Betiltották az eldobható edények és italcsomagolások használatát a müncheni rendezvényeken

Németországban, Ausztriában és Svájcban több különböző rendelkezést léptettek életbe annak érdekében, hogy a nagyszabású rendezvényeken visszaszorítsák az eldobható edények használatát, valamint keretrendszert hoztak létre, amely az előbbi fajták igénybevétele helyett biztosítja az elmosható porcelánedények és evőeszközök alkalmazásának elterjedését.

A müncheni rendelkezés leírása:

Egy müncheni rendelkezés 1991. óta tiltja a város területén az eldobható edények és poharak használatát és értékesítését, beleértve az italcsomagolásokat is, Ez a rendelet az összes középületre és városi rendezvényre egyaránt vonatkozikaz olimpiai stadionban megrendezett heti vásárra éppúgy, mint a müncheni sörfesztiválra.

A betiltott eldobható edényeket tartósakra cserélték, ezek használatáért a vásárlónak letéti díjat kell fizetni, amelyet visszakap, ha épségben visszaszolgáltatja a tányérokat. Ez a szabályozás jelentősen visszaszorította a keletkező hulladék mennyiségét az olyan eseményeken, mint a karácsonyi vásár, az Auer-Dult Vásár, az októberi sörfesztivál, vagy a müncheni városi maraton.

A kisebb, 200-300 fős rendezvények alkalmával München együttműködik a MobielSpiel céggel, amely biztosítja az újra felhasználható edények és a mosogatásukhoz szükséges kellékek kölcsönzését, de támogatják a visszaváltható italos palackok használatát is.

újrahasználható tányérok
Az okóberi sörfesztivál újrahasználható étkészlete (Fotó:Bernhard Lang)

Eredmények:

A hulladékmegelőzési rendelkezések pozitív eredményeit legjobban a számok mutatják: a rendezvényeken keletkezett hulladék mennyisége 1991. és 2004. között a felére csökkent. Az októberi sörfesztivál soránamelyet a világ legkülönbözőbb tájáról több tízezer ember látogat – a hulladék az 1990-ben mért 11 000 tonnáról, 1999-re 550 tonnára esett vissza. Mivel ez a rendezvény fontos környezetvédelmi elképzeléseken alapul, 1997-ben a német szövetségi kormányökológiai Oscar-díjjaljutalmazta.


Időpont:

A rendelet 1991-ben lépett életbe, azóta több város is követte a példát.


Forrás:
99.sz. Pre-waste adatlap 

Az első részletes hulladékmegelőzési tájékoztató az Európai Hulladékmegelőzési Hét során (2011. november 19. és 27. között) került fel a www.prewaste.eu honlapra, azóta a feltöltött fájlok száma meghaladta az ötvenet. Minden PDF hozzávetőlegesen hét oldalon keresztül mutatta be a tevékenységekhez kapcsolódó helyi adottságokat, a megvalósítás módját, a felhasznált forrásokat, az elért eredményeket, az ajánlásokat, és a máshol végrehajtott hasonló jellegű kezdeményezéseket.