Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az év agrárembere

  • 2016. november 29.
  • PKata

agrárdíjIdén harmadik alkalommal ítélik oda Az Év Agrárembere Díjat, melynek célja azon szakemberek kitüntetése, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért, de a díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, ilyetén teljesítményének elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

 

Szavazzatok dr. Gyulai Ivánra, az Ökológiai Intézet a Fenntartható fejlődésért Alapítvány elnökére!.

gyulaiivan

Életrajz

Ökológus, biológiai-kémia szakos tanár, az Ökológiai Intézet a Fenntartható fejlődésért Alapítvány elnöke, az Intézet igazgatója. A környezetvédelem és a fenntarthatóság területén kidolgozott alternatív javaslatairól, gondolatairól ismert. Több tucat publicisztikája, valamint öt, tudományos igényű, ismeretterjesztő könyve jelent meg - magyar és angol nyelven - a fenntartható fejlődés, a biodiverzitás védelem, a biomassza felhasználás, a pénz és fenntartható fejlődés területén. A fenntartható fejlődés témakörében több tananyagot dolgozott ki középiskolai tanároknak és egyetemi hallgatóknak. Címzetes egyetemi docens a Szent István Egyetemen, a "fenntartható fejlődés elmélete és gyakorlata", valamint a "fenntarthatósági hatásvizsgálatok tárgyat tanítja. Nevéhez fűződik a „ Gömörszőlős, egy fenntartható falu” kezdeményezés, amely a fenntarthatóság elveinek gyakorlati modellje. A program nemzetközileg is ismert, elnyerte az Európa Tanács tájdíját, A British Airways "Holnap túrizmusa" díjat, valamit idehaza Koós Károly díjjal tüntették ki. A gömörszőlősi fenntartható falu-program során a biodiverzitás, az őshonos fajok és tájfajták megőrzése szempontjából értékes munkavégzés folyik szervezett önkéntesek segítségével. Munkájuk során egy permakulturás gazdaság került kialakításra, mely a környezet és a talaj minőségének javulását szolgálja. Az öt hektáros extenzív gyümölcsös hagyományos műveléssel kezelt, ősi gyümölcsfajtákkal és védett botanikai ritkaságokkal együtt a természeti értékek megőrzését szolgálja. A kezdeményezés kapcsán számos, a fenntartható életmódot támogató technika kerül bemutatásra: sörkollektoros aszaló; faszárító; tömegkályha; rakétakályha; alomszék; komposztfűtéses melegház, mélymulcsos kertművelés, autonóm ház, szalmabála ház, esővíz hasznosítás, szürke szennyvíz tisztító. Ezek közül nevéhez fűződik a komposztáló kas, a komposztfűtéses melegház, és a mélymulcsos kertművelés technológiájának kidolgozása. Ez utóbbi elnyerte az ENSZ "Dryland Champions" díját. A módszerről készült, "Ember és környezetkímélő" kertművelés című filmet már több mint száz ezren látták a youtube-on, és országszerte, előadói körutak, valamint tréningek formájában ismerkedhettek meg az érdeklődők a gyakorlati alkalmazás lehetőségével. Az eljárás helyettesíti a talajforgatásos művelést, újjáépíti a termőtalajt, megtakarítja a locsolást, gyomlálást, és mellőzi a növényvédelem mindenfajta formáját, pusztán az ökológiai életközösségek önszabályozó voltára épít.

 

Társadalmi szerepvállalás

A hetvenes évek óta vállalt szerepet környezetvédő társadalmi szervezetek létrehozásában, többek között alapítója és társelnöke volt a Közép-Kelet-Európai Biodiverzitás Munkacsoportnak, valamint a Magyar Természetvédők Szövetségének. Számos testület tagjaként képviselte a fenntarthatóság értékeit, mint pl. Országos Környezetvédelmi tanács, Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács.

 Ismeretterjesztő tevékenységéről sokan ismerik, neve és a "Zsigerbeszéd" című 12 részes film összefonódott. Rendszeres előadója a fenntartható fejlődéssel foglalkozó konferenciáknak, egyetemi rendezvényeknek. Munkásságáért 2005. március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

 

A jelöltek listája itt található: http://www.azevagrarembere.hu/jeloltek/2016/osszes

Forrás: http://www.azevagrarembere.hu/jelolt/388