Környezettudatos fesztiválozás?

Aktivizálható-e környezetvédelmi célokra több tízezer pihenni, kikapcsolódni vágyó fesztiválózó? Hogyan lehet elérni, hogy ők is környezettudatosan viselkedjenek akkor, amikor pihenni szeretnének? A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) szervezői a Zöldövezet Társulás évek óta bevált receptjét használják.

A szelektív gyűjtőedények előtt egy már jóhangulatú fesztiválozó.„A SZIN-en 2011-ben 14x3 db kihelyezett szelektív gyűjtőpont (papír, műanyag, alumínium), valamint 10 üveggyűjtő edény, ezen kívül egy InfóPont-ként is működő Hulladék CserePont üzemelt” – mondta el Csobay Krisztina, a szervezet titkára. A Hulladék CserePont évek óta jelen van a fesztiválon, így az emberek nagy része már tájékozott, visszatérő aktivista, aki ismeri a rendszert, és önmagától jelentkezik a CserePont-on saját hasznoshulladék-gyűjtő sárga zsákért.

Hogy mi is az a Hulladék CserePont? Ha fesztiválozóként ellátogatunk a Zöldövezet sátrához, és kérünk egy sárga szemeteszsákot, majd ezt a zsákot szelektíven gyűjtött hulladékkal (alumínium vagy pet palack) visszavisszük a sátorban ülő önkéntesekhez, nemcsak büszkék lehetünk magunkra, hogy szabaidőnkben egy kicsit segítettünk az amúgy is nagy hulladékkal járó fesztivál környezetterhelésén, hanem apró ajándékokat kaphatunk munkánkért cserébe. Lehet kérni “zöld” kitűzőt, lufit, törölközőt, pólót, karkötőt, de a melegre való tekintettel legnépszerűbb a zöld színű vízipisztoly volt Szegeden. 

A szelektív gyűjtést ezen kívül 10 önkéntes is segíti, akik napközben ürítik a megtelt gyűjtőket, gyűjtik a hasznos hulladékot a koncertek után és a sörpadoknál, illetve népszerűsítik a szelektív „életérzést”. Az önkéntesek szerint munkájukat leginkább a délutáni, kora esti órákban segítik a fesztiválozók, akik ilyenkor aktívak és keresik az alternatív programokat. A résztvevők számára is nyitott a lehetőség: akár mi is megrohamozhatjuk a koncertek után maradt, hulladékkal teleszórt területeket, de az is megoldás, ha legalább saját sátrunk környékén rendet tartunk, és a fesztiválidő alatt külön gyűjtjük, amit tudunk.

Érdekes tények - szakértőktől

Az értékes hulladékot újrahasznosítják, így lehet, hogy az általunk gyűjtött műanyag palackokból később pulóver, csomagolóanyag vagy vállfa lesz.

A szintén a Zöldövezet Társulás kezdeményezéseként ismert RePohár akció az elmúlt évek alatt egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a fesztiválozók körében: Csobay Krisztina elmondta, a SZIN-t is támogató Borsodi Sörgyárak például saját logózott, mosható poharakat gyártatott le. A poharat a fesztivál végén visszaadhatják a fesztiválozók, az így visszaérkező poharak elmoshatók és később újra használhatók. Az sem baj, ha megtartjuk a poharat, hiszen így a vízipisztoly mellett még egy szuvenír emlékeztet majd bennünket arra, hogy igenis lehet környezettudatosan fesztiválozni. És ki tudja, talán a jövőben is jó szolgálatot tesz majd a pohár…

További információ: www.zoldovezet.info