Köztéri könyvmegállók itthon és a nagyvilágban

Olvasni jó, könyvet kézbe fog és lapozgatni jó, bármennyire is környezetbarát megoldás az egyre terjedő e-book, és az erre kitalált olvasószerkezet, nekem valahogy mégis idegen ez, bevallom szükségem van arra, hogy bármikor leemelhessem a polcról, beleolvashassak. Tudom-tudom, a technika lehetővé teszi, hogy az e-book olvasóval is lapozgathassam, de az mégis csak egy szerkezet, amit semmiképpen nem szeretnék.

Ám az is tény, hogy könyveink nagy hányada egyszeri elolvasás után felkerül a könyvespolcra, és talán sosem vesszük őket ismét kézbe -költözés, dobozolás, kölcsön adjuk eseteket leszámítva -. Aki igazán környezetbarát az vélhetően nem is vásárol könyveket, vagy csak nagyon keveset, inkább elmegy a könyvtárba, ahova elolvasás után visszaviszi.

Ennek a megoldásnak egy remek példája az egyre több helyen megvalósuló ún. könyvmegálló. A Németországból indult mozgalom az elmúlt közel 5 évben több német, osztrák és svájci városban meghonosodott, az első szekrényeket még 1990-ben állították fel a németországi Darmstadtban és Hannoverben. A program keretében önkormányzatok és civil szervezetek a városok fontosabb csomópontjaiban könyvesszekrényt, könyvesfülkét állítanak, amelyeket a "Hozzál egy könyvet, Vigyél egy könyvet" szellemiségben a helyi lakók használnak.

Berlinben 2006-ban valósult meg az első ilyen projekt, mely során egy fatörzsbe polcokat kialakítva helyeztek el 100 könyvet. Ennek a könyvmegállónak a különlegessége, hogy kidőlt fákból lett összeépítve, hogy egy teljes fát imitáljon. A Berlin Book Forest célja nem pusztán az olvasás ösztönzésére irányult, hanem a könyvek előállítási folyamatára, a környezetvédelem lehetőségeire is felhívta a figyelmet. Az eredeti tervek szerint két évig maradt volna Berlin utcáin a könyvmegálló, de az emberek megkedvelték, így végül a szervezők megtartották.

A világ különböző tájain már ismert és népszerű kezdeményezésről van szó, Angliában a számtalan, már egyre kevésbé használt piros telefonfülkéket rendeztek be könyvespolccal. Kíváló példa az újrahasználatra!

Könyvmegálló
Hazánkban, a fővárosi Wekerle lakóközösség alakította ki az első Tégy egy könyvet, végy egy könyvet kezdeményezést. A számtalan más közösségi program megvalósításában példamutató Átalakuló Wekerle mondhatni ebben is élen jár, és a szemnek is szép, mindenki által hozzáférhető könyvszekrényt alakított ki. A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár 2010-ben határozta el, hogy a könyvtáruk fejlesztésére elnyert uniós pályázati forrásból egy olyan lakossági akciót is elindít, amely az intézmény zöld profiljába illik, és melyben testet ölt a WKK közösségi értékekről vallott koncepciója. A kezdeményezés sajátossága, hogyközterületen kihelyezett, mindenki számára könnyen és ingyen elérhető olvasási lehetőségről van szó. A kivitelezés során fontos szempont volt, hogy a tároló hangulatában, küllemében illeszkedjen a tér szellemiségéhez és hagyományaihoz. A tároló a XIX. kerületi Pannónia út és Kós Károly tér sarkán található. A fából készült, zárható könyvszekrényt a könyvtárosok tartják rendben, és jelenleg a könyvtár nyitva tartási idejében használható.

Hazánkban, a fővárosi Óbuda is csatlakozott ahhoz az olvasásnépszerűsítő programhoz, nyár elején helyeztek egy Csillaghegy illetve Aquincum forgalmas részén 1-1 könyvmegállót.

A mindig nyitva álló, bárki által használható könyvszekrényt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár és a csillaghegyi KultúrMontázs Civil Egyesület helyezi ki a kerület két forgalmas közterületére; itt bárki kivehet és betehet könyveket. Az Aquincumi KönyvMegálló a Római tér 1., a Csillaghegyi KönyvMegálló a Mátyás király út 5. előtti területen található.

Forrás: tudatoslet.hu