Komposztáljunk diólevelet!
Bizonyára sokan találkoztak már az őszi levélégetés kellemetlen jelenségével, mellyel nem csak a környezetet szennyezik, hanem hasznos szerves anyagot égetnek el. Gondoljunk csak bele, az erdőben senki sem szedi össze az avart és nem égeti el. Miért is tennénk, hiszen ez a természetes folyamatok során elbomlik (komposztálódik), ezáltal biztosítva a humuszban gazdag talajt. A komposztálással a kertes házaknál keletkező "felesleges" növényi részeket (levágott fű, lomb, gallyak stb.) egyszerűen hasznosíthatjuk. Ez lenne az ésszerű megoldás, de sajnos nem mindig így történik.
A káros égetés egyik oka a diólevéllel kapcsolatos. Majdnem minden kertben található a gyümölcsfák között diófa. Sokan nem merik lombját a komposztba tenni, sőt a kertjükből is száműznék, mert allelokemikáliákat tartalmaz, és ezek hatással vannak a növények növekedésére. A lombok közül a diólevél komposztálása váltja ki a legnagyobb vitát és óvatosságot. Erről tanúskodnak a diólevél komposztálásával kapcsolatban különböző internetes fórumok eltérő hozzászólásai is. Ezen fórumokon egy-két kivételtől eltekintve elutasítják a diólevél komposztba helyezését. A téma aktualitása és fontossága hozzájárult, hogy egy diplomadolgozatban összehasonlítva vizsgálták a diólombból és vegyes gyümölcslombból készült komposzt hatását a növényi csírázásra és növekedésre.
Diólevél és vegyes gyümölcslomb komposzt hatása mustár tesztnövény csírázására:
A diólevél komposztálhatósága régóta
vitatott téma. Kísérletükben vizsgálták, hogy a diólevélből készült
komposztnak, a komposztálás időtartamának és a felhasznált komposzt
dózisának függvényében van-e kimutatható kedvezőtlen hatása a mustár
(Sinapis alba) tesztnövény fejlődésére. A vizsgált dió és vegyes
lombkomposztokat egymással összehasonlítva, nem volt igazolható
különbség egyik fajta komposztnak sem az előnyére, sem a hátrányára. A
nem kellően komposztálódott lombnak azonban van kimutatható kedvezőtlen
hatása, mely elsősorban a növény növekedésében jelentkezett, és kevésbé a
kelés mértékében. A növényi növekedést gátló hatás elsősorban a
komposztálatlan lombnál és annak is magasabb dózisainál volt
megfigyelhető. Ugyanakkor kedvezőtlen hatásként értékelhetjük, hogy
négyhónapos komposztálás után sem tértek el a mért paraméterek
szignifikánsan a kontrolltól, vagyis a növényi lombkomposzt jelenléte
nem járt előnnyel azon kontrollal szemben, mely csak tápanyaghiányos
kvarchomokból állt.
Kilenc hónapos komposztálás után
ugyanakkor sem a dió, sem a vegyes lombkomposztnak nem volt kedvezőtlen
hatása a növényi tömegre, sőt az 1,6-3,8 szorosára növekedett a
kontrollhoz képest az alkalmazott dózis függvényében. A diólevelet ne
égessük el, nyugodtan komposztáljuk, és legalább 9 havi komposztálás
után felhasználhatjuk.
Forrás: zoldbolt.hu