Gazsi, a szekszárdi zsibvásár

Gazsi egy zsibvásár a Szekszárd főterén, a Garay téren. A város 2010 szeptemberétől rendszeresen, minden hónap első szombatján rendezi meg a Garay téri zsibvásárként ismert használtcikk vásárt.

Szekszárd városa 2010 szeptemberétől rendszeresen, minden hónap első szombatján rendezi meg a Garay téri zsibvásárként ismert használtcikk vásárt, amit a 17. század óta közkeletű nevén „bolhapiacként” is szoktunk emlegetni. A rendezvényen kizárólag saját tulajdonú, nem kereskedelmi mennyiségű, kis értékű használt holmit szabad árusítani vagy cserélni, saját felelősségre, nem vállalkozói kereskedelmi tevékenység keretében.

A szekszárdiak a megunt, de még jó állapotú, filléres holmijaikat tudják így hasznosítani: ruhaneműt, könyvet, sportszert, dísztárgyakat, játékokat. Volt olyan szombat, amikor csak három árus pakolt ki; az eddigi csúcs a 16 helyfoglalás. A legkeresettebb cikkek általában a gyermekruhák és a bakelit lemezek.

A helyszín és időpontválasztás nem is lehetne jobb, hiszen Szekszárdon szombat reggel piacnap van a Garay tér melletti piactéren. Piacnapon élénk a belváros forgalma, bár tény, hogy sokan még csak most fedezik fel ezt a kezdeményezést. A város és a környék egyre inkább, egyre nagyobb létszámmal, egyre többféle használt cikket fölvonultatva, egyre bátrabban „gazsizik”.

A zsibvásár szervezője a Babits Mihály Művelődési Ház. A Művelődési Ház Igazgatója, Matókné Kapási Julianna elmondta, hogy a zsibvásár rendezésének lehetősége több éven keresztül érlelődött. Majdnem minden külföldi út után, ahol találkozott ilyennel, elhatározta, hogy itt is megcsinálják. Sajnos itthon nem olyan egyszerű, mint bármelyik más EU-s országban. Elsősorban egy APEH ellenőrzéstől féltek, így hivatalos állásfoglalást kértek.

Arra vigyáznak a szervezők, hogy viszonteladók, „nagybani” kereskedők ne rontsák el a zsibvásár hangulatát. Ezért van az előzetes bejelentkezés, és a kikötés, hogy mindenki kizárólag a saját portékáját kínálhatja a vevőknek.