Hasznosítás

Greenpeace kampány az erdőkért

Földünk természetes erdei ijesztő ütemben fogyatkoz- nak. Minden évben Görögország területével megegye- ző erdőséget veszítünk el. Az emberek többsége belátja, hogy ez egy fenntarthatatlan és veszélyes folyamat, ami- nek megállítsa, visszafordítása nem tűr halasztást. Saj- nos kevesebben vannak azok, akik arra is rájöttek, hogy mi magunk, saját hétköznapjainkban is sokat tehetünk a változásért.

A hetedik kerületi válogatott

hetedik_olajgyujtoA VII. Kerület - a fővárosi hulladékgyűjtő szigetes rendszeren túl - kísérletképpen házhoz menő szelektív gyűjtési rendszert vezetett be 2005 novemberében. Erzsébetváros Önkormányzata a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával indította a kísérleti programot a külső-erzsébetvárosi részben. Egy kis statisztika: 186 db 240 literes fém-, műanyag- és papírgyűjtő, 60 társasház, közel 4000 lakos. A társasházak a fentebb említett gyűjtőedények mellé étolajgyűjtőket is kapnak, várhatóan januárban – mindezt ingyen.

Egy, kettő...

Egy cég felfedezte magának a kis Bihari települést, Vekerdet, hogy itt akkumulátorhulladék-feldolgozót építsen. A Greentech Vekerd Kft. El is indította programját. Egyszer csak feltűnt egy másik cég is...

A szemét suhanása

tetra_DSCF4808A félreértések elkerülése végett tisztázzuk, hogy most nem a tetralottó akció nyerteseinek stockholmi suhanása követezik (ld. előző KukaBúvár), hanem az összegyűjtött italoskarton (ahogy a gyártó nevezi) avagy a kombinált italosdoboz (ahogy mi emlegetjük) útját követhetjük nyomon egészen Dürenig.

Autóroncs körkép

050922 018Az 53/2000 EK irányelv a forgalomból kivonásra szánt gépjárművek hulladékként történő kezelését a gyártói felelősség körébe utalja. Magyarországon a 267/2004 (IX.23.) Kormányrendelet rendelkezik a hulladékká vált gépjárművekkel kapcsolatos hulladékkezelésről. Az új jármű forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeit a gazdasági és közlekedési tárca irányítja, míg a közúti közlekedési okmányok (azaz a forgalmi engedélyek) ügyében a Belügyminisztérium az irányadó tárca.
A forgalomból kivont gépjármű VESZÉLYES HULLADÉK és a Regionális Hulladékgazdálkodási Tervek a kiemelt hulladékáramok között kezelik.

Oldalak