szakpolitika

Ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?

Nullahulladék hír: 
0
.
Az, hogy mindent elborít a szemét, hogy rengeteg a hulladék, már csak egy következmény. Fogyasztói szokásaink, szemléletmódunk zavaró, bántó következménye. Ha meg akarjuk szüntetni, ezeken a fogyasztási szokásainkon, az anyagias, növekedés-orientált szemléletünkön kell változtatnunk. Nulla Hulladék Programunk célja, hogy segítséget, jó gyakorlatokat, ötleteket, tudást, bátorítást nyújtsunk minden érintett társadalmi csoportnak a változtatás elindításához, a szemléletmód megváltoztatásához. Szóval ki mit tehet a hulladékcsökkentésért?
 Mit tehet a lakosság?

Hogyan lelhetünk aranyra a szemétdombon?

Nullahulladék hír: 
0
Hogyan lehet kevesebb a lerakás? És több a megelőzés? Hogyan segítsük ezt gazdasági eszközökkel?

A legjobban teljesítő EU-tagállamokban az újrafeldolgozás aránya akár a 70%-ot is eléri, és szinte nem temetnek el hulladékot, miközben más tagállamokban továbbra is a hulladéknak több mint háromnegyede kerül lerakókba.

Hogyan érték el a legsikeresebbek, hogy a hulladék probléma helyett erőforrássá váljon? Read more about Hogyan lelhetünk aranyra a szemétdombon?

Nullahulladék célcsoportok: 

Arányos díjfizetés házhozmenő szelektív gyűjtő rendszerekben

Nullahulladék hír: 
0
Mennyit fizessünk a „szemétszállításért”, vagyis inkább a hulladékkezelésért?

Mennyit fizessünk a „szemétszállításért”, vagyis inkább a hulladékkezelésért?

Nem jutunk egyről a kettőre a hulladékcsökkentés terén. Pedig mit látunk? Egyre több EU-konform hulladékkezelő központ nyílik, ahol mindent szépen szétválogatnak, de az a mennyiség, ami a háztartásokból kikerül, nem hogy csökken, inkább nő. A szolgáltatók – ha másért nem, az EU-s támogatások miatt – egyre környezettudatosabbak, de mi nem. Ennek egyik oka, hogy mindegy mennyi a hulladékunk, ugyanannyit fizetünk.

A mai pénzben kifejezett világban ki az, aki önként és dalolva csökkenti a hulladékát úgy, hogy ez közvetlen anyagi haszonnal nem jár számára? Maximum a „zöld lelkűek” vékony rétege. Több tényező is felmerül, amikor azt vizsgáljuk, hogy miért nincs meg a motiváció. Mielőtt belevágunk az elemzésbe, azért vegyük észre, mennyire megdöbbentő a fizetési hajlandóság hiánya (ti. a hulladékkezelőknek több milliárd forintos kintlévősége van) akkor, amikor egy kuka ürítési díja egy a tévés játékoknál használt emelt díjas sms szavazatunkkal megegyező összeg. Read more about Arányos díjfizetés házhozmenő szelektív gyűjtő rendszerekben

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Helyi termelő is elláthatja a menzát

Nullahulladék hír: 
0
Új, előremutató szabályozás született.
Az Országgyűlés elfogadta a közbeszerzési törvény módosítását - amely augusztus 1-től hatályos. A jövő hónap elejétől a termelőtől akár közvetlenül a menzára is kerülhet áru.

A közbeszerzési törvényt többek között azért módosították, mert korábban a bonyolult eljárási rend és jogalkalmazás miatt a kistermelők, a mikro-, kis- és középvállalkozások nagyobb társaiknál nehezebben tudtak indulni a közbeszerzési eljárásokon. Read more about Helyi termelő is elláthatja a menzát

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Felhívás önkormányzatok számára

Nullahulladék hír: 
0
Hulladékcsökkentő programot tervez, de valahol megakadt? Miért? Írja meg nekünk!

A HuMuSz a Nulla Hulladék programjának keretében ingyenes jogi tanácsadást kínál önkormányzatoknak.

Hogyan tudja ezt igénybe venni?
Amennyiben az Ön településén is cél, hogy kevesebb hulladék keletkezzen és ennek érdekében már tett vagy épp most tervez lépéseket, de a megvalósítás során valamilyen akadályba  ütközött (pl. a hulladékos szolgáltatóval nem jutott dűlőre), akkor kérjük, írja meg nekünk! Jogi jellegű kérdéseikre az EMLA Egyesület segítségével igyekszünk válaszolni. A EMLA sok éves tapasztalattal rendelkezik környezetvédelmi jogi ügyekben.

Kérjük, kérdéseit pontosan fogalmazza meg, hogy a válasz is pontos lehessen!

Beküldési határidő: 2010. november 20.

 

Miért jó ez Önnek?
Egyrészt jogi segítséget kap munkájához, másrészt tapasztalatai megírásával hozzájárul ahhoz, hogy feltérképezhessük a hulladékcsökkentő programok megvalósulását akadályozó tényezőket. Ezek alapján ajánlásokat tudunk megfogalmazni az országos szintű döntéshozók számára.

Ha ideje engedi, kérjük, hogy a hulladékcsökkentést hátráltató egyéb természetű (gazdasági, társadalmi) akadályokról is írjon nekünk! Read more about Felhívás önkormányzatok számára

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv véleményezése

Nullahulladék hír: 
0
A 2009-2013-as OHT-ról.
A 2009-2013-as OHT nem jelent érdemi előrelépést az előző öt évhez képest. A megelőzés témáját továbbra is diszkréten kerülik, a felállított prioritások nem felelnek meg az uniós és a józan ész követelményeinek, és még mindig nincsenek megbízható alapadatok a települési szilárd hulladékról. Kalas György munkája
Bevezetés
Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Nulla Hulladék felmérés Tordason

Nullahulladék hír: 
0
A településen végzett kérdőíves felmérés értékelése - Sáfián Fanni írása
Tordason 51 helyi lakost kerestünk fel, hogy megismerjük környezeti problémákkal és hulladék-gazdálkodással kapcsolatos véleményüket. A kérdőívezés nem reprezentatív, de arra kivállóan alkalmas, hogy egy általános képet kapjunk a tordasi hulladékos helyzetről és a lakosok hozzáállásáról, amely fontos segítség a Nulla Hulladék terv kidolgozásához.
A hulladékprobléma okai
Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék mintatelepülések: 
Nullahulladék tematika: 

Szélesre tárt kiskapuk - A HuMuSz a köztársasági elnökhöz fordul

Nullahulladék hír: 
0

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) szerint a termékdíj törvény friss módosítása nem felel meg az uniós alapelveknek, nem segíti a hulladékmegelőzést, nem von felelősségre, sérti a közérdeket. A törvényelőkészítő munka során a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) egy független szakmai partnertől rendelte meg az italcsomagolások életciklus-elemzését, amely kimutatta többek között, hogy a betétdíjas csomagolás környezetkímélőbb, mint az eldobó csomagolások visszagyűjtése és újrahasznosítása. Az elemzés a mai napig nem látott napvilágot, így a HuMuSz felkérte a szakértőt a közzétételre, és szakmai vitát kezdeményez a témában.

 

A termékdíj törvény múlt heti módosításának egyik fontos, közérdeket sértő eredménye, hogy a visszagyűjtött hulladék anyagában történő hasznosítása esetén is 100 százalékos termékdíj-visszatérítés érhető el. Ez ellentmond a 2000. évi XLIII. hulladékgazdálkodási törvényben és az Európai Unió hulladék keretirányelvében megfogalmazott prioritásoknak, amelyek szerint az újrahasználat előbbre való, mint az újrahasznosítás. A fenti intézkedéssel ugyanis az eddig csak az újrahasználatra vonatkozó kedvezményt kiterjesztették a kevésbé támogatandó újrahasznosításra is.
Read more about Szélesre tárt kiskapuk - A HuMuSz a köztársasági elnökhöz fordul

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Tanácsadói program az Egyesült Királyságban

Nullahulladék hír: 
0

angliaA Nagy-Britanniából (Anglia, Wales, Skócia) és Észak-Írországból álló Egyesült Királyságban kb. 60 millióan élnek. A szigetországban a természetvédelemnek (különösen a madárvédelemnek) komoly hagyományai vannak, ám a környezetvédelem intézményrendszere - a többi európai országhoz hasonlóan - a XX. század második felében alakult ki. Ezen belül először a légszennyezés emberi egészségre gyakorolt hatása volt a legfontosabb téma, a hulladékok sorsa csak később került a figyelem középpontjába.

Nullahulladék célcsoportok: 
Nullahulladék tematika: 

Oldalak