komposztálás

Komposztbuli

Nullahulladék hír: 
0
Ovis és sulis lombkomposztálás a Galgamenti Népfőiskola szervezésében
Ha ősz, akkor avarégetés (!??)… mondják sokan vidéken, városon egyaránt! A környezettudatos szemléletformálás jegyében arra szeretnénk felhívni iskolások, óvodások és természetesen a felnőttek figyelmét, hogyha ŐSZ, akkor.. LOMBKOMPOSZTÁLÁS! Az alábbi beszámoló a Galgamenti Népfőiskola sok éve sikeres ovis és sulis lombkomposztáló programját mutatja be.

Ne égessük el az értékes növényi anyagokat, hisz termőfölddé alakul kb. fél-egy év alatt. Ehhez csupán egy megfelelő zugot kell kiskertünkben kialakítani, ahol a levelek, ágak, fűkaszálék és a háztartási növényi hulladék összegyűjthetők. Településeinken (Galgahévíz, Tura, Vácszentlászló és Zsámbok) a szelektív hulladékgyűjtési rendszerében is hasznosul a zöld hulladék, ha kitesszük a külön gyűjtött zöld hulladékot a komposztos kukában.    Read more about Komposztbuli

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Lombkomposztálás a Diadal Úti Általános Iskolában - mozgóképes beszámoló

Nullahulladék hír: 
0
Lombkomposztálós kísérlet egy általános iskolában

A Budapesten a 17. kerületben, a Diadal Úti Általános Iskola a diákok bevonásával folytat lombkoposztálási programot.

"Iskolánkban pontosan egy évvel ezelőtt kezdődött meg a lombkomposztálás a próbálkozás szintjén. Az egy évvel ezelőtti feltöltést követően "bűnösen" nem forgattuk a ládákat, s ez az idei kibontásnál bosszulta meg magát. Ezt is dokumentálja a legutóbbi film. A példa, a filmek sora tehát nem mintaértékű, de talán folyamatában érdekes lehet."
Ezekkel a sorokkal ajánlja nekünk a felvételeket Raffay Gábor igazgatóhelyettes.

És íme a folyamat mozóképes beszámolója, kezdve a 2009-es előzményektől az első humusz kihordásig:

1., A komposztáló edények telepítése előtt: Read more about Lombkomposztálás a Diadal Úti Általános Iskolában - mozgóképes beszámoló

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Hulladékcsökkentési tervek egy kanadai egyetemen

Nullahulladék hír: 
0
az Észak-Brit Kolumbiai Egyetemen lefolytatott kutatás alapján

UNBCAz új keretirányelv által bevezetett szigorítások betartásához és a szén-dioxidkibocsátás tényleges csökkentéséhez a lakosság bevonása is szükséges. A nemzeti hulladékgazdálkodási tervek azonban főleg a közszférában és a kereskedelemben keletkező hulladékok kezelésére fogalmaznak meg célokat. A szektorokra lebontott, speciális hulladékgazdálkodási tervek, és az intézményi hulladékgazdálkodási programok sok helyen még a kezdeti szakaszban tartanak. Kezdeményezések azonban mindenféle szinten elindultak, például egyetemeken is.

A felülvizsgált hulladék keretirányelv (2008/12/EK) jogilag is megerősíti a 2004 óta útmutatóként funkcionáló hulladék-hierarchiát. A hierarchia alapján a hulladékgazdálkodás legfontosabb feladata a hulladék keletkezésének megelőzése, melyet a hulladék mennyiségének csökkentése (újrahasználat, illetve újrahasznosítás anyagában vagy energetikai úton) követ. Az új keretirányelv által bevezetett szigorítások betartásához és a szén-dioxidkibocsátás tényleges csökkentéséhez a lakosság bevonása is szükséges. A nemzeti hulladékgazdálkodási tervek azonban főleg a Read more about Hulladékcsökkentési tervek egy kanadai egyetemen

Nullahulladék célcsoportok: 

Ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?

Nullahulladék hír: 
0
.
Az, hogy mindent elborít a szemét, hogy rengeteg a hulladék, már csak egy következmény. Fogyasztói szokásaink, szemléletmódunk zavaró, bántó következménye. Ha meg akarjuk szüntetni, ezeken a fogyasztási szokásainkon, az anyagias, növekedés-orientált szemléletünkön kell változtatnunk. Nulla Hulladék Programunk célja, hogy segítséget, jó gyakorlatokat, ötleteket, tudást, bátorítást nyújtsunk minden érintett társadalmi csoportnak a változtatás elindításához, a szemléletmód megváltoztatásához. Szóval ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?
 Mit tehet a lakosság?

Komposztálna a társasház! - De hogyan?

Nullahulladék hír: 
0
Összefoglaló információk a lakóközösségben komposztálni vágyóknak - "mit és hogyan".

Sokunk fejében megfordult már a kérdés, hogyan tudnánk még többet tenni környezetünkért. Sokat hallottunk már a komposztálásról, annak előnyeiről, és igazából már meg is fogalmazódott bennünk: "kompsztálni akarok". De mi a helyzet azokkal, akik ezt nem tudják saját udvaruk egy eldugott szegletében végezni? Működhet  ez egy társasházban is? Hogyan tudnánk a lakóközösséget "rávenni"? Milyen feltételei vannak? És egyáltalán hogyan kezdjek bele? Ebben a rövid összefoglalóban minderre választ kapunk.

Az első lépések - hogy fogjunk hozzá? Read more about Komposztálna a társasház! - De hogyan?

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Fenntarthatóság és istenhit

Nullahulladék hír: 
0
Egy hitközösség programjainak fenntartható megszervezése.

Amikor környezetvédelemről, szemléletformálásról olvasunk, általában egy iskola vagy lakóközösség, esetleg egy önálló háztartás példáit szokták bemutatni. De mi a helyzet a gyülekezetekkel? Íme egy példa, hogyan lehet egy hitközösség programjait fenntartható módon megszervezni.

A dabasi Gyülekezet gyermekeinek szervezett nyári napközis táborban népi gyermekjátékokat készítettek velük. Ehhez egyszerű, természetes anyagokat használtak fel: fűzvesszőt, csuhét, tojástartót, kavicsokat, magokat. A fiatalok kitakarították és homokkal töltötték fel a régi, elhanyagolt homokozót, amit nagy élvezettel vettek birtokba a kisebbek. Egy ismerős, lovat tartó testvér elhozta kocsiba fogva két lovát, amelyeket etettek, simogattak a gyerekek, kocsikázhattak velük, sőt a hátukra is lehetett ülni. Read more about Fenntarthatóság és istenhit

Nullahulladék célcsoportok: 

Zöld tanév

Nullahulladék hír: 
0
A 2009-es Nulla Hulladék Ötletpályázat nyertesének megvalósult projektjei.

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium diákönkormányzata 2009-ben díjat nyert a Nulla Hulladék Ötletpályázatunkon. Íme egy példa, a sulis Zöld Projekt hová futhat ki.

A kezdet
Hogy mi is ihletette, ösztönözte az iskolát a Zöld Projekt elindítására? Szerették volna ráébreszteni a diákokat, milyen nagy az egyén felelőssége, hogy mennyit tehet egyetlen ember a hétköznapjaiban, és ezzel példát is mutathat. Most már megnézik, melyik kukába dobják a banán héját, és meglátják a lehetőséget a tárgyakban: mi lehetne még belőle, hogy ne a kukában végezze.

Milyen hulladékos programok vannak az iskola életében?
Read more about Zöld tanév

Nullahulladék célcsoportok: 

Kollégiumi komposztálás

Nullahulladék hír: 
0
Egy egyetemi kollégiumban sem lehetetlen a komosztálás megszervezése.

A cikkben bemutatott kollégiumi komposztálási program az ELTE Vezér úti Kollégiumában kezdődött el, ahol 353 felsőoktatási hallgató lakik. A hallgatók által kidobott szerves hulladékot 2008 őszén kezdték el gyűjteni az ELTE EKSZ (Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért) program önkéntesei. A program azóta is folyik, több mint 2 tonna felett van a képződött humusz mennyisége.

 

Az intézményi nyers konyhai hulladék és a kerti zöld hulladék kezelését a kollégium környezetvédelmi munkacsoportja kezdeményezte. A 2003-ban bevezetett szelektív hulladékgyűjtés utolsó lépéseként vezettük be a komposztálást. Az épületben 353 fő lakik, szintenként mintegy 40 fő. Read more about Kollégiumi komposztálás

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Körbe, körbe, ÖkoKörbe

Nullahulladék hír: 
0
Ökotudatosság - kisközösségekben kibeszélve
A Tudatos Vásárlók Egyesülete új, közösségi részvételen alapuló környezetvédelmi akcióprogramot indít Budapesten és Pest megyében. Az ÖkoKörök lényege a kiscsoportos, személyes élményeken keresztüli tanulás. Öten-nyolcan állnak és járnak össze két-három hónapig, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg és gyakoroljanak be. Zagyva Gabriella írása.

A program eddig milliónyi embert mozgatott meg 20 országban, akik a program végére átlagosan 43%-al kevesebb hulladékot dobtak a kukába, 12%-al csökkentették energiafogyasztásukat és 21%-al kevesebb vizet használtak.

Mi a siker titka?

A csoportmunka mellett az, hogy az ÖkoKörök résztvevői nem álltatják magukat azzal, hogy egyik percről a másikra minden problémát meg tudnak oldani. Ehelyett lépésről lépésre haladnak, apránként változtatva életvitelükön, személyes környezetükön.

A kis lépés is nagy Read more about Körbe, körbe, ÖkoKörbe

Nullahulladék célcsoportok: 

Oldalak