Újrahasználati központok Európában

Példák Ausztriából, Belgiumból, Finnországból, Franciaországból és az Egyesült Királyságból.

Ausztria
Ausztria többféle módon próbál a nulla hulladék felé haladni. A tervezésbe és a végrehajtásba bevonja az ipart, a kiskereskedőket, a fogyasztókat, a helyi és regionális hatóságokat. A bécsi nulla hulladék terv pl. a következőket tartalmazza: öko-vállalat klubok, használt sütőolajból biodízel a buszokba, evőeszköz bérlés nagyobb rendezvényekre (hogy kevesebb legyen a hulladék); újrahasználati és javító hálózat (RepaNet) működtetése. A RepaNet elektronikai termékek begyűjtésével és újrahasználatával foglalkozik, de emellett országos mobiltelefon-gyűjtést is szerveztek, illetve tanulmányt készítettek a mosógépek legkedvezőbb beállításáról a hosszú élettartam és az energiahatékonyság érdekében. A RepaNetes munkákra munkanélkülieket képeznek ki. A hálózat már Szlovákia felé is terjeszkedik.
http://www.repanet.at
http://wenigermist.natuerlichwien.at

Belgium
A Res-sources hálózat 1999-ben alakult. A vallon illetve a brüsszeli régió szociális gazdaságának szereplőit egyesíti, jelenleg 65 tagszervezettel működik. Használt termékeket gyűjt, szortíroz, hasznosít és használ újra, valamint értékesít. Igen sokféle anyaggal dolgoznak, többek között textilekkel, elektronikai eszközökkel, bútorokkal, fémekkel, fával, papírral, könyvekkel, műanyagokkal, kerékpárokkal, biológiai hulladékokkal.  
A flamand régió hasonló szervezete a KOMOSIE, amely 31 újrahasználati központot és mintegy 100 használt termék üzletet fog össze egy szövetségbe. Olyan tevékenységeket támogatnak, amelyek a helyi közösségek gazdasági életét segíti.  
http://www.res-sources.be  
http://www.komosie.be  


Finnország
A NETSER hálózat többek között újrahasználattal és újrahasznosítással kapcsolatos szolgáltatásokat nyújt termelőknek és elektronikai eszközök importálóinak, pl. busz szétszerelés és újrahsználható részek kimentése, komposztálás. A hálózat nagy hangsúlyt fektet a kinyert alkatrészek újrahasználatára, s csak ezt követi az újrahasznosítás.  Tv-készülékeket, számítógépeket és monitorokat, fénymásológépeket, faxokat, nyomtatókat, hűtőgépeket, mosógépeket dolgoznak fel. Mindezzel munkát adnak tartós munkanélkülieknek illetve fogyatékkal élőknek.
http://www.netser.fi  


Franciaország
A francia Envie egy szociális és környezetvédelmi célokat ötvöző hálózat. Úgynevezett 'fehér-termékeket' (hűtőgép, mosógép) gyűjtenek be, javítanak majd juttatnak el rászoruló családokhoz. Képzést és munkát adnak tartós munkanélkülieknek,  a társadalom szélére sodródott embereknek. A hálózat  25 éve szövetségi rendszerben működik, központi támogatással. 48 használt elektronikai cikkekkel foglalkozó boltja van, és nemrég terjesztette ki hatókörét az elektronikai hulladékok begyűjtésére is.
http://www.envie.org  


Egyesült Királyság
A ReBútor Hálózat egy országos szervezet, amely mintegy 350 jótékonysági újrahasználattal foglalkozó szervezetet támogat és fejleszt. Az országos REszövetség részeként a ReBútor Hálózat elérhető áron nyújt bútorokat, elektronikai készülékeket és egyéb háztartási eszközöket rászoruló családok számára. A tagok között egyaránt találunk kis helyi üzemet és nagy szociális szervezetet is, ezek közül néhányan kapcsolatban állnak önkéntes központokkal is. Nemrég egy standardot is kidolgoztak az engedélyezett re-use centerek működtetéséhez.
http://www.frn.org.uk/
http://www.realliance.org.uk