Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hétköznapok fenntarthatósága csak női illatban kapható

  • 2019. május 20.
  • CsViki

Ha már környezettudatosság és család, nem fura, hogy milyen ritkán hallunk férfiakat megszólalni a témában? A hétköznapok fenntarthatósága tényleg csak női illatban kapható? Mivel férfiszemszög nélkül koránt sem teljes a kép, május 29-én, a Zöld Kalandozások 4. előadásán Kozma Gergely, az Eco Punk Találkozó alapító főszervezőjének kezébe adjuk a mikrofont, hogy megtudjuk, létezik-e tudatosság szatyorvarrás, szappanfőzés és jóga nélkül.

Legyen az hulladékmentesség vagy fenntartható családi élet, mind nemzetközileg, mind itthon jellemzően nők uralják a terepet. Gondoljunk csak Bea Johnsonra, a zero waste mozgalom élharcosára, vagy itthon Ökoanyura (Nagy Réka), Kump Edinára (hulladekmentes.hu) vagy Tóth Andira (Dobd ki a szemetest!), és még sorolhatnánk.

Na de hol maradnak a környezettudatos édesapák? Hiszen nélkülük korántsem teljes a kép, főleg egy olyan társadalomban, amely a női-férfi szerepek kiegyenlítésére törekszik családi életben (is), sőt elvárja a férfiaktól a feladatmegosztást a háztartásban. Vajon mit gondolnak a férfiak egy olyan nők ízlése alapján formálódó, ugyanakkor igencsak életbevágó környezetvédelmi mozgalomról, mint a hulladékmentesség? Mennyire vonzó számukra ez az életmód, ha egyáltalán az? Milyen szempontokat tart fontosnak a gyereknevelésben egy környezettudatos apa?

Ilyen és hasonló kérdésekre kerestük a választ, és A Férfi Előadót, amikor Kozma Gergely, az Eco Punk találkozó alapítója és főszervezője elvállalta, hogy megosztja velünk a tapasztalatait és a véleményét a témában, mind férfiként, mind háromgyerekes gyakorló édesapaként.

Nem szeretnénk lelőni a poént, ezért csak előadónk igencsak frappáns bemutatkozását szeretnénk megosztani veletek, amely alapján kétségkívül egy minden ízében szórakoztató, formabontó és kritikus előadásra számíthattok:

Kozma Gergely

„Gergő vagyok, 16 éve olvasom az összetevőket. A feminizmus analógiájára, egyfajta zöld maszkulinizmus forradalmár lettem, de nem önként.”

 

Ha nem bírnál a kíváncsiságoddal az előadásig, az Eco Punk találkozó honlapjára látogatva még többet megtudhatsz Gergő világfelfogásáról: ecopunk.hu

 

Kezdési időpont: 18:00

Helyszín: Humusz Ház (1111 Bp., Saru u. 11.)

Támogatói hozzájárulás: 1000 Ft, amellyel a Humusz Szövetség munkáját támogatod.

Pártoló tagjaink számára a kezdezmény a fokozatnak megfelelően féláron vagy ingyenesen történik.

További információ: http://humusz.hu/partolo_tagsag_maganszemelyeknek

Bérlet:  5000 Ft

 

2019 tavaszi sorozatunk előadásai

DátumTémaElőadó
május 8.Zöld esküvő: zero waste és green ötletek a Nagy Napra!Madarász Zsuzsi
(zöld esküvő szervező)
május 15.Fogamzásgátlás és női ciklus környezettudatosan Kis Bettina (szexuálpszichológiai konzulens)
 Urbán Csilla (környezetkutató)
május 22.Mikroszülés - Egészséges életkezdet és fenntarthatóságNovák Julianna
(perinatális tanácsadó és dúla)
május 29.A hétköznapok fenntarthatósága csak női illatban kaphatóKozma Gergely
(Eco Punk Találkozó)
június 5.Bemutatkozik a Földlakók Környezettudatos Suli ProjektLincoln Telma és Gacsó Anikó
(a projekt alapítói)
június 12.Ökoépítészet: mitől lesz öko egy ház?Mihaltz István
(okleveles építészmérnök)