Komposztünnep 2023

 

Komposztünnep 2023

FELHÍVÁS

 

 

 komposzt ünnep 2023

 

Kedves Pedagógusok, Diákok, Közösségek, Civilek!

 

Az október 10-én esedékes Komposztálási Ünnepnaphoz kötődően a Humusz Szövetség és a Galgamenti Népfőiskola idén is felhívást intéz oktatási intézmények, civil közösségek számára.

 

Arra buzdítunk minden csoportot, közösséget, hogy október során valósítson meg olyan aktivitást, ami a komposztáláshoz kötődik.

 

Célunk, hogy az elmúlt évek sikeres akcióit folytatva minél több helyen felhívjuk a figyelmet a komposztálás jótékony hatásaira.

 

Idén is teszünk korosztályonként javaslatokat, de a korábbi évek ötleteiből is meríthetnek inspirációt. Ezeket itt gyűjtöttük össze: 

https://humusz.hu/komposztalj/ovodaknak

https://humusz.hu/komposztalj/iskolaknak

 

A tavalyi, 2022-es Komposztünnep összefoglaló beszámoló itt érhető el. 

 

 

Magyarországon egy talajban élő állat, a vakond lett 2023-ban az év emlőse. 

A vadonleső oldaláról idézzük: „A kertekben megjelenő túrások olykor bosszúságot okozhatnak, ez azonban eltörpül, ha a vakond talajlazító, valamint rovarkártevő-gyérítő szolgáltatásait is figyelembe vesszük. Hiszen a rovarevőkre jellemző módon, kizárólag állati táplálékot, elsősorban a föld alatt mozgó férgeket, csigákat, rovarokat és azok lárváit fogyasztja. Meg kell tanulnunk, hogy a természettel való együttélés során a többi élőlénynek, köztük a vakondoknak is hagynunk kell életteret, megosztva kertjeinket ezekkel a hasznos kis buckalakó bundagombócokkal is.”

Hogyan éljünk együtt a kertben a vakonddal? Mi köze ennek a védett állatnak a komposztáláshoz? Járjuk körbe közösen a témát!

 

Idén már csatlakoztunk az International Compost Awarness Week (ICAW) kiálltványához. „Komposzt… A természet klímabajnoka” (Compost… Nature’s climate champion) címmel a nemzetközi komposzt tudatos mozgalom is felhívja a figyelmet a komposzt jótékony hatásaira, ami által a klímaváltozás negatív hatásai mérsékelhetők.

Miben bajnok a komposztálás és miért? Hogyan küzdhetünk komposztálással a klímaváltozás ellen? Nyomozzunk, beszélgessünk, alkossunk kreatívan és terjesszük együtt a komposztálás szemléletét, vájunk mi is bajnokká!

 

 

Arra hívunk Benneteket, hogy októberben valósítsátok meg saját csoportotokban, osztályotokban, közösségetekben ezeket az aktivitásokat. Fényképes és szöveges beszámolóitokat pedig várjuk szeretettel. 

Kategóriánként a legjobbakat (ötletesség, komplex megközelítés, több célcsoport megszólítása, adott évi téma kreatív feldolgozása) szemléletformáló ajándékcsomaggal díjazzuk. 

Természetesen bármilyen a komposztálás témájához kapcsolódó tevékenységgel lehet pályázni. 

 

Regisztrálom csoportomat a programra: LINK

 

A tevékenységeitek beszámolóival pályázhattok a legjobbak díjára, kategóriánként a 3 legötletesebb pályázatot díjazzuk. A pályaművek (min. 5 kép (jpg), jó felbontású, valamint külön egy szöveges fájl) beérkezési határideje: 2023. november 20. hétfő éjfél.

Beszámolók beküldésének módja: e-mailben a [email protected] címre. A levél tárgyában szerepeljen az intézmény/csoport/szervezet neve ÉS a résztvevők létszáma.

 

A fontos dátumok tehát:

2023. október 20: regisztrációs határidő

2023. október 31: komposztünnep programok megvalósítása legkésőbb eddig

2023. november 20: beszámolók beküldési határideje

2023. december  18: eredményhirdetés

 

A beküldött beszámolók alapján szakmai zsűrink korosztályonként a legjobb három programot jutalomban részesíti.

A jutalom csomagok korosztályok szerint játékok, foglalkoztató kiadványok, könyvek lesznek. A jutalmakat legkésőbb 2024. januárjában juttatjuk el a nyerteseknek.

Minden résztvevő csoport emléklapot kap ajándékba.

 

 

avarlakok

AJÁNLOTT AKTIVITÁSOK

Mindenkinek

 

Pályázni 2023. November 1-ig lehet ezen a nemzetközi pályázaton.

 

  • Gyakorold a komposztálható anyagokat egy vakondos online játék segítségével: 

 https://wordwall.net/hu/resource/53848561

 

  • Bingó -kihívás akár családok, akár lakóközösségek, osztályok, civil közösségek figyelmébe ajánljuk a Maradék nélkül program beltéri gilisztakomposztos bingóját, illetve a ComPot bingót. Rendezzetek versenyt! Ki tud többet kipipálni a Komposzt Ünnepig, vagy az azt követő 30 nap alatt? Esetleg ki az akinek, hamarabb meg van az összes?

 

Bölcsődék és óvodák részére

 1. Vakonddal

Imerkedjetek a Vakonddal, aki az idei év emlőse. Mi lehet az ő fontos szerepe a kertben? Vajon kiderül Gryllus Vilmos dalából? Vagy más versekből?

 

Kamarás Emese, az Illaberek kártyajáték alkotójának ötletei:

2. Vakond svédasztal

Készítsetek “ komposztbüfét “- svédasztalt a Vakondnak, rajzolhattok, gyurmával -agyaggal-természetes anyaggal is dolgozhattok. Természetes anyagokból is építhettek vakondcsemegét: giliszta, pajor, csiga 

 

3. Vakond térkép vagy kaland ösvény

Rajzoljatok földalatti vakondtérképet- készítsétek el a homokozóban :) Rejtsetek el benne természeti kincseket , amit a többiek megkereshetnek

“Vakond ösvény“ az óvodakertben : fektessetek egy vastagabb madzagot le az óvoda kertjében szabálytalanul , bekötött szemmel térden “kúszva” menjenek végig a vakondovisok, tehettek le a madzag mellé kincseket is, amiket megtalálnak a vakondok

Az összegereblyézett őszi avarban rejtsetek el pl tobozokat, legyetek Vakond, aki a komposztban keresgél, gyűjtsétek össze az összeset.

 

4. Plakát-álom-kertkert

Ismerkedjetek a komposzt anyaggal, beszélgessetek róla, hogy miért kell kiszórni a komposztot a kertbe. Készítsetek plakátot milyen mesés-virágos-mező növekedne a  Ti komposztotokból, képzeljétek el a jövőt: micsoda virágos kert lesz a komposztotokból!

 

5. Játsszunk vakondot!

a vakond (minthogy egyáltalán nem lát) a talaj rezgéseiből tudja, hogy egy állat közeledik felé. A lépések keltette rezgéseket nagyon finoman érzékeli.

A gyerekek kiscsoportokban próbálgatják, hogyan érzékelik (vagy nem érzékelik) a mozgásokat, rezgéseket: egy behunyt szemű gyerek tart valamit a kezében (pl. vonalzót, ceruzát, könyvet, kifeszített cipőfűzőt – bármit, ami a táskájában van, vagy ami csak eszükbe jut –, a társa pedig finoman megérinti, megpöcköli stb. az adott tárgyat.

 

ComPot univerzum színező

Nézzétek meg mely anyagokat szereti “megenni” a beltéri ComPot komposztáló, melyeket közepesen, és mik azok, amiket egyáltalán nem szeret. Színezzétek kedvetek szerint. A színező IDE kattintva letölthető.

 

 

Általános és középiskolák részére

Udvarnoki Tünde, a ComPot beltéri agyag komposztáló alkotójának ötletei:

1. Kikelő maglabda

Kikelő maglabda színes agyaggal és komposzttal (gyerekeknek és játékos felnőtteknek)maglabda

A maglabda készítés egy ősi módszer a magok csírázóképességének megőrzésére. Mi saját komposztból, színes agyagból és virágmagokból készítjük. Ez egy gyorsan elkészülő különleges, saját készítésű ajándék is amihez egy kis papír tartó is készülhet egy kedves üzenettel (csatolom majd a letölthetőbe). Foglalkozás közben kötetlenül beszélgethetnek a városi környezetünk zöldítéséről, a komposztálásról. Az maglabdákba különböző magokat helyezhetnek el a résztvevők (többnyire szezonális virágokat vagy fűszernövényeket szoktunk ).  

Letölthető maglabda útmutató

 

 

2. Mikrozöld nevelő készítés komposzton  mikrozöld

 A mikrozöldek a csírázás utáni életszakaszban lévő zsenge növények, melyek picit más környezeti feltételeket igényelnek mint a csírák. Érdemes megpróbálkozni többféle új ízzel: a csípősebb ízű, antibakteriális hatású retekkel, zsázsával,mustárral, rukkolával az édeskés napraforgóval de egyes fűszerfélék: petrezselyem, kapor és koriander is termeszthető mikrozöldként.

Letölthető mikrozöld útmutató

 

 Nébih - Maradék nélkül aktivitás ötletei:

3. Maradék nélkül

Nézzétek meg a Maradék nélkül program videóját, ami az élelmiszerhulladékok sorsát mutatja be: https://youtu.be/7dO3iIkNQe4

További ismeretterjesztő anyagok az élelmiszerhulladék témakörével kapcsolatban elérhető a Maradék nélkül program honlapján: https://maradeknelkul.hu/oktatasi-program/oktatasi-segedanyagok/

Komposztálható anyagok jócskán akadnak a háztartásban, a konyhai hulladékok csaknem fele komposztálható. A magyar háztartások egy év leforgása alatt több százezer tonna zöldség- és gyümölcshéjat, kávézaccot és tojáshéjat termelnek. A Nébih legutóbbi élelmiszerhulladék felmérése szerint a komposztálható anyagoknak alig a fele kerül végül ténylegesen a komposztra a magyar háztartásokban. Nézzünk néhány példát arra, hogy mit szabad és mit nem szabad komposztálni az élelmiszerhulladékok közül: https://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2023/08/komposztalasi-utmutato-280x290mm-pdf.pdf

 

4. Komposzt audit

Ha már alaposan begyakoroltátok, hogy mely élelmiszerhulladékok komposztálhatók, akkor végezhettek egy kísérletet az osztályteremben. Vajon egy hét mennyi komposztálható hulladék termelődik az osztályban? Gyűjtsétek ezeket külön edényben, és a hét végén mérjétek le. Számoljátok ki, ha egy hét alatt ennyi halmozódott fel, akkor egy év alatt ez mennyi lenne! Az összegyűjtött adatokat matematika órán is feldolgozhatjátok például százalékszámításos, diagram értelmező feladatok formájában, de a mértékegységeket és a kisebbekkel a szorzást is gyakorolhatjuk.

 

5. Tököt komposztálni tök jó

Ha október, akkor tök. Manapság már Magyarországon is nagyon népszerű szokás a Halloweeni tök faragása. Ha van az iskolának komposztálója, Halloween környékén hirdessünk “töktemető” napokat, es fogadjuk be a jobb napokat is látott tökfejeket.

Fontos észben tartani, hogy a dísztökök nem ehetők. Erre vonatkozóan a Nébih itt foglalta össze tanácsait. Ha pedig inkább ennétek a tököt, mint faragnátok, akkor lessétek meg a Maradék nélkül tök jó, tökös recept ötleteit.

 

 

Kertközösségek, komposztpontok részére

 

"Ments meg" kosár l l2

 

Az ép, még fogyasztható gyümölcs, zöldség, egyéb élelmiszer gyűjtésére, helyezzetek ki egy dobozt, felirattal a közösségi komposztálóhoz. Több budapesti komposztbarát közösségben már kiválóan működik ez a rendszer. Lehet, hogy ráncos az alma, de még megmenthető a giliszták elől! :) Praktikus lehet a bringás kosár, hiszen esős időben sem áll meg benne a víz. 

 

 

A bőség zavara

Sajnos előfordul, hogy nincs kapacitásuk begyűjteni és feldolgozni a gyümölcsfákon termett terméseket. Mit tehetünk ilyenkor, hogy ne vesszen kárba az értékes alapanyag?

-Hirdessetek az ismerősök, rokonok, szomszédok körében „szedj magad” akciót. Így megoszlik a szedéssel, feldolgozással járó munka terhe, és a meghívottak is hálásak lesznek érte. 

-Ha nincsenek érdeklődők, érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi óvodákkal, iskolákkal, akik biztosan örömmel építenék be a gyümölcsszedést egy-egy témahét programjába, így a gyerekek is közelebb kerülnek a természethez, sokat tanulhatnak arról, hogy az élelmiszer hogyan kerül az asztalra és mennyi munka kell annak feldolgozásához.

-Civil szervezeteken keresztül pedig önkénteseket is be lehet vonni, akik nemcsak a begyűjtésben, de a termés szétosztásában is közre tudnak működni. Ehhez hasonló példa a másodszüret ötlete, ahol a gépi betakarítást követően a termőföldön maradt gyümölcsöket és zöldségeket gyűjtik össze kézzel. Ehhez a Maradék nélkül program készített egy útmutatót is: https://maradeknelkul.hu/vallalkozasoknak/civil-szektor/

 

 

 

 

Együttműködők és támogatók:

 compot   mesi műhely    

maradek nelkul

 

 


 


Ha még csak most ismerkedsz a komposztálás témakörével, néhány gondolat, hogy miért éri meg belevágni:Komposztálás


- csökken a háztartási hulladék mennyisége,
- növényeink egészségesebbek és szebbek lesznek,
- a természet körforgását modellezzük a kertünkben, udvarunkon,
- több időt tartózkodunk a friss levegőn,
- kertészeti ismereteink mélyülnek.

 

 

 

Nézz körül a komposztalj.hu honlapon, és legyél szerves része a programnak!

 

komposztalj

 

 

humusz logó    Galgamenti népfőiskola