Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Utánozzuk a természetet, legyen vadvirágos kertünk

  • 2018. március 01.
  • CsViki

Aki szereti a “vad” természet látványát és lenyűgözi a burjánzó, vadvirágos mező, annak érdemes  kertjébe is becsempészni ezeket a növényeket. Megyeri Szabolcs írása.

A megoldás természetesen nem az, hogy kirándulásaink során összegyűjtjük a növényeket, és így próbáljuk otthon szaporítani, hiszen ez esetben akár szabálysértést is elkövethetünk, ráadásul az impulzív ültetés nem biztos, hogy a várt eredményt hozza.  Aki tehát természetközeli, vadvirágos kertet szeretne, annak érdemes betartani Megyeri Szabolcs tanácsait.

  • A természetbarát kertekben a növényzet dominál, a burkolatok, épített elemek háttérbe szorulnak. Mellőzendőek a térkőből kirakott utak, az ágyásszegélyek és az előregyártott kerti díszek. Épített grillpult helyett érdemesebb hagyományos tűzrakóhelyet választani, hintaágy helyett inkább egy függőágyat szerezzünk be, és a műanyag kertibútor  helyett is jobb megoldás fából készült.
  • Ezekre a kertekre jellemző a színes, buja, tarka növényvilág.  Válasszunk szárazságtűrő, lehetőleg honos növényeket! Azok a növények, amik a kertünk klímájához igazodnak, kevesebb ápolási munka mellett is szépen növekednek, kevesebb öntözést és gondozást igényelnek, telepítésükkel időt és pénzt is spórolhatunk.
  • A változatos növényvilág lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük az évszakok változásait, egész évben gyönyörködhessünk a kertünkben. Úgy válogassuk össze az ültetendő fajokat, hogy minden évszakban legyen köztük olyan, ami virágzik, zöld, vagy csak dekoratív.
  • Rövidre nyírt pázsit? Ha lehet, akkor csak ott létesítsünk, ahol feltétlenül szükségünk van rá. Nagyobb területen alakítsunk ki kevesebb ápolást igénylő virágos rétet. Nem kell félni, az ilyen burjánzó területek is alkalmasak pihenésre, időtöltésre, és a gyerekeknek is nagyobb élvezet az ilyen házi rét, mint a katonásra vágott pázsit.
  • Amennyiben a kert mérete lehetővé teszi, alakítsunk ki minél többféle élőhelyet a kertünkben! Más-más növények érzik jól magukat a tűző napon, megint mások árnyékban, a fák tövében. Ennek megfelelően különböző karakterű virágágyakat hozhatunk létre. Lepkék számára ültessünk minél több virágzó, illatos, mézelő növényt.
  • Az ilyen kertekkel a környezetünket, állatainkat is védjük, hiszen néhány korhadt fatuskó, nagyobb kődarab búvóhelyet jelenthet az apróbb állatoknak: rovaroknak, gyíkoknak, pókoknak, sünöknek, rágcsálóknak. A terméskőből rakott lépcsők, lépőkövek, támfalak szintén búvóhelyül szolgálnak.
  • Törekedjünk arra, hogy a kertünk minél kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezzen! A kertben keletkező szerves hulladékot lehetőleg komposztáljuk, és a tápanyag utánpótlást is az ebből keletkező komposzttal oldjuk meg!

 

Legyen vadvirágos rét a kertünkből 

 

Hogyan készítsük elő a vadvirágos kertünket?

Tény, hogy a vadvirágos terület létrehozása és ápolása ugyan könnyebb, mint a virágos ágyásoké, de jó tudni, hogy van néhány fontos teendőnk.

  • A virágmagvak szétszórása előtt mindenképp lazítsuk fel a gyepet, és tisztítsuk meg a gyomoktól.valamint a virágok növekedése során rendszeresen öntözni kell a területet.
  • A vadvirágos magkeverékbe keverjünk hagyományos fűmagot is, mert a füvek tartóssá és ellenállóvá teszik a vadvirágos növénytársulást és megkötik a talajt.
  • Minél több magvat vetünk, annál biztosabb a siker. A csomagoláson feltüntetett vetési mennyiségnek nyugodtan használjuk a dupláját.
  • Úgy válogassuk össze a magvakat, hogy az egynyáriak mellett legyenek évelők is.
  • A magvak csírázásának és növekedésének időszakában rendszeresen önözzünk, és ne hagyjuk abba a gyomlálást sem.

 

Az édenkert.hu javaslata alapján az alábbi vadvirágok közül érdemes választanunk:

Verbena officinalis – Közönséges vasfű

Verbascum phlomoides – Szöszös ökörfarkkóró

Tanacetum vulgare – Gilisztaűző varádics

Symphytum officinalis – Fekete nadálytő

Stachys officinalis – Orvosi tisztesfű

Scabiosa ochroleuca – Vajszinű ördögszem

Saponaria officinalis – Orvosi szappanfű

Salvia nemorosa – Ligeti zsálya

Ranunculus acris – Réti boglárka

Primula veris – Primula veris

Papaver rhoeas – Mezei pipacs

Melandrium album – Fehér mécsvirág

Malva sylvestris – Erdei mályva

Lythrum salicaria – Réti füzény

Leontodon autumnalis – Őszi oroszlánfog

Lamium maculatum – Foltos árvacsalán

Hypericum perforatum – Közönséges orbáncfű

Filipendula vulgaris – Koloncos legyezőfű

Echium vulgare – Közönséges kígyószisz

Dipsacus sativus – Takácsmácsonya

Capsella bursa-pastoris – Közönséges pásztortáska

Campanula – Harangvirág

Bellis perennis – Vad százszorszép

Artemisia absinthium – Fehér üröm

Althea officinalis – Fehérmályva

Adonis vernalis – Tavaszi hérics

 

Forrás: https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/vadvirag_verseny_es_vadviragos_kertek