Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

14 + 1 hetes Permaculture Design Certificate képzés indul Budapesten

  • 2019. február 01.
  • CsViki

Az Életfa Permakultúra szervezésében, a Permaculture Resources Ireland és az Ancient Permaculture mentorprogramjának keretein belül, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékével együttműködésben permakultúra tervezői (PDC) képzésen vehetnek részt az érdeklődők. Buapesten a képzésnek a Humusz Ház ad otthont. BETELT!

- nemzetközileg akkreditált PDC oktatókkal

- több, mint nettó 100 óra képzési idővel

- 1 hetes permakultúra táborral júliusban

- 10 órányi online csoportos konzultációval

- folyamatos online tananyagokkal

 

További információk, részletes tematika, jegyvásárlás: http://pdc.permaculture.hu/

 

Mi a permakultúra?

Egy tervezési rendszer, mely kölcsönösen előnyös, szinergikus kapcsolatokat létrehozva foglalja egységbe a tájba illeszkedő emberi létezést, az ehhez szükséges erőforrásokat, és az erre épülő emberi kultúrát. A természetes ökológiai rendszerek működéséből kiindulva alkalmazza a hulladékmentesség és a zárt ciklusú, vagyis körforgásos rendszerek elvét. 

Holisztikus szemlélettel közelít, illetve olyan stratégiákat és megoldásokat alkalmaz, melyek vidéki és városi környezetben, kis és nagy léptékben, egyéni életünk megszervezésében, természeti rendszerek újraépítésében, közösségek létrehozása során, vagy épp társadalmi rendszerek újraalkotásában is egyaránt jól használhatók.

A PDC a permakultúra-alapképzés nemzetközileg akkreditált bizonyítványa. 

A tanfolyam áttekintést nyújt a permakultúráról, annak eredetéről, alapelveiről, aktuális kérdéseiről és gyakorlati alkalmazásáról. A kurzus alapszintű tudást nyújt az ökológia, a talajtan és a vízgazdálkodás területéről, illetve módszertani tudást ad a helyszíni elemzés és értékelés, a terület-felmérés, illetve az évelő élelmiszer-termelési rendszerek témaköréből.

 

 VÉGIGKÍSÉRÜNK A VEGETÁCIÓS IDŐSZAKON  

A képzés időtartama fél év, mely kora tavasztól nyár közepéig tart. A Magyarországon jellemző klimatikus viszonyok között ez az intervallum a leglényegesebb időszak a természeti rendszerek kialakítása szempontjából.

A tanfolyam hatására egészen más szemmel figyeled majd a természeti környezet átváltozását az első tavaszi rügyektől az őszi lombhullásig, ami egy egészen más minőségű kapcsolódást jelent a saját környezeteddel. 

A tanulócsoport dinamikájából erőt merítve, a megszerzett tudással és szemlélettel képes leszel arra, hogy hétről hétre haladva felépíthesd saját önfenntartó rendszeredet.

 

 VEZETŐ OKTATÓK 

- Márkuly István-

Permakultúra rendszer tervező és kivitelező – Tanácsadó – Akkreditált permakultúra oktató – Közösségfejlesztő

István aktív tagja az írországi, elsősorban pedig a West Corkban működő permakultúra hálózatnak. Munkája is főként ide köti, de emellett Írország más vidékeire, illetve Európába és Afrikába is rendszeresen hívják tervezni és tanítani. Tapasztalatát több éves nemzetközi gyakorlat alatt szerezte, melynek során többféle kultúrát és ökológiai rendszert ismert meg a vizes élőhelyektől a sivatagos területekig.

Fenntartható Növénytermesztés és Permakultúra szakképesítést szerzett a Kinsale Főiskolán 2015-ben. Ezután számos nemzetközi képzési programot elvégzett, a permakultúra minden csínját-bínját a szakma nagyjaitól tanulva; tanárai voltak többek között Warren Bush, Paul Taylor és Geoff Lawton is. Az Earth Environmental Education társalapítójaként elkötelezett a permakultúrás elvek, filozófia és gyakorlat közérthetővé tétele és népszerűsítése mellett, hogy ezeket minél többen a mindennapi életük részévé tehessék.

 

- Adam Afoullouss -

Permakultúra rendszer tervező és kivitelező – Tanácsadó – Akkreditált permakultúra oktató – Közösségfejlesztő

Adam Írországban nőtt fel, de családjának gyökerei Marokkóig vezetnek. Fiatalkorában szerelőnek tanult, később bukkant rá a permakultúrára, mint hivatásra. Kezdetben spanyol bio farmokon dolgozott, majd Kinsale-ben megszerezte a Fenntartható Növénytermesztés és Permakultúra szakképesítést, ahonnan Németországba vitte az útja, hogy gyakorlati tapasztalatra tegyen szert.

Ezután vált a Permaculture Research Institute (PRI) kötelékén belül Geoff és Nadia Lawton irányítása alatt a permakultúra gyakorló oktatójává, és itt szerezte meg Nemzetközi Menedzsment Tanúsítványát is. Tanulmányai és munkája során a száraz, hidegtől a szubtrópusokon át a forró klímáig mindent megismert. Tanárai voltak még többek között Paul Taylor, Graham Bell és David Spicer. Adam jelenleg az első európai központú, PRI által akkreditált tanácsadó intézet elindításán dolgozik, mely Európa és Észak-Afrika térségében nyújt permakultúrás szolgáltatásokat.

 

További információk, részletes tematika, jegyvásárlás: http://pdc.permaculture.hu/

A méltányos megosztás (fair share) jegyében a képzés 14 hetes részén a helyek felét egyetemistáknak tartjuk fenn (térítésmentesen).

Ha az ELTE TáTK által meghirdetett tantárgyként szeretnéd felvenni a képzést (más szakokról is át lehet hallgatni), kérjük itt regisztrálj előzetesen:

https://goo.gl/forms/iNBI0zcF6HL88eKR2