Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fiatalok, vissza a földekre!

Év: 
2010
Szám: 
Tavasz

Egy új, fiatalokból álló csoport alakult, amely a fenntartható helyi bioélelmiszer termelését kívánja támogatni, sőt elsajátítani, és az ehhez szükséges tudást továbbadni. Örömmel közöljük bemutatkozásukat.

 A FöldKelte egy informális kis csapat, amely a nemzetközi Reclaim The Fields nevű mozgalomból nőtte ki magát. A tagok a szervezet franciaországi táborában ismerkedtek meg egymással és határozták el, hogy megalkotják a mozgalom magyarországi szekcióját. Különféle háttérrel és képzettséggel rendelkezünk: van, aki agrár végzettségű, van, aki közgazdaságtant tanult, van, aki már tanyavásárlásra és gazdálkodásra adta a fejét, nagy részünk azonban még városi életmódot folytat. Amiben viszont egyezünk, hogy jelenlegi életformánkon változtatva a természetes, vidéki, gazdálkodó életmódban látunk hosszabb távú perspektívát. Valamennyien érdeklődünk az ökológiai növénytermesztés és állattartás, a közösségi gazdálkodás különböző formái iránt. Keressük ezek megvalósítási lehetőségeit vidéki vagy akár városias környezetben. Célunk, hogy a vidéki és városi érdeklődők egyaránt megtalálhassák az utat egy olyan természetes, egészséges életformához, amely megoldást nyújt a társadalmi, ökológiai és gazdasági válsághelyzetre. Szeretnénk, ha a jelenlegi társadalmi normákból és értékrendből kiábrándult fiatalok újból visszatalálhatnának a földekre, és ott közösen kialakíthatnának egy fenntartható életformát. Ezért csapatunk az idei évre a következő célokat tűzte ki:

1. Közösségi kert létrehozása egy bérelt, fővároshoz közeli földterületen, ahol elsajátíthatók a növénytermesztés egyszerűbb fortélyai, a közösségi kereteken belül. A kert nyitott lenne mindenki számára, aki közösen szeretne velünk zöldséges kertet ápolni, tanulni, vagy tudást átadni.

2. Egy nyári tábor szervezése, amelynek célja, hogy a Magyarországon hasonló életmóddal szimpatizáló vagy már ebben aktív fiatalokat, családokat összefogjuk és egy hálózatot hoz- zunk létre. E hálózaton belül közösen segítenénk a már meglévő közösségeket és ösztönöznénk, információval látnánk el azokat, akik még csak most szeretnének belevágni – akár csak szerényebb méretekben is – a gazdálkodásba.

FöldKelte baráti kör,

Fülöp Ádám 30/ 97-94-314

http://www.reclaimthef ields.org/hu/content/who-we-are