Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Így érdemes ősszel hügelkultúrás ágyást készíteni

  • 2022. november 05.
  • Jakab János

A legtöbbünk kertjében különféle gyümölcsfák, díszfák, örökzöldek és különféle fásszárú növények megtalálhatók, ezen növények gondozása során bizony zöldhulladékok keletkeznek. Ezen zöldhulladékok felhasználásával, elhelyezésével sokaknak meggyűlik a baja, időnként fejtörést okozva a jóhiszemű tulajdonosnak. A Greendex jóvoltából most egy újabb ökológiailag megfelelő eljárással ismerkedhetünk meg. 

A koronavírus-járványnak is köszönhetően az utóbbi években egyre inkább felértékelődött a kert, de már nemcsak díszítő funkciója, hanem a termesztés és az önfenntartás kapcsán is. Egyre nagyobb érték a saját zöldség, gyümölcs. Üdvözlendő, hogy trendivé vált a magaságyás, a komposztálás, a permakultúra, illetve mai témánk, a hügelkultúra is.

 

A hügelkultúrát ismerik még bakhátként és dombágyásként is. Bárhogy is nevezzük, a legfontosabb jellemzője, hogy vázát különböző fahulladékok, korhadékok alkotják. Természetesen további más, komposztba illő hulladék is kerülhet bele, ezek mind táplálni fogják a bele ültetett növényeket.

 

bakhatas

Bakhátas magaságyás

 

Hogyan és mikor alakítsuk ki a hügelkultúrát?

 

A vegetáció végeztével az ősz a legalkalmasabb arra, hogy kialakítsuk ágyásainkat vagy komposztjainkat. Legyen szó akár magaságyásról, akár bakhátról. Akkor érdemes ezzel kísérleteznünk, ha nagy kertünk van, és sok olyan fahulladék vagy durvább komposzt keletkezik, amellyel nem tudunk mit kezdeni, hiszen ezek remek alapot nyújtanak a magaságyás kialakításához.

 

Szélességét tekintve legalább 1,5 méterre lesz szükségünk, hosszát tekintve lehetünk rugalmasabbak, de érdemes 2–3 méteresre tervezni. Az alap tehát fa, fás szárú hulladék, gallyak. Ezt fedheti levél, komposzt vagy trágya, majd kerti föld.

 

hugel

Szerencsések vagyunk, ha van szőlő a kertben, kiváló alapanyag a hügelkultúrához az előző évi metszés maradéka.

 

A fás részeket vágjuk fel akkora darabokra, hogy kényelmes, szellős halmot tudjunk alkotni belőle. Minél nagyobb részeket hagyunk benne, annál tovább tart majd a lebomlás. A fás részeket borítsuk gallyakkal, levelekkel, de friss komposztot is szórhatunk rá. Ha szeretnénk, akkor érett trágyát is használhatunk, de kerüljük el a túltrágyázást! Az alkotóelemek aránya, mennyisége alapvetően befolyásolja majd, hogy időben hogyan szabadulnak fel a tápanyagok a növények számára.

 

Amennyiben érdekesnek találtad a cikket és szeretnél jobban elmélyedni a témában, akkor ne habozz, ide kattintva elolvashatod az ezzel foglalkozó teljes cikket.

Cikk és képek forrása: greendex.hu