megelőzés

Lássunk tisztán!

Nullahulladék hír: 
0
Mindennapi mosdásaink áldatlan hatásai...

Nem kell drága és környezetszennyező termékeket vásárolnunk ahhoz, hogy tiszták és jól ápoltak legyünk - mondja az író Mark Boyl.

Gusztustalan vagy és büdös, szükséged van a segítségünkre. Talán nem mondják ki ebben a formában, de ez az, amit a L'Oreal, Jhonson & Johnson és hasonló cégek marketingesei el akarnak hitetni velünk. Vonzónak lenni, ezt a vágyunkat használják ki azzal, hogy azt sugallják: nélkülük kevesebbet érünk. Mindezt azért, hogy eladhassák nekünk termékeiket.

Mindannyian szépek és illatosak szeretnénk lenni. A jó hír az, hogy a természetes frissesség elérhető egy fillér kiadás nélkül is. Read more about Lássunk tisztán!

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Hulladékmegelőzés, -csökkentés az iskolában - Szigetszentmiklós

Nullahulladék hír: 
0
A szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium hulladékmegelőzési ötletei - írta Scheuer Zsuzsanna
A szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium hulladékmegelőzési ötletei és bevált jó gyakorlatai- írta Scheuer Zsuzsanna
Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Hulladékmegelőzés az iskolában - Herceghalom

Nullahulladék hír: 
0
Herceghalomi Általános Iskola Óvoda és Községi Könyvtár hulladékmegelőzési ötletei, jó gyakorlati
Herceghalomi Általános Iskola Óvoda és Községi Könyvtár hulladékmegelőzési ötletei, bevált gyakorlatai - írta Fülöp Melinda

Hulladékmegelőzés az iskolában

Megunt játékok:

az iskolában és az óvodában rendszeresen, a közösségi ünnepekhez, rendezvényekhez kötötten folyik a megunt játékok összegyűjtése, majd zsákbamacskaként való árulása. Read more about Hulladékmegelőzés az iskolában - Herceghalom

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Hulladékcsökkentési tervek egy kanadai egyetemen

Nullahulladék hír: 
0
az Észak-Brit Kolumbiai Egyetemen lefolytatott kutatás alapján

UNBCAz új keretirányelv által bevezetett szigorítások betartásához és a szén-dioxidkibocsátás tényleges csökkentéséhez a lakosság bevonása is szükséges. A nemzeti hulladékgazdálkodási tervek azonban főleg a közszférában és a kereskedelemben keletkező hulladékok kezelésére fogalmaznak meg célokat. A szektorokra lebontott, speciális hulladékgazdálkodási tervek, és az intézményi hulladékgazdálkodási programok sok helyen még a kezdeti szakaszban tartanak. Kezdeményezések azonban mindenféle szinten elindultak, például egyetemeken is.

A felülvizsgált hulladék keretirányelv (2008/12/EK) jogilag is megerősíti a 2004 óta útmutatóként funkcionáló hulladék-hierarchiát. A hierarchia alapján a hulladékgazdálkodás legfontosabb feladata a hulladék keletkezésének megelőzése, melyet a hulladék mennyiségének csökkentése (újrahasználat, illetve újrahasznosítás anyagában vagy energetikai úton) követ. Az új keretirányelv által bevezetett szigorítások betartásához és a szén-dioxidkibocsátás tényleges csökkentéséhez a lakosság bevonása is szükséges. A nemzeti hulladékgazdálkodási tervek azonban főleg a Read more about Hulladékcsökkentési tervek egy kanadai egyetemen

Nullahulladék célcsoportok: 

Játékkölcsönzők

Nullahulladék hír: 
0
Kölcsönözni nem csak könyvet lehet, a játékkölcsönző igazi szemléletformáló eszköz.

jatekokA kereskedelmi szemlélet enyhítésének ügyes módja, amivel sok szülő él, a játékkölcsönző. Ezek olyanok mint a könyvtárak - csak itt a gyerekek játékokat kölcsönöznek. Ha a közösségbe játékkölcsönzőt telepítenek, az összehozza a családokat azzal, hogy megosztják egymással a közösségi javakat.

Becslések szerint világszerte 4500 játékkölcsönző működik 31 országban, Új-Zélandon például 217 játékkölcsönző áll több mint 23000 gyerek szolgálatára. A játékokat kölcsönzők segítenek a szülőknek a takarékoskodásban. A helyi közösségi értékek alapján a kölcsönzők vezetői kiszűrhetik azokat a játékokat, amelyeknek nincs nevelő hatásuk, vagy a negatív fogyasztói szemléletet erősítik, mint például a Barbie baba és a játékautók vagy fegyverek. Read more about Játékkölcsönzők

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Zöld disco

Nullahulladék hír: 
0
Zöld disco, avagy hogyan lesz kevesebb a szemét az iskoládban?
A Nulla Hulladék lakossági kampányunk keretében az ősszel, két kategóriában (7-8. osztály és 9-12. osztály) ötletpályázatot hirdettünk diákoknak. A kiírásban arra kértük a pályázókat, hogy hulladékos szemmel nézzenek rá az iskolai tevékenységeikre. Az ebesi Arany János Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola 7-8. osztályosokból álló vegyes csapattal indult a pályázaton. A részletesen kidolgozott és megvalósított ötletük a zöld disco volt.

 Általában az iskolai zenés-táncos rendezvényeken nagyon sok hulladék keletkezik (eldobható flakonok, tányérok, chipes zacskó, csokis papír). Itt az eldobható műanyag poharak helyett a konyháról kölcsönöztek poharakat, tányérokat, otthonról hozták a büféhez való alapanyagokat, a plakátokat nyomtatott plakátok hátoldalára készítették, és a díszítést is maradékokból oldották meg. A projekt megvalósításának Read more about Zöld disco

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

„…Úgy élj, hogy te legyél virágnak virága…”

Nullahulladék hír: 
0
Öko-ballagás Batthyány Kázmér Gimnáziumban
Öko-ballagás Batthyány Kázmér Gimnáziumban - írta és rendezte Scheuer Zsuzsanna

A hagyományos – mondjuk ki: nagy hulladékmennyiséggel járó, a környező növényvilágot tekintve pedig szó szerint lelombozó – végzős-búcsúztató helyett az idei tanévben iskolánkban, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban öko-ballagást tartottunk. Read more about „…Úgy élj, hogy te legyél virágnak virága…”

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Kanapészörf

Nullahulladék hír: 
0
közösségi megoldások utazóknak

Utazni jó, de sajnos ez a legtöbb esetben együtt jár azzal, hogy a szükségesnél nagyobb mértékben terheljük a környezetet.... amivel gyakran éppen azt a helyet romboljuk, aminek szépsége olyannyira vonzott minket.

Bárhol is járjunk a világban, szállásra mindenhol szükségünk lesz, ebből a célból leggyakrabban egy szállodát keresünk fel. Ezekben lakva mindenki megtapasztalhatja mit jelent az igazi ”luxuspazarlás”. A szobák telis-tele vannak gondosan, a lehető legkisebb kiszerelésűre csomagolt szappanokkal, samponokkal. Ha enni támad kedvünk, apró műanyag tégelyekből fogyaszthatjuk tucatszámra a vajat, lekvárt, mézet. Természetesen a vendég nem ihat csapvizet, ezért sok tonna PET palack kerül szemétre. Read more about Kanapészörf

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?

Nullahulladék hír: 
0
.
Az, hogy mindent elborít a szemét, hogy rengeteg a hulladék, már csak egy következmény. Fogyasztói szokásaink, szemléletmódunk zavaró, bántó következménye. Ha meg akarjuk szüntetni, ezeken a fogyasztási szokásainkon, az anyagias, növekedés-orientált szemléletünkön kell változtatnunk. Nulla Hulladék Programunk célja, hogy segítséget, jó gyakorlatokat, ötleteket, tudást, bátorítást nyújtsunk minden érintett társadalmi csoportnak a változtatás elindításához, a szemléletmód megváltoztatásához. Szóval ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?
 Mit tehet a lakosság?

Termék-transzparencia

Nullahulladék hír: 
0
A Lidl polcaira kikerül a termelők neve és képe

"Az átláthatóság növeli az eladhatóságot"- elgondolás jegyében a terméktranszparenciára koncentrál a Lidl. 

Egyre több fogyasztó értékeli pozitívan, ha a terméket hazai termelő állította elő: ennek is köszönhető, hogy az elmúlt öt évben a Lidl 34%-ról 52%-ra emelte termékkínálatában a magyar termékek részarányát 154 hazai üzletében - olvasható az áruházlánc közleményében. 

Persze van még hova fejlődni: egy biotermékeket forgalmazó bajorországi projektben a fogyasztók a termék teljes útját végigkísérhetik, ha a csomagoláson található kódot beütik egy megadott honlapon - teszik hozzá. 

"Magyarországon is elindultunk ezen az úton, több hazai termelő arcával és Read more about Termék-transzparencia

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Oldalak