Komposztünnep 2022

 

Komposztünnep 2022

FELHÍVÁS

 

komposztunnep 2022 

 

Kedves Pedagógusok, Diákok, Közösségek, Civilek!

 

Az október 10-én esedékes Komposztálási Ünnepnaphoz kötődően a Humusz Szövetség és a Galgamenti Népfőiskola idén is felhívást intéz oktatási intézmények, civil közösségek számára.

Arra buzdítunk minden csoportot, közösséget, hogy október során valósítson meg olyan aktivitást, ami a komposztáláshoz kötődik.

Célunk, hogy az elmúlt évek sikeres akcióit folytatva minél több helyen felhívjuk a figyelmet a komposztálás jótékony hatásaira. Ünnepeljük együtt a természet körforgását! Tapasztaljuk meg a benne rejlő EGÉSZséget!

Idén is teszünk korosztályonként javaslatokat, de a korábbi évek ötleteiből is meríthetnek inspirációt. Ezeket itt gyűjtöttük össze: 

https://humusz.hu/komposztalj/ovodaknak

https://humusz.hu/komposztalj/iskolaknak

A 2021-es Komposztünnep összefoglaló beszámolója itt érhető el.

 

Arra hívunk Benneteket, hogy októberben valósítsátok meg saját csoportotokban, osztályotokban, közösségetekben ezeket az aktivitásokat. Fényképes és szöveges beszámolóitokat pedig várjuk szeretettel. 

Kategóriánként a legjobbakat (ötletesség, komplex megközelítés, több célcsoport megszólítása, adott évi téma kreatív feldolgozása) szemléletformáló ajándékcsomaggal díjazzuk. 

Természetesen bármilyen a komposztálás témájához kapcsolódó tevékenységgel lehet pályázni. 

 

Regisztrálom csoportomat a programra: https://forms.gle/n6ivrWXUiopQYSic6

Regisztráció meghosszabítva október 20-ig!

 

A tevékenységeitek beszámolóival pályázhattok a legjobbak díjára, kategóriánként a 3 legötletesebb pályázatot díjazzuk. A pályaművek (min. 5 kép (jpg), jó felbontású, valamint külön egy szöveges fájl) beérkezési határideje: 2022. november 25.

Beszámolók beküldésének módja: e-mailben a [email protected] címre. A levél tárgyában szerepeljen az intézmény/csoport/szervezet neve ÉS a résztvevők létszáma.

 

A fontos dátumok tehát:

2022. október 20: regisztrációs határidő

2022. október 31: komposztünnep programok megvalósítása legkésőbb eddig

2022. november 25: beszámolók beküldési határideje

2022. december  16: eredményhirdetés

 

A beküldött beszámolók alapján szakmai zsűrink korosztályonként a legjobb három programot jutalomban részesíti.

A jutalom csomagok korosztályok szerint játékok, foglalkoztató kiadványok, könyvek lesznek. A jutalmakat 2023. januárjában juttatjuk el a nyerteseknek.

Minden résztvevő csoport emléklapot kap ajándékba.

 avarlakok

AJÁNLOTT AKTIVITÁSOK

Mindenkinek

 

Logópályázat 

2011 óta ünnepeljük a Komposztálás Napját október 10-én. Szeretnénk, ha a Komposztünnepnek saját, egyedi logója lenne. Ötletet meríthettek az idei felhívás borítóképéből (ami Rusz-Ajtony Eszter alkotása), de saját, egyedi ötleteket is nagy örömmel várunk.

A pályázatnak technikai megkötése nincs, várjuk tehát akár papírra rajzolt, festett, akár digitálisan készült alkotásaitokat a [email protected] címre legkésőbb november 25-ig. A levél tárgyában szerepeljen az alkotó személy neve, életkora.

Minimum követelmények:

A logón szerepeljen két felirat:

-Október 10. (vagy: X.10.)

-Komposztünnep

A legjobb logótervből grafikus segítségével terveink szerint olyan logó készül, amivel a következő években állandó logót kap ez a zöld jeles nap. 

A nyertes pályaművet ezen kívül oklevéllel és könyv ajándékkal is jutalmazzuk.

 

Alkoss a humusszal - mentális egészség programalkoss a humusszal

A humusz, a talaj felső, tápanyagban gazdag része. A komposztban pedig az alsó rész. :) Színe sötétbarna vagy fekete, illata erdőre emlékeztet. És vajon milyen a formája? Milyen a tapintása? Lehet-e vele rajzolni? 

A foglalkozás elején ismerkedjünk meg magával az anyaggal, ami a komposztálás terméke: elsőre  mindenki szagolja meg és mondja el mire emlékezteti. Majd tapintsuk meg. Utána minden gyerek tartsa a markában a kis humusz kupacot egy percig és barátkozzon az érzéssel. Hideg? Meleg? Puha? Érezhetőek a szemcsék benne? Van benne mozgás is esetleg?

Fogjatok egy marék humuszt, tegyétek egy csomagolópapírra és jöhet az alkotás. Alkossatok a humusszal párban vagy egyénileg.

Ha van kedvetek hallgassatok közben zenét. Inspiráló film lehet ehhez a Volt egyszer egy erdő c. alkotás: https://www.youtube.com/watch?v=Nk1KnHmXHUs

Részlet a filmzenéből (Eric Neveu alkotása): https://www.youtube.com/watch?v=gP9Ex1fppYQ

A foglalkozás végén (nagyobbakkal) beszélgessetek az élményról! pl: Milyen érzés volt alkotni? Milyen hangulatod volt közben? Milyen emlékeket juttat eszedbe a talaj? ...

Az elkészült alkotásokból rendezzetek kiállítást.

 

Bölcsődék és óvodák részére

 

Komposztlakó kiskedvencek – formázzátok meg agyagból, gyurmából a kedvenc komposztlakóitokat! Avagy használhattok lyukas zoknit, fonalat, textileket. Próbáljátok minél élethűbben megformálni őket! Ötletadóul nézzétek meg a Zöld Kapcsolat Egyesület képeit!

 

Komposzt-matematika - Számtani alapfogalmakkal ismerkedjetek, miközben komposztáltok! 1 rész komposztot keverjünk el 4 rész kerti földdel és ebbe ültessünk dughagymákat ültető ládába. A kibújó hagymák zöldje az egészséget is szolgálja! Rész-egész, hosszabb- rövidebb, nehezebb- könnyebb, kisebb-nagyobb - kíváncsian várjuk, hogy milyen ötleteitek vannak az óvodások komposzt matematika témájához!

 

 

Komposzt és az egészség – zoldseg egeszsegŐszi gyümölcsök, zöldségek betakarítása, majd feldolgozása lekvárba, salátába, süteménybe. Ajvár? Zakuszka? Paprikalekvár? Padlizsánkrém? Ismeritek? Kóstoltátok már? Ti mit készítetek a gyerekekkel közösen így ősszel? Legyetek kreatívak, új ízekkel is kísérletezzetek! 

 

 

Általános és középiskolák részére

 

„Ne csak a felszínt (L)ásd!”indulhat az asas

Az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet új közösségi tudomány programot indít a talajok alaposabb megismerése céljából. 

Egy mini talajszelvény kiásásával a háztartásban megtalálható eszközökkel és anyagokkal meghatározhatjátok a talaj különböző tulajdonságait és felfedezhetitek a benne élő állatokat.

Bemutató videó az Intézet munkatársaitól: https://youtu.be/x43-F7UuR98

 

A programhoz folyamatosan lehet csatlakozni az alábbi kérdőív kitöltésével. https://forms.gle/EPK4vDgoDDyRgoJ87

 

Komposztlakó kiskedvencek

Ismerkedjetek meg a komposztlakó élőlényekkel. Próbáljatok meg maradék anyagokból, textilből olyan állatkákat varrni, amik saját kiskedvencként közelebb hozzák a gyerekekhez ezeket az elsőre talán fura “nemszeretem” állatokat: pajor, százlábú, giliszta, meztelencsiga, ászkarák…

  – 1. Nemezbábok (Zöld Kapcsolat Egyesület, Miskolc)

nemezbábok

Talajélet vadvilága nemez bábok - F. Nagy Zsuzsa (Zöld Kapcsolat Egyesület, Miskolc) fotója

 

A "Talajélet vadvilága" nemezbábokat Füredi Mária nemezműves készítette F. Nagy Zsuzsanna szakmai javaslatai alapján. Méretük  30-60 cm közötti, így igazán felnagyítva lehet őket megnézni, róluk beszélni, sőt megetetni is (!) s megölelgetni, mint kedvenceket. A bábok elkészítéséhez természetes anyagokat javasolnak alkalmazni például: gyapjú, textilhulladék, rossz zoknik.

Az Egyesület munkássága a komposztálás terén igen szerteágazó, itt tudtok róluk olvasni: 

https://zoldkapcsolat.hu/wp-content/uploads/2017/11/ZK_KompKiadv2.compressed.pdf

 

 

  2.  - Horgolással készíthető bogarak 

 Lydia Tresselt: Bábok, bogarak és pillangók c. könyve alapján

https://kezihimzesbt.hu/lalylala-babok-bogarak-pllangok

horgolt bogarak

Szigeti-Szászné Nagy Csilla munkája és fotója

 

A komposzt igenis oszt és szoroz!

De hogyan? Mit gondoltok? Várjuk ötletes és érdekes megoldásaitokat, mely a matematikai fogalmakkal (aránypárok, osztás-szorzás) életszerűen megismerteti az iskolásokat miközben a komposztálással, a talajjal és a részekkel meg az EGÉSZséggel ismerkednek.

 

Kertközösségek, komposztpontok részére

Tervezzetek táblát, komposztálást bemutató installációt

Ha ismertek olyan komposztáló helyszínt, ahol ez releváns lehet tervezzetek hozzá figyelemfelhívó, kreatív táblát. A táblatervezésnél szempont lehet:

oCélcsoport korosztálya (óvodások, általános iskolások, középiskolások)

oVakok/Gyengénlátók számára taktilis/tapogatós megoldás

oMitől marad emlékezetes? Humoros? Megdöbbentő?

oMutassátok be a talajlakó állatokat is!

Tervezzetek és készítsetek szabadtéri komposztálást bemutató, egy oldalas üvegfalas, vagy plexi falas komposztkeretet, mely a rétegeket s azok alakulását is segíti megmutatni.

 

Talajvizsgáló ablakot is készíthettek, ami segít megismerni a talajéletet.

 

Alkotók, Művészek részére

icaw2022

 - A Nemzetközi Komposzttudatos Hét 2023. május 1-7 között kerül megrendezésre. Hagyományosan már előző év őszén meghirdetik az ICAW 2023-as poszter és videó pályázatát. Ennek témája: Egészséges Talajért, egészséges étel, komposztálj! Szintén az EGÉSZSÉGre koncentrálnak! Részleteket itt találhatnak, akik esetleg szívesen pályáznának egyéni művészi vagy alkotóközösségi alkotással a nagyvilágban zajló eseményre! https://www.compostfoundation.org/ICAW/ICAW-Poster-Contest

 

 

 

 

 

 

Együttműködők és támogatók:

 

 

mtt

atk ti

 

 

zke

 

 


 


Ha még csak most ismerkedsz a komposztálás témakörével, néhány gondolat, hogy miért éri meg belevágni:Komposztálás


- csökken a háztartási hulladék mennyisége,
- növényeink egészségesebbek és szebbek lesznek,
- a természet körforgását modellezzük a kertünkben, udvarunkon,
- több időt tartózkodunk a friss levegőn,
- kertészeti ismereteink mélyülnek.

 

 

 

Nézz körül a komposztalj.hu honlapon, és legyél szerves része a programnak!

 

komposztalj

 

 

humusz logó    Galgamenti népfőiskola