hulladéklerakás

Ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?

Nullahulladék hír: 
0
.
Az, hogy mindent elborít a szemét, hogy rengeteg a hulladék, már csak egy következmény. Fogyasztói szokásaink, szemléletmódunk zavaró, bántó következménye. Ha meg akarjuk szüntetni, ezeken a fogyasztási szokásainkon, az anyagias, növekedés-orientált szemléletünkön kell változtatnunk. Nulla Hulladék Programunk célja, hogy segítséget, jó gyakorlatokat, ötleteket, tudást, bátorítást nyújtsunk minden érintett társadalmi csoportnak a változtatás elindításához, a szemléletmód megváltoztatásához. Szóval ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?
 Mit tehet a lakosság?

Hogyan lelhetünk aranyra a szemétdombon?

Nullahulladék hír: 
0
Hogyan lehet kevesebb a lerakás? És több a megelőzés? Hogyan segítsük ezt gazdasági eszközökkel?

A legjobban teljesítő EU-tagállamokban az újrafeldolgozás aránya akár a 70%-ot is eléri, és szinte nem temetnek el hulladékot, miközben más tagállamokban továbbra is a hulladéknak több mint háromnegyede kerül lerakókba.

Hogyan érték el a legsikeresebbek, hogy a hulladék probléma helyett erőforrássá váljon? Read more about Hogyan lelhetünk aranyra a szemétdombon?

Nullahulladék célcsoportok: 

Lomtalanítás másképp

Nullahulladék hír: 
0

lomtalanitasUtcákat borító szemét, guberálás, lomturizmus, akár vérre menő küzdelem egy tv képcsőért... tavaszi csendéletnek nem nevezhető képek a lomtalanításról kis hazánkban. Vajon így kell ennek lennie? 2009. áprilisa rendhagyó és példaértékű módon szállítja el Esztergom kommunális közszolgáltatója a lomot a háztartásoktól.

Erről beszélget Nagy Attilával az Esztergomi Köztisztasági Kft. ügyvezetőjével Horváth Zoltán, az Esztergomi környezetkultúra Egyesület munkatársa.

 

- Milyen volt a helyzet korábban? Szeméthegy, guberálás, „lomturizmus”, mint a bevezetőben említettük? Read more about Lomtalanítás másképp

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Közösségi lomtalanítás Csóron

Nullahulladék hír: 
0

 

Csete Krisztián"Nos, azt remélem mindenki tudja, hogy a hulladék az ma már nem csak nyűg. Vagyis annak nyűg, aki nem látja meg benne a lehetőséget. Persze van többféle hulladék is. Nekem egy nagy tudású barátom elmagyarázta, hogy a szemét nem azért hulladék, mint ahogy a budi mellékhelyiség. Tehát nem csak az esztétikus kifejezés miatt hívják így, hanem mert a kettő nem ugyanaz." - Csete Krisztián (csór polgármestere, a Csóri Alkotó Közösség Egyesület tagja) beszámolója a 2008 tavaszi lomtalanításról.

Szemét az, amiből nem lehet pénzt csinálni, s hulladék az, amiből igen. Idén április 10-ig ezzel különösebben nem foglalkoztam. De aztán igen. És most már nagyon is. Ezen dátumig a szemét szemét volt, mert nyűggel jár, mert büdös, mert pénzért viszik el. Aztán április 10-én lomtalanítás volt a faluban. Elöljáróban annyit, hogy 1800-an élnek Csóron, s Székesfehérvár mellett találkozhat velünk mindenki (lásd Csóri Csuka Csárda). A lomtalanítás alkalmával több fontos lépést is megtettünk, ami az eddigi évek gyakorlatában nem volt benne.
Read more about Közösségi lomtalanítás Csóron

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék mintatelepülések: