Szolgáltatók

Ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?

Nullahulladék hír: 
0
.
Az, hogy mindent elborít a szemét, hogy rengeteg a hulladék, már csak egy következmény. Fogyasztói szokásaink, szemléletmódunk zavaró, bántó következménye. Ha meg akarjuk szüntetni, ezeken a fogyasztási szokásainkon, az anyagias, növekedés-orientált szemléletünkön kell változtatnunk. Nulla Hulladék Programunk célja, hogy segítséget, jó gyakorlatokat, ötleteket, tudást, bátorítást nyújtsunk minden érintett társadalmi csoportnak a változtatás elindításához, a szemléletmód megváltoztatásához. Szóval ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?
 Mit tehet a lakosság?

Környezettudatos fesztiválozás?

Nullahulladék hír: 
0
A SZIN szervezői hogyan próbálják meg csökkenteni a fesztivál amúgy is nagy környezetterhelését.

Aktivizálható-e környezetvédelmi célokra több tízezer pihenni, kikapcsolódni vágyó fesztiválózó? Hogyan lehet elérni, hogy ők is környezettudatosan viselkedjenek akkor, amikor pihenni szeretnének? A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) szervezői a Zöldövezet Társulás évek óta bevált receptjét használják.

A szelektív gyűjtőedények előtt egy már jóhangulatú fesztiválozó.„A SZIN-en 2011-ben 14x3 db kihelyezett szelektív gyűjtőpont (papír, műanyag, alumínium), valamint 10 üveggyűjtő edény, ezen kívül egy InfóPont-ként is működő Hulladék CserePont üzemelt” – mondta el Csobay Krisztina, a szervezet titkára. A Hulladék CserePont évek óta jelen van a fesztiválon, így az emberek nagy része már tá Read more about Környezettudatos fesztiválozás?

Nullahulladék célcsoportok: 

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerek Magyarországon

Nullahulladék hír: 
0
Házhozmenő szelektív gyűjtést igén sokféle variációban szerveznek szerte az országban.

Mennyi időbe telik a házhoz menő rendszer bevezetése, milyen átalakítások szükségesek a közszolgáltató részéről? Kevesebbet fizet-e a lakos, aki a szemetét szelektálva dobja a kukába? Lássuk!

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Arányos díjfizetés házhozmenő szelektív gyűjtő rendszerekben

Nullahulladék hír: 
0
Mennyit fizessünk a „szemétszállításért”, vagyis inkább a hulladékkezelésért?

Mennyit fizessünk a „szemétszállításért”, vagyis inkább a hulladékkezelésért?

Nem jutunk egyről a kettőre a hulladékcsökkentés terén. Pedig mit látunk? Egyre több EU-konform hulladékkezelő központ nyílik, ahol mindent szépen szétválogatnak, de az a mennyiség, ami a háztartásokból kikerül, nem hogy csökken, inkább nő. A szolgáltatók – ha másért nem, az EU-s támogatások miatt – egyre környezettudatosabbak, de mi nem. Ennek egyik oka, hogy mindegy mennyi a hulladékunk, ugyanannyit fizetünk.

A mai pénzben kifejezett világban ki az, aki önként és dalolva csökkenti a hulladékát úgy, hogy ez közvetlen anyagi haszonnal nem jár számára? Maximum a „zöld lelkűek” vékony rétege. Több tényező is felmerül, amikor azt vizsgáljuk, hogy miért nincs meg a motiváció. Mielőtt belevágunk az elemzésbe, azért vegyük észre, mennyire megdöbbentő a fizetési hajlandóság hiánya (ti. a hulladékkezelőknek több milliárd forintos kintlévősége van) akkor, amikor egy kuka ürítési díja egy a tévés játékoknál használt emelt díjas sms szavazatunkkal megegyező összeg. Read more about Arányos díjfizetés házhozmenő szelektív gyűjtő rendszerekben

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

A HuMuSz ajánlásai

Nullahulladék hír: 
0
Tömegkommunikáció a környezettudatosság jegyében

A média hatalom, méghozzá zöld hatalom. Az esetek jelentős részében mindennapi apróságokon múlik a környezettudatosság. Olyan gyakorlatokról van itt szó, ami alig igényel beruházást, háttérismereteket, tudást viszont annál inkább. A média szerepe összetett: feladata, hogy minél szélesebb körben terjessze a környezettudatos életmóddal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat, a nyilvánosság elé tárja a jelenlegi fogyasztási minták által okozott környezeti terhelés mértékét és okait.

A média képes arra, hogy trendet csináljon, népszerűvé és aktuálissá tegye a zöld szemléletet és életmódot. Éppen ezért a médiumnak magának is példamutató módon kell működnie, bevezetve olyan újításokat a szervezetében, amelyek megfelelnek a zöld iroda követelményeinek, gondot kell fordítania munkatársai szemléletformálására, és törekednie arra, hogy minél több sajtótermékét újrapapírra, lehetőleg környezetbarát festékkel és technológiával nyomtassanak. Read more about A HuMuSz ajánlásai

Nullahulladék tematika: 

Lomtalanítás másképp

Nullahulladék hír: 
0
Esztergomi megoldás a tiszta lomtalanításra.
Utcákat borító szemét, guberálás, lomturizmus, akár vérre menő küzdelem egy tv-képcsőért... tavaszi csendéletnek nem nevezhető képek a lomtalanításról kis hazánkban. Vajon így kell ennek lennie? Esztergomban 2009 áprilisa óta rendhagyó és példaértékű módon szállítják el a lomot a háztartásoktól. Nagy Attilával, az Esztergomi Köztisztasági Kft. ügyvezetőjével Horváth Zoltán, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület munkatársa beszélgetett.
Milyen volt a helyzet korábban? Szeméthegy, guberálás, „lomturizmus”, mint a bevezetőben említettük?
Nullahulladék célcsoportok: 

Keszthely, a hulladék-szelektálók Mekkája

Nullahulladék hír: 
0
Keszthely nulla hulladék szemmel...
Öt éve költöztünk a Balaton fővárosába, amely Budapest után nagyon élhető helynek bizonyult. A szocializmus ipari fejlesztései megkímélték a várost, a Festetics családnak köszönhető kastély, fasorok, parkok és persze a Georgikon pedig még mindig tündökölnek - bár fényük időközben kissé megkopott. A helyi társadalom tapinthatóbban emberibb a nagyvárosinál. Tóth Gergely írása.
Környezettudatos polgárként nagy örömömre szolgált, hogy a már akkor is fejlett szemétválogatási rendszer szinte tökéletesre fejlődött ebben a néhány évben. A következő elemekből áll:
Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

"Minden kiló, amit nem lerakóba viszünk, nekünk marad"

Nullahulladék hír: 
0
A sárvári HUKE és a szelektív gyűjtés

Rudolf Wiedner osztrák származású hulladékos szakemberrel egy konferencián ismerkedtem meg. Már akkor is sokat beszélgettünk, figyelemre méltó dolgokat mondott hulladékról, hasznosításról, üzletpolitikáról. Több hazai céget tömörít a tulajdonában lévõ HUKE cégcsoport, amely sok tekintetben kiemelkedik a magyar közszolgáltatói piac átlagos színvonalából. Elhatároztam, hogy az elsõ adandó alkalommal felkeresem. Szilágyi László írása

22 éve indult a hulladékos szakmában, Magyarországon 10 éve tevékenykedik. Kilenc hazai cégben tulajdonos, általában önkormányzattal közös tulajdonú cégeket üzemeltet. Közszolgáltatást irányít többek között Sárváron, Zalaszentgróton, Celldömölkön, Keszthelyen. Sok cégnél végeznek komplex hulladékgazdálkodási szolgáltatást, ilyen pl. a sárvári Flextronics, vagy hat hévízi szálloda. Érdekeltségei vannak Romániában, Horvátországban, Szlovákiában és Csehországban is. Az évi 8 milliárdos forgalmából 6 milliárd Magyarországon realizálódik. Read more about "Minden kiló, amit nem lerakóba viszünk, nekünk marad"

Nullahulladék célcsoportok: 

Oldalak