Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyüttment Fesztivál 2018 – A kapcsolódások éve

  • 2018. augusztus 06.
  • CsViki

A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő, vidéken és vidékről álmodók találkozójáról Harazin Dorottyával beszélgetett Megyeri Nóra a recity.hu-n. A Fesztivál idén is a környezettudatosság jegyében zajlik majd, a cél újból a zéró hulladék.

Kiknek szól a Fesztivál? – teszem fel a kérdést Dorottyának.

“A Gyüttment Fesztivál azoknak az embereknek a közösségi találkozója, akik nyitottak tudásuk és tapasztalataik egymás közötti megosztására az ökológiailag tudatos, fenntartható vidéki életmóddal kapcsolatosan. Egyrészt várjuk a vidéken élő vagy vidékre költözni tervező embereket, másrészt a városi nomádokat, ökologiai gondolkodókat is. Budapest közelsége miatt reményeink szerint növekvő számban lesznek jelen a témában még tapasztalatlan, de kíváncsisággal átfűtött érdeklődők is” – válaszolja meggyőződéssel.

A tavalyi évben először zéró hulladékos rendezvény, idén is kitűzte maga elé ezt a szép célt. Alapos tájékoztató található erről a Fesztivál honlapján – érdemes pakolás közben átolvasni és berakni a bögrét, mélytányért, kulacsot, evőeszközöket, natúr szappant és textil szütyőt a táskába.

 

A tavalyi eredmények tükrében mennyire reális elképzelés a zéró hulladék? – feszegetem tovább a témát.

“A tavalyi Fesztivál után a hulladékudvarban az átválogatáson és komposztáláson túl 3 köbméter hulladék maradt vissza. Ebből 2 köbméter még újrahasznosításra kerülhetett, így összesen 1 köbméter kommunális hulladék keletkezett – 4 nap alatt, 2500-3000 látogatóval.

Nincsenek kihelyezett szemeteskukák a területen, mindenki igényelhet egy kisebb zsákot, amiben magának gyűjti a hulladékát – ezt aztán haza is kell vinnie magával. Szerencsére tavaly sem az volt a jellemző, hogy kukászacskók lógtak mindenkiről a negyedik nap végére, sokkal inkább tipikus annak a lánynak az esete, aki egyetlen müzli szelet csomaglópapírját tudta felmutatni, mint saját hulladékát. Tényleg nagyon tudatosan és felkészülten érkeztek a látogatók tavaly is. Nekünk pedig pontosan ez a célunk, hogy átgondoltan csomagoljanak az ide érkezők: például biológiailag lebomló higiéniás eszközöket, saját tányért és pohárt hozzanak. Természetesen lehet erre úgy tekinteni, mint nehézségre, de valójában inspiráló hatással szokott lenni, ahogy felfedezik az emberek, hogy kisebb energia befektetéssel is milyen sokat tehetnek a környezet védelméért.”

Egy zöld fesztivál esetében, a hulladékunk csökkentése mellett, még számtalan dolgot tehetünk a környezettudatosság jegyében. Például érkezzünk a Fesztiválra vonattal vagy kerékpáron (akár csapatban is), sőt lóháton – ez utóbbi esetben ingyenes belépésben részesülünk.

 

El tudsz képzelni 4 napot, amikor nem termelsz hulladékot?!

A Gyüttment Fesztivál remek lehetőség mindenkinek a komfort zóna feszegetésére, egy csökkentett ökológiai lábnyommal járó életvitel kipróbálására, olyan környezetben, ahol ez maximálisan támogatva van.

A szervezők odafigyelnek az energiafelhasználás minimalizálására (LED), az ételek beszerzése a közelből és csomagolásmentesen történik (kivétel néhány fűszer), a zuhanyzóban keletkezett szürke vizet a helyi szőlő ültetvények locsolásával újrahasznosítják (csak natur készítményeket használjunk!), víz- és energiaigény-mentes alomszék használata lesz elérhető.

Itt a szemléletformálás tehát egyből gyakorlatba ültetést jelent, amelyből mindenki annyit vihet tovább a hétköznapjai során, amennyi számára lehetséges.

A rendezvény számtalan érdekes programmal, workshopokkal, zenei előadókkal, tánccal, mulatsággal várja a látogatókat, ezekről bővebben a fesztivál honlapján olvashattok. http://gyuttmentfesztival.hu/programok/

 

Időpont: 2018. augusztus 23-26.

Helyszín: Zebegény, Gründli rét

 

Képek forrása: a fesztivál facebook oldala

Szerző: Megyeri Nóra

Forrás: recity.hu