Végveszélyben van a hazai üvegvisszaváltó rendszer, pedig hamarosan kötelező lesz használni

  • 2025. november 10.
  • PKata

Az italok körforgó palackozása és értékesítése különösen fontos környezetvédelmi szempontból, mert az üvegpalackokat  akár 30-40-szer újratöltik, vagyis újrahasználnak, szemben az egyutas  palackokkal, amelyeket csak egyszer használnak fel és csak újrahasznosítanak. Az Európai Unió 2030-tól kötelezi a tagállamokat, hogy az italértékesítés legalább 30 százalékát körforgó palackban bonyolítsák, és ezt az arányt évről évre növelni kívánják.

Magyarországon a körforgó rendszerek nagyobb arányban maradtak meg vagy újultak meg, mint Nyugat-Európában, például boros körforgó palackkal csak nálunk találkozni az élelmiszerkereskedelemben. Ennek fő oka az ország kis területe, amely gazdaságosabbá teszi a visszagyűjtést. Ugyanakkor a nagy alapterületű boltok, melyek a körforgó palackok visszagyűjtésének bázisai, munkaerőhiánnyal küzdenek, és vásárlótéri helyhiány miatt nehéz az új feladatot teljesíteni. Emiatt több áruházlánc, köztük a Lidl, Penny és Spar, tervezi a körforgó palackok kivezetését 2024 és 2026 között.

Az állam az uniós előírások miatt betétdíjas rendszert hozott létre az eldobható palackokra a környezetszennyezés csökkentése érdekében, ám ez a rendszer nem csökkenti, hanem növeli az italcsomagolás biológiai lábnyomát a drága szállítás miatt. Az igazi környezetvédelmi előrelépést a körforgó palackozás jelentené, amely kb. 90%-kal csökkenti az anyag- és energiafelhasználást. 
Sajnos az eldobó palackok betétdíjas rendszerének bevezetése előtt nem integrálták a körforgó palackokat, ami hátráltatja azok védelmét és fenntartását. 

 
Emiatt sok bolt olyan gépeket vásárolt, amelyek nem alkalmasak körforgó palackok kezelésére, így ezek a rendszerek feltehetően hamar elavulnak. Az eldobható csomagolás lehetővé teszi a termékek globális terítését, míg a körforgó palackok használata lokális forgalmazáshoz kötött, ezért fontos támogatni azokat a kereskedelmi hálózatokat, amelyek vállalják a körforgó palackokkal járó pluszfeladatokat.
 
Ez a váltás a pincészetek számára pedig szervezési és termelési problémákat is eredményez, mivel kétféle csomagolásban kell ugyanazt a terméket forgalmazni, és nehézségek adódnak a körforgó palackok visszaváltásában. Az egyutas palackos rendszer bevezetése az árak emelkedésével jár, vagy a nyereség rovására történik a költségek átvállalása.
 
ez egy kivonat, a teljes cikk a telex.hu/g7 oldalon olvasható