusz Szövetség és a Galgamenti Népfőiskola idén is felhívást intéz oktatási intézmények, civil közösségek számára. 

Arra buzdítunk minden csoportot, közösséget, hogy október során valósítson meg olyan aktivitást, ami a komposztáláshoz kötődik. Célunk, hogy az elmúlt évek sikeres akcióit folytatva minél több helyen felhívjuk a figyelmet a komposztálás jótékony hatásaira.

 

Idén már csatlakoztunk az International Compost Awarness Week (ICAW) kiálltványához. „Komposzt… A természet klímabajnoka” (Compost… Nature’s climate champion) címmel a nemzetközi komposzt tudatos mozgalom is felhívja a figyelmet a komposzt jótékony hatásaira, ami által a klímaváltozás negatív hatásai mérsékelhetők.

Miben bajnok a komposztálás és miért? Hogyan küzdhetünk komposztálással a klímaváltozás ellen? Nyomozzunk, beszélgessünk, alkossunk kreatívan és terjesszük együtt a komposztálás szemléletét, vájunk mi is bajnokká!

 

A Komposztünnep pályázati felhívásban minden évben igyekszünk aktivitás ötletekkel segíteni a pedagógusok munkáját, inspirációt adni a közösségeknek. Az idei ötletek kidolgozásában szakmai partnerünk a ComPot beltéri agyag komposztáló megalkotója, Udvarnoki Tünde. A beltéri komposztáláshoz kapcsolódó mindenféle praktikáit, zöld megoldásait jó szívvel ajánljuk. 

Az ovis korosztálynak szóló ötletek tárházát idén Kamarás Emesének köszönhetjük. A Mesiműhely játékos foglalkozásaival már találkozhattak azok, akik részt vettek az I. Budapesti Giliszta Fesztiválon

Harmadik szakmai partnerünk idén is a nébih Maradék nélkül programja - akikkel már több éve működünk együtt az élelmiszer hulladék megelőzése terén és a komposztálás népszerűsítésében.

 

Az idén 13 éves Komposztünnep örök társszervezője pedig a Galgamenti Népfőiskola. Együttműködésünk gyümölcsei közül szíves figyelmükbe ajánljuk a Komposztünnep Magyarországon c. kiadványunkat.

 

A pályázati felhívás részletei és az ajánlott aktivitások ezen a linken érhetők el.

 

Jó készülődést kívánunk!

Gilbert humusz