Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Történelmi Karnevál és Nulla Hulladék

  • 2013. október 02.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Savaria Történelmi KarneválA szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál szervezőinek meghívására a Reflex Környezetvédő Egyesület  2013 augusztusában első alkalommal vett részt az európai hírű Vas megyei rendezvényen.

A Reflex, mint a térség meghatározó civil környezetvédő szervezete, gyakran szervez programokat Szombathelyen, a Kerekerdő Alapítvánnyal – amely a Nulla Hulladék turné szombathelyi programjában is segítségünkre volt – évek óta szoros kapcsolatban állunk.

Savaria Történelmi KArneválA Savaria Történelmi Karnevál keretében a történelmi belváros központi helyén a főtérhez közvetlenül kapcsolódó civilek utcájában biztosítottak helyet a szervezők. Standunk előtt – annak köszönhetően, hogy a karnevál többi rendezvényének helyszíne felé is erre vitt a látogatók útja - közel tízezren sétáltak el a fesztivál két napja alatt, folyamatos munkát biztosítva animátor csapatunknak. Közülük közel ezren nézték meg a kiállítást, kapcsolódtak be programjainkba. Voltak visszatérő vendégeink is, az előző, szentgotthárdi és őriszentpéteri fesztiválokon megismert baráti társaságok, családok közül. Animátorként Lajtmann József, Lukászy Kende, Szűcs Gábor (Reflex), kézműves foglalkozás vezetőként Törőcsik Kata iparművész, javító mesterként ezúttal Lukászy Kende (kerékpár) és Lajtmann József (horgász-felszerelés) alkotta a Reflex csapatát. Gyöngyössy Péter, a szombathelyi Kerekerdő Alapítvány elnöke jelenlétével és a helyszínnel kapcsolatos tanácsaival segítette munkánkat.

A 10 lépés – Nulla Hulladék interaktív kiállításon a fesztivál mindkét napján, augusztus 24-25-én közel azonos mértékű volt az érdeklődés. A kedvezőtlen időjárás ellenére (folyamatos eső) a látogatottsággal nem volt gond. Délelőtt és délután ugyanolyan arányban voltak érdeklődőink. A Savaria Történelmi Karnevál jellegéből adódóan családok, szülők, nagyszülők és gyerekek együtt vettek részt programjainkon. Az anyagok újra használatára, anyagtakarékosságra és a hulladék csökkentésre koncentráló kézműves foglalkozást felkérésünkre Törőcsik Kata iparművész, a győri MOKKA alkotóműhely egyik alapítója vezette.  A résztvevők kizárólag természetes anyagokból (papír, fa, stb,) készíthettek jegyzetfüzetet, naplót, díszdobozt, legyezőt. stb. A játszóházi program hosszabb ideig tartotta sátrunkban az érdeklődő szülőket és gyerekeket, módot adva arra, hogy részesei legyenek a 10 lépés a Nulla Hulladék felé interaktív kiállításnak. A gyerekek nagyon örültek a saját maguk által készített és díszített tárgyaknak.

Savaria Történelmi KArneválA Gondold újra! (RE-SET) játék rengeteg hasznos, új információt adott a csoportos tanulási alkalom résztvevőinek, emellett oldott hangulatot, jó szórakozást biztosított. A játék szabályain némileg módosítva (könnyítve) szombat délutántól már folyamatosan játszottak felnőttekből és gyerekekből alakult 2-3 fős csapatok a RE-SET játékkal.

Javítómesterként több évtizedes horgász tapasztalattal rendelkező kollégánk, Lajtmann József a horgászfelszerelés, különösen az orsó karbantartását – javítását mutatta be szóban és gyakorlatban. Lukászy Kende „őskerekes”, a kerékpár karbantartás és javítás mindentudó mestere tartott bemutatót, melybe bevonta az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket is.

A Savaria Történelmi Karnevál idején a szombathelyi belváros zárva volt az autók előtt, a civil utca – ahol a Nulla Hulladék stand is helyett kapott -  közlekedése környezetbarát volt, a helyszínt csak közösségi közlekedéssel, illetve gyalogosan lehetett megközelíteni.

Írta: Nagy Péter

Reflex Környezetvédő Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk