Önkormányzat

Ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?

Nullahulladék hír: 
0
.
Az, hogy mindent elborít a szemét, hogy rengeteg a hulladék, már csak egy következmény. Fogyasztói szokásaink, szemléletmódunk zavaró, bántó következménye. Ha meg akarjuk szüntetni, ezeken a fogyasztási szokásainkon, az anyagias, növekedés-orientált szemléletünkön kell változtatnunk. Nulla Hulladék Programunk célja, hogy segítséget, jó gyakorlatokat, ötleteket, tudást, bátorítást nyújtsunk minden érintett társadalmi csoportnak a változtatás elindításához, a szemléletmód megváltoztatásához. Szóval ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?
 Mit tehet a lakosság?

Köztéri könyvmegállók itthon és a nagyvilágban

Nullahulladék hír: 
0
"Hozzál egy könyvet, Vigyél egy könyvet"

Olvasni jó, könyvet kézbe fog és lapozgatni jó, bármennyire is környezetbarát megoldás az egyre terjedő e-book, és az erre kitalált olvasószerkezet, nekem valahogy mégis idegen ez, bevallom szükségem van arra, hogy bármikor leemelhessem a polcról, beleolvashassak. Tudom-tudom, a technika lehetővé teszi, hogy az e-book olvasóval is lapozgathassam, de az mégis csak egy szerkezet, amit semmiképpen nem szeretnék.

Ám az is tény, hogy könyveink nagy hányada egyszeri elolvasás után felkerül a könyvespolcra, és talán sosem vesszük őket ismét kézbe -költözés, dobozolás, kölcsön adjuk eseteket leszámítva -. Aki igazán környezetbarát az vélhetően nem is vásárol könyveket, vagy csak nagyon keveset, inkább elmegy a könyvtárba, ahova elolvasás után visszaviszi.

Ennek a megoldásnak egy remek példája az egyre több helyen megvalósuló ún. könyvmegálló. A Németországból indult mozgalom az elmúlt közel 5 évben több német, osztrák és svájci városban meghonosodott, az első szekrényeket még Read more about Köztéri könyvmegállók itthon és a nagyvilágban

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Betiltották az eldobható edények és italcsomagolások használatát a müncheni rendezvényeken

Nullahulladék hír: 
0
Hulladékcsökkentés a müncheni rendezvényeken
Németországban, Ausztriában és Svájcban több különböző rendelkezést léptettek életbe annak érdekében, hogy a nagyszabású rendezvényeken visszaszorítsák az eldobható edények használatát, valamint keretrendszert hoztak létre, amely az előbbi fajták igénybevétele helyett biztosítja az elmosható porcelánedények és evőeszközök alkalmazásának elterjedését.
Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Termelői piac a lakótelep közepén

Nullahulladék hír: 
0
Az friss zöldség-gyümölcs igények találkozása a hazai termelőkkel - a városok betontengerében.

A XI. kerületi önkormányzat megmutatta, hogy van reális alternatíva a kereskedelem multikra redukálódott világával szemben. Egy lakótelep közepén is lehet igénye valakinek arra, hogy egyenesen a termelőtől vegye a földből kihúzott friss zöldséget vagy házi készítésű élelmet. Ezt pedig igenis ki lehet elégíteni.

A gazdagréti lakók azzal keresték meg Király Nóra képviselőnőt, hogy el kellene indítani egy piacot a környéken. A képviselőnő támogatta az ötletet, így 2010 decemberére eldőlt, hogy piacot fog nyitni a Gazdagréti Összefogás Egyesület. A gazdagréti piac sikerein felbuzdulva újabb öt piac indításáról döntöttek, immár a polgármester, Dr. Hoffmann Tamás támogatását is maguk mögött tudva.

Önkormányzati képviselő fog kezet egy árussal vásárlása után. Read more about Termelői piac a lakótelep közepén

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Gazsi, a szekszárdi zsibvásár

Nullahulladék hír: 
0
2010 szeptemberétől minden hónap első szombatján rendezik meg a használtcikk vásárt.

Gazsi egy zsibvásár a Szekszárd főterén, a Garay téren. A város 2010 szeptemberétől rendszeresen, minden hónap első szombatján rendezi meg a Garay téri zsibvásárként ismert használtcikk vásárt.

Szekszárd városa 2010 szeptemberétől rendszeresen, minden hónap első szombatján rendezi meg a Garay téri zsibvásárként ismert használtcikk vásárt, amit a 17. század óta közkeletű nevén „bolhapiacként” is szoktunk emlegetni. A rendezvényen kizárólag saját tulajdonú, nem kereskedelmi mennyiségű, kis értékű használt holmit szabad árusítani vagy cserélni, saját felelősségre, nem vállalkozói kereskedelmi tevékenység keretében. Read more about Gazsi, a szekszárdi zsibvásár

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Kis lépés egy községnek...

Nullahulladék hír: 
0
Nulla Hulladék Terv Tordason
Hogy nagy lépés a társadalomnak? Öt éven belül megtudjuk. Tavaly decemberi ülésükön Tordas képviselői elfogadták a Fejér-megyei település Nulla Hulladék programját, amely 2016-ig fogalmaz meg ajánlásokat bevezetendő intézkedésekre. Cél a kommunális hulladék legalább 30%-os csökkenése. Molnár András írása.

2010 decemberében új taggal bővült a Nulla Hulladék mintatelepülések csoportja. Csór, Hajdúböszörmény, Pilisvörösvár, Szigetmonostor és Várpalota mellett Tordas község is letette voksát a hulladékcsökkentés mellett. Rögös út vezetett a képviselő-testület döntéséig: a Humusz segítségével elkészült szakmai anyaghoz a helyi viszonyok felmérése, dokumentumok vizsgálata és a lakosság véleménye, tapasztalatai is szükségesek voltak. Read more about Kis lépés egy községnek...

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Oldalak