Évente személyenként 130 kg élelmiszert pazarolnak el az EU-ban

2023-ban személyenként mintegy 130 kilogramm élelmiszert pazaroltak el az EU-ban. Az EU összesen 58,2 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelt, amely magában foglalja az ehető és nem ehető részeket is, ami 2022-höz (57,8 millió tonna) képest enyhe, 0,7%-os növekedést jelez.
A háztartási hulladék az összes élelmiszer-hulladék több mint felét (53%) tette ki, ami lakosonként 69 kg-nak felel meg. A fennmaradó 47 % az élelmiszer-ellátási láncban felfelé keletkezett hulladék volt: 19% élelmiszer- és italgyártással (24 kg/lakos), 11% éttermekkel és vendéglátással (14 kg/lakos), 10% elsődleges termeléssel (12 kg/lakos) és 8% élelmiszer-kiskereskedelemmel és egyéb élelmiszer-forgalmazással (10 kg/lakos).
Magyarországon 2023-ban az élelmiszerhulladék mennyisége egy lakosra vetítve 88 kilogrammot tett ki, ebből a háztartási hulladék személyenként 62 kilogrammot.
Az ellátási láncban keletkezett élelmiszerhulladékból a termelésre lakosonként 1 kilogramm, a gyártásra 18 kilogramm, az élelmiszerforgalmazásra 5 kilogramm, a vendéglátásra 2 kilogramm jutott Magyarországon.
Forrás: dontwasteit.hu