szemétdíj

Ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?

Nullahulladék hír: 
0
.
Az, hogy mindent elborít a szemét, hogy rengeteg a hulladék, már csak egy következmény. Fogyasztói szokásaink, szemléletmódunk zavaró, bántó következménye. Ha meg akarjuk szüntetni, ezeken a fogyasztási szokásainkon, az anyagias, növekedés-orientált szemléletünkön kell változtatnunk. Nulla Hulladék Programunk célja, hogy segítséget, jó gyakorlatokat, ötleteket, tudást, bátorítást nyújtsunk minden érintett társadalmi csoportnak a változtatás elindításához, a szemléletmód megváltoztatásához. Szóval ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?
 Mit tehet a lakosság?

Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerek Magyarországon

Nullahulladék hír: 
0
Házhozmenő szelektív gyűjtést igén sokféle variációban szerveznek szerte az országban.

Mennyi időbe telik a házhoz menő rendszer bevezetése, milyen átalakítások szükségesek a közszolgáltató részéről? Kevesebbet fizet-e a lakos, aki a szemetét szelektálva dobja a kukába? Lássuk!

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Kis lépés egy községnek...

Nullahulladék hír: 
0
Nulla Hulladék Terv Tordason
Hogy nagy lépés a társadalomnak? Öt éven belül megtudjuk. Tavaly decemberi ülésükön Tordas képviselői elfogadták a Fejér-megyei település Nulla Hulladék programját, amely 2016-ig fogalmaz meg ajánlásokat bevezetendő intézkedésekre. Cél a kommunális hulladék legalább 30%-os csökkenése. Molnár András írása.

2010 decemberében új taggal bővült a Nulla Hulladék mintatelepülések csoportja. Csór, Hajdúböszörmény, Pilisvörösvár, Szigetmonostor és Várpalota mellett Tordas község is letette voksát a hulladékcsökkentés mellett. Rögös út vezetett a képviselő-testület döntéséig: a Humusz segítségével elkészült szakmai anyaghoz a helyi viszonyok felmérése, dokumentumok vizsgálata és a lakosság véleménye, tapasztalatai is szükségesek voltak. Read more about Kis lépés egy községnek...

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Arányos díjfizetés házhozmenő szelektív gyűjtő rendszerekben

Nullahulladék hír: 
0
Mennyit fizessünk a „szemétszállításért”, vagyis inkább a hulladékkezelésért?

Mennyit fizessünk a „szemétszállításért”, vagyis inkább a hulladékkezelésért?

Nem jutunk egyről a kettőre a hulladékcsökkentés terén. Pedig mit látunk? Egyre több EU-konform hulladékkezelő központ nyílik, ahol mindent szépen szétválogatnak, de az a mennyiség, ami a háztartásokból kikerül, nem hogy csökken, inkább nő. A szolgáltatók – ha másért nem, az EU-s támogatások miatt – egyre környezettudatosabbak, de mi nem. Ennek egyik oka, hogy mindegy mennyi a hulladékunk, ugyanannyit fizetünk.

A mai pénzben kifejezett világban ki az, aki önként és dalolva csökkenti a hulladékát úgy, hogy ez közvetlen anyagi haszonnal nem jár számára? Maximum a „zöld lelkűek” vékony rétege. Több tényező is felmerül, amikor azt vizsgáljuk, hogy miért nincs meg a motiváció. Mielőtt belevágunk az elemzésbe, azért vegyük észre, mennyire megdöbbentő a fizetési hajlandóság hiánya (ti. a hulladékkezelőknek több milliárd forintos kintlévősége van) akkor, amikor egy kuka ürítési díja egy a tévés játékoknál használt emelt díjas sms szavazatunkkal megegyező összeg. Read more about Arányos díjfizetés házhozmenő szelektív gyűjtő rendszerekben

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

"Minden kiló, amit nem lerakóba viszünk, nekünk marad"

Nullahulladék hír: 
0
A sárvári HUKE és a szelektív gyűjtés

Rudolf Wiedner osztrák származású hulladékos szakemberrel egy konferencián ismerkedtem meg. Már akkor is sokat beszélgettünk, figyelemre méltó dolgokat mondott hulladékról, hasznosításról, üzletpolitikáról. Több hazai céget tömörít a tulajdonában lévõ HUKE cégcsoport, amely sok tekintetben kiemelkedik a magyar közszolgáltatói piac átlagos színvonalából. Elhatároztam, hogy az elsõ adandó alkalommal felkeresem. Szilágyi László írása

22 éve indult a hulladékos szakmában, Magyarországon 10 éve tevékenykedik. Kilenc hazai cégben tulajdonos, általában önkormányzattal közös tulajdonú cégeket üzemeltet. Közszolgáltatást irányít többek között Sárváron, Zalaszentgróton, Celldömölkön, Keszthelyen. Sok cégnél végeznek komplex hulladékgazdálkodási szolgáltatást, ilyen pl. a sárvári Flextronics, vagy hat hévízi szálloda. Érdekeltségei vannak Romániában, Horvátországban, Szlovákiában és Csehországban is. Az évi 8 milliárdos forgalmából 6 milliárd Magyarországon realizálódik. Read more about "Minden kiló, amit nem lerakóba viszünk, nekünk marad"

Nullahulladék célcsoportok: 

HUKE - egy szolgáltató a hulladékcsökkentésért

Nullahulladék hír: 
0
hukeSárváron 16 ezer ember él. A háztartások 60%-ában kétkukás rendszer van, és minden ház ingyen egy komposztkeretet kapott. Celldömölkön, Zalaszentgróton és Sárváron 15 ezer keretet osztott ki a szolgáltató. Gyűjtőszigetek is találhatók a városban, és a HUKE telephelyén ingyenesen használható a hulladékudvar. A szigeteken csak 8-9% az idegen anyag. Turán a hulladékkezel újragondolása az egyik legjobban működő hazai rendszert hozta létre - hogyan lehetséges mindez?


Szemétdíj

Beszéljenek először a számok. Sárváron 260 Ft a díj ürítésenként. Összehasonlításként Budapesten ugyanez egy 110 l-es edényre 578 Ft/ürítés. Állítólag kilincselnek a szolgáltatók a HUKÉ-nél, hogy hogyan is csinálják. A cégvezető szerint a differenciált díjra viszont nem érett még meg a társadalom.
Read more about HUKE - egy szolgáltató a hulladékcsökkentésért

Nullahulladék célcsoportok: 

Dániában is gond a sok szemét

Nullahulladék hír: 
0

dániaEgy dán polgár naponta átlagosan 7 kg hulladékot termel. A következő évek nagy feladata ennek az óriási hulladékmennyiségnek jelentős csökkentése. A kormány álláspontja szerint a nagy mennyiségű hulladék problémájának megoldásából minden állampolgárnak ki kell vennie a részét. Ez a szemlélet fogalmazódik meg a Hulladék 21 című dokumentumban, amely a 2004-ig terjedő időszakra fogalmazza meg a kormány hulladékgazdálkodási tervét.

Előzmények

Dániában súlyos problémát jelent, hogy miközben egyre nehezebb új lerakóhelyeket találni, a fejenkénti hulladéktermelés folyamatosan növekszik. Ehhez még az is társul, hogy a közvélemény aggodalommal figyeli az ország égetőműveinek szennyezőanyag-kibocsátását.

 

Szabályozás Read more about Dániában is gond a sok szemét

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: