Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bio Főzőverseny, Pásztortalálkozó, Nulla Hulladék

  • 2013. október 02.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Bio FőzőversenyA Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét. A turné egyik állomása a hortobágyi Vókonya pusztán megrendezésre kerülő Országos Bio Főzőverseny és Pásztortalálkozó ahol 2013. augusztus 25.-én a Zöld Kör - A Föld Barátai Magyarország tagja közreműködésével vártuk a hulladék csökkentés és megelőzés iránt érdeklődőket.

Az Országos Bio Főzőverseny és Pásztortalálkozó 2013. augusztus 25-én (vasárnap), Balmazújváros - Tiszacsege összekötő úton (12-es km Nádas kapu), Vókonya pusztán, Rózsa Péter biogazda és családja, a Magyar Biokultúra Szövetség szervezésében került megrendezésre.

Különleges bio ételek kóstolása, fogyasztása, táncház, játszóház, bemutatók, kirakodó vásár várt mindazokra, akik kilátogattak vasárnap a Balmazújváros mellett található Vókonya Pusztára.

A házigazda, Rózsa Péter biogazda immár tizenegyedik alkalommal adott helyet a nagyszerű hangulatú és varázsú bio főzőversenynek és pásztortalálkozónak. Szeretnénk a rendezvényen a hagyományokat élő helyzetekben bemutatni azért, hogy elsősorban megéljék azok, akik kilátogatnak. Ezért nem színpadi produkciókra és előadásokra törekszünk. Jöjjenek viseletben, főzzenek, vagy kóstoljanak, a zenét ne csak hallgassák, hanem kapcsolódjanak bele, éljék meg a magyar kultúrát szól a meghívó.

A bio főzőverseny lényege, hogy az étel hagyományosan készüljön ,,az istállótól a asztalig" - említi Rózsa Péter. ,,Mert ma már zacskóból eszik a nép" - kiáltja hozzá az egyik bogrács mellől valaki.

A gazdasági épületek közötti futballpályányi belső udvaron égnek a tüzek, rotyognak a bográcsok, köröket jár a pálinkás butykos. Itt nótaszó, ott nosztalgikus történetek hallatszódnak kacagással. Másutt a szupermarketek diktálta világot illetik szavakkal.

Bio FőzőversenyA rengeteg kézműves mellett a civil faluban, a Nulla Hulladék Turné standján tájékoztattuk a fesztivál látogatóit a hulladék újrahasznosítás jelentőségéről, illetve arról, hogy egyénileg hogyan tudják a hulladék mennyiségét csökkenteni. A program elnevezése: Teljes élet - Nulla hulladék.

A 10 lépés – Nulla Hulladék kiállítás; Komposztálásra, környezettudatos bevásárlásra ösztönző játékok; RE-SET! Gondold Újra társasjáték; Kézműves foglalkozás (rongyszőnyegkészítés, nemezelés); Ökolábnyom számolás; Jegyzetfüzet készítési lehetőség és különböző ügyességi játékok színesítették a standunkat. Mindenkinek apró ajándékkal kedveskedtünk, a legaktívabbak pólóval vagy fesztiválbarát kulaccsal lettek gazdagabbak.

A fesztivál ideje alatt, a hozzánk betért érdeklődők életkora széles skálán mozgott. A fesztiválozó fiatalokon kívül kisgyermekes családok, középkorúak és nyugdíjasok is hasznos információkkal lettek gazdagabbak. Jó érzéssel töltött el bennünket, amikor többen visszatértek hozzánk azzal a céllal, hogy újra játszanának a különböző játékokkal.

A 10 lépés – Nulla Hulladék kiállítást a standunkhoz érkező érdeklődők nagy érdeklődéssel nézegették, és ismerték fel az általuk is gyakorolt, vagy gyakorolható pontokat. A komposztálós és a vásárlós mágneses játék nagy népszerűségnek tett szert. Ez a játék váltotta ki a legnagyobb vitákat a csoportok között, de természetesen a végén az animátorok segítségével dűlőre tudtak jutni az érdeklődők. Ennél az állomásnál mindig említésre került a háztáji állattartás és konyhakerti növénytermesztés fontossága. A RE-SET! Gondold Újra társasjátékot, a játék hosszúsága miatt csak a ráérősebbek próbálták ki, de a játék mindig vidám hangulatban zajlott és sok új fogalmat és információt sajátíthattak el az érdeklődőt. A Kézműves foglalkozás nagyon népszerű volt a fesztiválra látogatók körében. A sátorhoz látogatók kipróbálhatták a nemezelés és a rongyszövés fortélyait, készíthettek labdát, karkötőt, rongyszőnyeget, edényalátétet stb. Sokan nagy érdeklődéssel számolták az ökolábnyomukat, egyesek még fogadalmat is tettek a végeredményt követően. A Kukatündér mellett a „Legyél Te is Válogatós” ügyességi játékaink is nagy népszerűségnek örvendtek főleg a fiatalabb generációk körében.

Bio FőzőversenyTermészetesen a Vókonyai rendezvényre is rend szerint, egy mestert hívtunk, aki műhelymunka keretén belül a sátrunk mellett beszélgetéssel egybekötött kis előadást, és bemutatót tartott. A mesterünk Szekeres Antal kovácsmester, aki a kovácsmesterség rejtelmeibe és mai napig tartó jelentőségét mutatta be az érdeklődőknek, volt itt kapa, kasza, fejsze, kalapálás.

A 2013-as Országos Bio Főzőverseny és Pásztortalálkozóra, a szervezők állítás alapján több mint 3.000 ember látogatott el.

A fesztivál főszervezői, mindig nagy hangsúlyt helyeznek a rendezvény környezetbarát megközelíthetőségére, az elmúlt évek hagyományaihoz hűen sokan érkeztek biciklivel és lovaskocsival.

Írta: Molnár Antal

Zöld Kör

Új Széchenyi TervInfoblokk