Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás az iskolákban és az óvodákban is!

  • 2013. április 22.
  • Axi

komposztalas piktogramSikeresen zárult Szövetségünk komposztos projektje, amely a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával valósult meg! A Humusz Szövetség "Komposztálás a fővárosi óvodákban, általános és középiskolákban a Humusz Szövetséggel" c. programján összesen 30 fővárosi iskola, és óvoda vett részt .:)

Program keretében fővárosi óvodák és iskolák számára biztosítottunk ingyenes komposztkereteket. Emellett az igénylő iskolák pedagógusai és iskolai munkatársai számára képzést tartottunk komposztálás témakörében, annak érdekében, hogy aktuális ismeretekkel és módszertani ötletekkel segítsük a környezeti nevelés terén folytatott tevékenységüket az iskolai órákon.

A program rövid leírása:

  • A projekt keretén belül 60 db keretet osztottunk szét 30 fővárosi óvodában és iskolában, iskolánként 2-2 db-ot.
  • A komposztkeret osztását egybekötöttük egy-egy térítésmentes, félnapos, négy órás komposztálással kapcsolatos képzéssel, amelyre a jelentkező iskolából két munkatárs, pedagógus jöhetett el.      
  • A már meglévő humusz.hu/oktatas honlapunkra újabb anyagokat tettünk föl (játékok, letölthető dokumentumok), amely reményeink szerint a képzés után is nagy mértékben segítik majd a pedagógusok és iskolai dolgozók munkáját.


A program végeztével bízunk abban, hogy a pedagógusok és az iskolai munkatársak segítségével a gyerekek olyan tanulási folyamatban vehetnek részt, amely segíti a környezettudatos szemléletük kialakulását. Annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a szemléletformálás, a hulladékmegelőzés elérése komposztálás keretén belül fontos, hogy a gyerekek napi szinten halljanak a témáról, és a pedagógusok személyében hiteles példa álljon előttük. Ezt csak úgy valósíthatják meg, ha a diákoknak folyamatosan biztosítják a komposztálás lehetőségét az iskola területén.

Komposztkeretek átvétele a Humuszban

A programot követően rengetek pozitív visszajelzést kaptunk, különösen az óvodák örültek nagyon, hogy idén már ők is bekapcsolódhattak egy ilyen témájú programba és lehetőségük nyílt megismerkedni a komposztálás folyamatának rejtelmeivel.

Az előadás megtalálható a www.humusz.hu/oktatas aloldalon!

Köszönjük a programon való aktív részvételt!:)

 

Fovarosi Onkormanyzat logo

A program a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával valósult meg.