Komposztünnep 2021

 

Komposztünnep 2021

FELHÍVÁS

 

komposztünnep 2021 

 

Kedves Pedagógusok, Diákok, Közösségek, Civilek!

 

Idén 11. alkalommal hirdeti meg a Galgamenti Népfőiskola és a Humusz Szövetség a Komposztünnephez (október 10.) kapcsolódó pályázatát. Ezúttal szoros együttműködésben dolgozunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal. 

 

Komposztáljunk együtt, mert az élelem nem hulladék, hanem lételem! Még ha meg is marad, komposztálva újra tápanyag!

 

A Komposztünnep idei központi témája az élelmiszerhulladék megelőzése, azaz a kapcsolat a komposztálás és az étkezés között. Felhívjuk figyelmeteket, hogy 2021 egyben a Nemzetközi Gyümölcs és Zöldség Év, melyet a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete hirdetett meg. 

vegetable

 

Mint minden évben, idén is teszünk módszertani, aktivitásra ösztönző javaslatokat korosztályonként.

Arra hívunk Benneteket, hogy októberben valósítsátok meg saját csoportotokban, osztályotokban, közösségetekben ezeket az aktivitásokat. Fényképes és szöveges beszámolóitokat pedig várjuk szeretettel. 

Kategóriánként a legjobbakat (ötletesség, komplex megközelítés, több célcsoport megszólítása, adott évi téma kreatív feldolgozása) szemléletformáló ajándékcsomaggal, NÉBIH ajándékokkal díjazzuk. 

Természetesen bármilyen a komposztálás témájához kapcsolódó tevékenységgel lehet pályázni. 

A 2020-as Komposzt Ünnep beszámolója ide kattintva érhető el.

A 2020-as Komposztünnep kutatási beszámolója itt érhető el.

 

Jelentkezési határidő:  2021. október 15. 24:00 A jelentkezési lap kitöltéséért kattints ide: https://forms.gle/b8xbfHKsjLrkCHYZ8

 

Magukat a tevékenységeket október hónap folyamán bármikor meg lehet valósítani, akár egynapos, akár egy hetes, akár több hetes időszakban.

A tevékenységeitek beszámolóival pályázhattok a legjobbak díjára, kategóriánként a 3 legötletesebb pályázatot díjazzuk. A pályaművek (5 kép, jpg, jó felbontású, valamint külön egy szöveges fájl) beérkezési határideje: 2021. november 19.

Beküldés módja: e-mailben a [email protected] címre. A levél tárgyában szerepeljen az intézmény/csoport/szervezet neve ÉS a résztvevők létszáma.

 

Eredményhirdetés: 2021. december 13.

 

Fontos dátumok tehát:

Regisztrációs határidő: 2021. október 15.

Beszámolók beküldésének határideje: 2021. november 19. 

Eredményhirdetés: 2021. december 13. (Nyeremények postázása: 2022. január)

 

AJÁNLOTT AKTIVITÁSOK

Mindenkinek

 - Tartsatok egy „Vegyél számba” délutánt! Legyen ez a Komposztünnephez csatlakozó esemény. Dokumentáljátok is és pályázzatok leírással, képekkel! Bátran használjátok a lenti ötleteket is. 

Előfordult már, hogy azért nem vásároltatok meg a boltban valamilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, mert szokatlan alakú volt? Dobtál már ki banánt, azért, mert megbarnult, vagy almát, mert kicsit már ráncos volt? Fel szoktad használni a brokkoli szárát? 

Csökkenthetjük a szemetesbe kerülő zöldségek-gyümölcsök mennyiségét, ha ezeknek a mellőzött példányoknak is adunk esélyt, vagy ha a zöldségek-gyümölcsök minden ehető részét felhasználjuk. Szervezzetek egy projekt délutánt, amikor ilyen alapanyag felhasználásával készítetek mindenféle finomságot. Néhány ötlet: 

  • A kicsit fonnyadtabb, de még nem penészes gyümölcsökből nagyon finom turmixok készülhetnek.
  • A ráncosabb alma vagy csúnyácska körte még tökéletes réteshez vagy pitébe. 
  • A girbegurba répa krémlevesbe turmixolva vagy répatortába reszelve ugyanolyan ízletes lesz, mint egyenesebb társai. 
  • Tudtad, hogy a banán később barnul meg, ha nem a hűtőben, hanem szobahőmérsékleten tároljuk? De pánikra akkor sincs ok, ha már nem sárgán mosolyognak a gyümölcsök a kosárban. A barna banánokból lesz a legfinomabb banánfagyi, banánturmix, banánkenyér…
  • Még több ötlet itt és itt
  • Használjátok fel a brokkoli szárát krémlevesbe vagy salátába, a tök magját leves feltétként, az alma héját megszárítva gyümölcsteához.

További hasznos információkat és ötleteket olvashattok a Maradék nélkül kampányban, a Vegyél számba oldalán a zöldségek-gyümölcsök helyes tárolásáról, megengedhető esztétikai hibákról és a szezonális terményekről: https://maradeknelkul.hu/vegyel-szamba/

 

 - KomposztBINGO

Töltsétek ki a KomposztBINGO-t és osszátok meg Facebookon vagy Instagramon, hogy mások is kitölthessék!! Lássuk, hogy milyen közel vagytok a fekete öves komposzt-ninja szinthez!

 

 - Mérlegen a valóság - Te tudod, hogy mennyi élelmiszerhulladékot termelsz?

Az itt elérhető élelmiszerhulladék napló segítségével képet kaphattok arról, hogy mennyi és milyen típusú élelmiszer kerül a szemetesetekbe. Azt is nyomon tudjátok követni, hogy ebből mennyi lett volna elkerülhető, vagy éppen mekkora része lenne újrahasznosítható komposzt formájában.

//Ha a Nébih Maradék nélkül programjának 2021. évi (november 1. és december 12. között)  háztartási élelmiszerhulladék felmérésben  is szeretnétek részt venni, jelentkezzetek a [email protected] e-mail címen.//

 

Bölcsődék és óvodák részére

 - KOMPOSZTMESTER társasjáték - A komposztálási ismeretek megerősítése érdekében - letöltéshez görgess a lap aljára! Ugyanakkor nagyon izgalmas lehet saját fejlesztésekkel kiegészíteni, amire bátorítunk Benneteket! 

 

 - Kalandok a Világnagy Erdőben - Gingko Kiadó mesekönyve -  legfeketébb rókaA Világnagy Erdő mesés tájain számtalan állat, növény és gomba lakik. Vannak köztük aprók és nagyok, fürgék és lassúak, csíkosak és pöttyösek, kedvesek és morcosak, félénkek és merészek… Sokan sokfélék, ám valamiben mégis hasonlítanak: igyekeznek harmóniában élni a természettel. Ez nem mindig könnyű, és sokszor nem is megy magától. Egyre több jele van annak, hogy világukban különös változások kezdődtek. Olyan változások, amelyek néha ijesztőek, máskor bajt sejtetnek, gyakran kényelmetlenséget okoznak, és csak a legritkább esetben előnyösek. Az erdőlakók rájönnek, hogy rajtuk is múlik, hogy az események visszafordíthatók, megjavíthatók-e még. Felismerik saját szerepüket és felelősségüket, és belátják, hogy mindannyiuk összefogására szükség van ahhoz, hogy otthonukat, a Világnagy Erdőt megőrizzék olyan csodás és kellemes élőhelynek, amilyennek szeretik. Egyik fejezete a mesekönyvnek: Naspolyalakoma, épp illik a komposztünnep témájához. Itt tudjátok elolvasni! A könyvet pedig, ha tetszik, itt lehet megrendelni: https://gingkokiado.hu/kalandok-a-vilagnagy-erdoben/

 

- Kiszínezhető ábrák a komposztos élőlényekről (Ujvári Zsolt fényképei alapján készítette: Tóth-Miklós Kende) Színező letöltése itt.

 

 

- Gilisztadiéta

gilisztadiéte

mit eszik a giliszta, mi az ő “él-eleme”, s hogy lesz abból élő elem, vagyis táptalaj? Állítsátok össze a gyerekekkel a lehetőségeket! Nem minden részét használjuk fel a zöldségeknek, gyümölcsöknek otthon, például megmarad az almacsutka, a krumplihéj. A giliszták nagyon szívesen megeszik ám ezeket! Vajon miket lehet még adni a gilisztáknak? Segítségül itt egy nagyon érdekes kép a Mindful Waste csapatától! 

Komposztálással kapcsolatos hasznos tudnivalókat a Maradék nélkül program komposztálási útmutatója foglalja össze: http://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2016/11/komposztalasi-utmutato-280x290mm-pdf.pdf

 

 

Általános és középiskolák részére

 - Kertkaland társasjáték 

kertkaland

a Határátlépők gondozásában Rusz-Ajtony Eszter felajánlásában - Innen letölthető a játékszabály, a nyomtatható és színezhető játéktábla, a kártyák, valamint egy-egy lista a magyarországi és az erdélyi látogatható kertekről. 

 

 - Alsósoknak - Mese habbal szülinappal mesekönyv és munkafüzet, valamint hangoskönyv és videó foglalkozás a Nébih ajánlásával - http://nebihoktatas.hu/altalanos-iskola-also-tagozat/

 

- Ismerjétek meg az élelmiszerpazarlás problémakörét!

Földünkön évi 1,3 milliárd tonna élelmiszerhulladék keletkezik, melynek jelentős része egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Az élelmiszerhulladék csökkentést megelőzéssel segíthetjük leginkább (például csak annyit szedj a tányérodra, amennyit meg tudsz enni!), azonban bizonyos élelmiszer-részeket könnyűszerrel újra is hasznosíthatunk (pl. komposztálás)!

Általános iskolásoknak ajánljuk a Nébih Maradék nélkül elnevezésű élelmiszerhulladék csökkentést célzó programjának oktatási csomagját, melynek segítségével átfogó képet kaphatunk az élelmiszerpazarlásról, annak okairól, valamint megelőzést segítő jó gyakorlatokról:

 

- Szemétköpet vizsgálat a bagoly köpet vizsgálat mintájára - részletes útmutató a Budapesti Zoo Jó gyakorlat kiadványában - https://zoobudapest.com/uploads/collection/31/file/8%20pdf%20Zoldmuhely%20OCS%20Gyakorlatok%2C%20feladatok.pdf

 

 - Művészi teremtésvédelem - Hittanban, mint tantárgyban hogy lehet a komposztálással foglalkozni? A mag, a talaj, a gondoskodó ember és Isten kapcsolatával foglalkozó igehelyeket példaként megadhatunk diákjainknak, s kérhetünk rajzokat, festményeket, kollázsokat a téma megjelenítéséhez. Példaképpen tekintsétek meg az Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport virtuális kiállítását, mely egy országos rajzpályázat legszebb alkotásait mutatja be! https://prezi.com/view/Nm9ZuRmSgf3KDj0sZmRN/ 

Bibliai idézetgyűjtemény a föld, termény témáihoz.

 

 - Hívd fel a figyelmet az élelmiszerpazarlásra!

A mai rohanó világban információbőség uralkodik, rengeteg tartalommal találkozunk egy nap során, így már csak a legérdekesebbek ragadják meg figyelmünket. Az élelmiszerpazarlás súlyos probléma, de mégis sokszor rejtve marad, ezért nagyon fontos beszélni róla. Azonban nehéz olyan üzenetet megfogalmazni, amire felfigyelnek az emberek, főleg a fiatalabb korosztály. Te hogyan hívnád fel a saját korosztályod figyelmét az élelmiszerpazarlásra? Készíts figyelemfelkeltő plakátot, képet, posztot vagy videót a témában! Engedd szabadon a fantáziád, gondolkozz el, mi az, ami a Te figyelmed is megragadná! A téma lehet az élelmiszerpazarlás megelőzése, praktikák, számadatok az élelmiszerhulladékok mennyiségéről.

Az elkészült alkotásokat csatoljátok a pályaműhöz. Ha van kedvetek, posztoljátok Facebookon, Instagramon, vagy TikTok-on! Ha megosztotok valamit, jelöljétek meg a Humusz Szövetség (@humusz_szovetseg) és a Maradék nélkül (@maradek_nelkul) oldalait, illetve használjatok bátran az alábbi hashtag-eket: #komposztünnep #élelmiszerpazarlás #maradéknélkül #pazarolniciki stb.

Böngésszétek át a Maradék nélkül honlapját, ahonnan ihletet gyűjthettek: http://maradeknelkul.hu/

Vagy a kampány közösségi média felületeit: FacebookInstagram

 

 -  Menza sztorik

A menzán visszavitt ételek sajnos kidobásra kerülnek, ezért a legideálisabb, ha elfogyasztjátok, ami a tányérra került. Természetesen előfordul, hogy kevésbé vagytok éhesek, ilyenkor megkérhetitek a konyhás nénit, hogy szedjen nektek kisebb adagot. Készítsetek felmérést arról, hogy milyen ételeket miért nem ettetek meg a menzán! Beszéljétek meg, mik a leggyakoribb okai annak, ha sok étel marad meg? Elkerülhetőek-e ezek az esetek? 

A tapasztalatok összegyűjtéséhez használhatjátok ezt a kérdőívet. A válaszokat összesítve, gyűjtsetek ötlteket, hogy Ti mit tehettek, hogy az elkerülhető élelmiszerhulladék mennyisége csökkenjen?

 

Kertközösségek, komposztpontok részére

 - “Mi lesz itt? Kert vagy játszótér?” - “MINDKETTŐ!” foold1

foold2A közösségi kert valóban legyen mindenkié, tegyétek izgalmassá, játékossá a kicsik-nagyok számára egyaránt. Építsetek madáretetőt, süntanyát, rovarhotelt, gyíkvárat… Mászókát, kuckót, mezítlábas ösvényt… Készítsetek komposztos témájú interaktív táblákat hulladék anyagok felhasználásával, kreatívan.

 

- Másodszüret - avagy Maradék nélkül kampány az élelmiszerpazarlás ellen a Nébih ajánlásával - https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1218772/maradeknelkul_utmutato_CIVIL_webes.pdf/96aa64f2-aac1-141f-3b2e-5e3f5b979cc0

 

 - Ments élelmiszert, főzz finomat és oszd meg másokkal! Bontatlan, de lassan lejár? Ép, de furcsa az alakja? Van megoldás! Vásároljatok be leárazott, közeli lejáratú termékekből; szépséghibás, de sértetlen felületű zöldségekből-gyümölcsökből. Szervezzetek közösségi eseményt, ahol egy kreatívan megkomponált étel készül az összegyűjtött élelmiszerekből. Az otthon talált, megfelelően tárolt, még bontatlan, de közeli lejáratú termékeket is felhasználhatjátok, azonban mindig az élelmiszerbiztonság legyen az első! A háztartásban lévő bontott élelmiszert inkább hagyjátok otthon! Amennyiben van rá lehetőség, a főzés során keletkezett komposztálható élelmiszerhulladékot tegyétek a komposztba, vigyétek el a komposztpontra!

 

- Vegyszermentes gazdálkodás települési szinten - akik már teszik! Lásd a Pillangó Fejlesztések kiadványában. S a komposztáló kertész közösségek ezt a mintát jó ha megismerik, esetleg saját településre kiterjesztik! Kassai Melinda: Elől Járók (Pillangó Fejlesztések) https://www.bffd.hu/butterfly_pdf/elol-jarok.pdf

 

 - Fenntartható Fejlesztési Célok kártyasorozat felnőtteknek, gyerekeknek, közösségeknek egyaránt használható. Agrárökológiai vonatkozású adatokkal segíti e sorozat a 17 Fenntartható Fejlődési Célt feldolgozni, értelmezni. (Pillangó Fejlesztések - Kassai Melinda) https://www.bffd.hu/fenntarthato-fejlesztesi-celok-kartya

 

Alkotók, Művészek részére

 - A Nemzetközi Komposzttudatos Hét 2022. május 1-7 között kerül megrendezésre. Hagyományosan már előző év őszén meghirdetik az ICAW 2022-es poszter és videó pályázatát. Ennek témája: Recept a regenerálásra: komposzt! 

 

Szintén az élelmiszerhulladékokra koncentrálnak! Részleteket itt találhatnak, akik esetleg szívesen pályáznának egyéni művészi vagy alkotóközösségi alkotással a nagyvilágban zajló eseményre! https://www.compostfoundation.org/ICAW/ICAW-Poster-Contest

 

 

Együttműködők és támogatók:

nébih           gingko kiadó

 

Nemzeti Élelmiszerelánc-biztonsági Hivatal               Gingko Kiadó - a környezettudatos könyvkiadó

 


 


Ha még csak most ismerkedsz a komposztálás témakörével, néhány gondolat, hogy miért éri meg belevágni:Komposztálás


- csökken a háztartási hulladék mennyisége,
- növényeink egészségesebbek és szebbek lesznek,
- a természet körforgását modellezzük a kertünkben, udvarunkon,
- több időt tartózkodunk a friss levegőn,
- kertészeti ismereteink mélyülnek.

 

 

 

Nézz körül a komposztalj.hu honlapon, és legyél szerves része a programnak!

 

komposztálj

 

 

humusz logó    Galgamenti népfőiskola