Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bezermeni vigasságok

  • 2013. október 03.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Bezermeni vigasságokA Humusz Szövetség és tagszervezetei nyár elején indították el az év végéig tartó országos Nulla Hulladék Turnét. A turné egyik állomása a Hajdúböszörményben megrendezésre kerülő Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Nap, ahol 2013. Szeptember 07 -én a Zöld Kör - A Föld Barátai Magyarország tagja közreműködésével vártuk a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat.

Negyedik alkalommal hagyományt teremtő jelleggel került megrendezésre a „Bezermeni Vigasságok” gasztronómiai nap, melyet a város napjához, és a mezővárosi múltunk emlékéhez kapcsolódva szervezték a szervezők.

A rendezvény a gasztronómia sokszínűségét kívánja bemutatni a térségben élők és a turisták számára. Versenyfelhívás volt kiírva profi, amatőr, tanuló és vadász szakács kategóriában. Feladatuk a Hajdúság és környékére jellemző magyar őshonos állatok húsából készült népi ételek felkutatása, elkészítése és bemutatása a rendezvényre érkező látogatóknak.

A programok között szerepelt még: az ügyességi verseny, kézműves foglalkozás, vers- és prózamondó verseny, gyermekrajz kiállítás, ételtotó, termék- és kisállat bemutató, ugráló vár, borkóstoló és népi ételek kóstoltatása.

A rengeteg gasztronómiai esemény mellett a civilek is teret kaptak a rendezvényen, a Nulla Hulladék Turné standján tájékoztattuk a fesztivál látogatóit a hulladék újrahasznosítás jelentőségéről, illetve arról, hogy egyénileg hogyan tudják a hulladék mennyiségét csökkenteni.

A program elnevezése: Teljes élet - Nulla hulladék.

Bezermeni vigasságokA 10 lépés – Nulla Hulladék kiállítás; Komposztálásra, környezettudatos bevásárlásra ösztönző játékok; RE-SET! Gondold Újra társasjáték; Kézműves foglalkozás (rongyszőnyegkészítés, nemezelés); Ökolábnyom számolás; Jegyzetfüzet készítési lehetőség és különböző ügyességi játékok színesítették a standunkat. Mindenkinek apró ajándékkal kedveskedtünk, a legaktívabbak pólóval vagy fesztiválbarát kulaccsal lettek gazdagabbak.

A fesztivál ideje alatt, a hozzánk betért érdeklődők életkora széles skálán mozgott. A fesztiválozó fiatalokon kívül kisgyermekes családok, középkorúak és nyugdíjasok is hasznos információkkal lettek gazdagabbak.

Jó érzéssel töltött el bennünket, amikor többen visszatértek hozzánk azzal a céllal, hogy újra játszanának a különböző játékokkal.

Bezermeni vigasságokA 10 lépés – Nulla Hulladék kiállítást a standunkhoz érkező érdeklődők nagy érdeklődéssel nézegették, és ismerték fel az általuk is gyakorolt, vagy gyakorolható pontokat. A komposztálós és a vásárlós mágneses játék nagy népszerűségre tett szert. Ez a játék váltotta ki a legnagyobb vitákat a csoportok között, de természetesen a végén az animátorok segítségével dűlőre tudtak jutni az érdeklődők. A RE-SET! Gondold Újra társasjátékot, a játék hosszúsága miatt csak a ráérősebbek próbálták ki, de a játék mindig vidám hangulatban zajlott és sok új fogalmat és információt sajátíthattak el az érdeklődők. A Kézműves foglalkozás nagyon népszerű volt a fesztiválra látogatók körében. A sátorhoz látogatók kipróbálhatták a nemezelés és a rongyszövés fortélyait, készíthettek labdát, karkötőt, rongyszőnyeget, edényalátétet stb. Sokan nagy érdeklődéssel számolták az ökolábnyomukat. A Kukatündér mellett a „Legyél Te is Válogatós” ügyességi játékaink is nagy népszerűségnek örvendtek főleg a fiatalabb generációk körében. Sokan érdeklődtek a kiadványaink iránt, és az egész installáció felkeltette az érdeklődésüket.

A Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Napra egy mestert hívtunk, akik műhelymunka keretén belül a sátrunk előtt beszélgetéssel egybekötött kis előadást, és bemutatót tartott. A mesterünk Tatár Balázs aki a kerékpár szerelés mesterségét mutatta be az érdeklődő közönségnek.

A 2013-as Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Napra, a szervezők állítás alapján több mint 2.500 – 3.000 ember látogatott el.

A fesztivál főszervezői, mindig nagy hangsúlyt helyeznek a rendezvény környezetbarát megközelíthetőségére, az elmúlt évek hagyományaihoz hűen sokan érkeztek biciklivel, nekik díjmentes kerékpármegőrzőt biztosítottak a szervezők.

Írta: Molnár Antal

Zöld Kör

Új Széchenyi TervInfoblokk