Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Találkozásunk Bea Johnsonnal

  • 2017. március 28.
  • Csilla

Március 22-én az Ecolife szervezésében Bea Johnson, a Zero Waste mozgalom kiemelkedő alakja Budapesten mutatta be különös életmódját. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy egy színpadon "léphettünk fel" vele, azonban a "kulisszák" mögött is volt lehetőségünk jobban megismerkedni vele.

Beáról előzetesen annyit érdemes tudni, hogy bár francia származású, több mint 20 éve él az USÁban, ahol megismerkedett férjével és alapítottak együtt családot. Az amerikai álom megvalósításának tipikus példája volt, azonban rádöbbent, hogy ez nem teszi igazán boldoggá sem őt, sem családját, így végül az önkéntes egyszerűsítésen keresztül közösen eljutottak a nulla hulladék életmód élharcosaivá. Francia származására egyébként nagyon büszke, erre nem csak akcentusa enged következtetni, de gondolkodásmódjában is meglátszik.

Bea Johnson Budapesten

Fotó: Ecolife Magazin

 

Elmondása szerint nagy különbséget lát a francia és amerikai mainstream nulla hulladékos mozgalom között. Míg Kaliforniában (élén San Franciscoval és San Diegoval) inkább a hulladékgazdálkodásra, azaz a minél nagyobb szintű újrahasznosításra koncentrálnak, addig Franciaországban a tényleges hulladékcsökkentés a fő motiváció. Természetesen ez nagyban attól is függ, hogy ki tűzi zászlajára a nulla hulladékos célt: a helyi hulladékgazdálkodó vagy magánszemély, civil szervezetek, esetleg önkormányzatok. Az észak-franciaországi Roubaix település jó példáját emelte ki, ahol a helyi önkormányzatnak nincs beleszólása a hulladékgazdálkodás rendszerébe, ezért a helyi lakosokat ösztöznik és segítik háztartási hulladékuk csökkentésében. Roubaix esetéről a tavaszi ÚjraSzedve magazinban írunk részletesebben.

Nagyon fontosnak tartja továbbá az 5R követését a megfelelő sorrendben, ugyanis sajnos volt olyan tapasztalata, hogy úgy használták fel, hogy közben pont a lényeg veszett el: a rangsor (bár nehéz elképzelni, hogyan lehet összekeverni).

Az 5R:

Refuse (visszautasítás)
Reduce (csökkentés)
Reuse (újrahasználat)
Recycle (újrahasznosítás)
Rot (komposztálás - meg kell jegyezni, hogy komposztáláskor korhadás és nem rothasztás történik az oxigén jelenléte miatt, de nyilván kellett egy R betűs szó)

Az előadása kifejezetten inspiráló volt, nagyon sok saját tapasztalatot osztott meg, jót és rosszat egyaránt. Ez különösen fontos, ugyanis sok praktika kísérletezgetés eredménye, és természetesen mindenkinek más válik be. Jó volt látni azt is, hogy ilyen támogató családja van, és hogy a gyerekei is megértik és egyetértenek az életmóddal. A kérdés szekcióban kiemelte, hogy a legnagyobb hatása annak van, ha egy gyerek utasít vissza egy felesleges tárgyat vagy ajándékcsomagot - ez jobban elgondolkodtatja a felnőttet, mintha egy másik felnőtt tenné ezt. A család boldogságát pedig a közös élmények gyűjtésében látja a tárgyaké helyett.

Nulla Hulladékos Szemüveg

Az inspiráló előadás után természetesen jogosan merül fel az emberben a kérdés, hogy vajon itthon is rendelkezésre áll-e az az infrastruktúra, amivel a tökélyre lehet fejleszteni a nulla hulladékos életmódot.

"Egy-egy előadás után sokan jönnek oda hozzám, hogy sajnos náluk nem kaphatóak bizonyos eszközök vagy nem találhatóak csomagolásmentes üzletek. Azonban amikor a városukban sétálgatok, rögtön feltűnnek nekem a boltok kirakataiban azok a bizonyos tárgyak vagy látom a szupermarketek csomagolásmentes részlegeit. Onnantól kezdve, hogy a gondolkodásmódunkat átállítjuk nulla hulladékos üzemmódba, a lehetőségeket is jobban kiszúrjuk, és máris látjuk, mennyi minden is áll valójában a rendelkezésünkre."

 

A Humusz is igyekszik rengeteg olyan tudást felhalmozni, ami segíti a nulla hulladékos úton való elindulást. Mindenképpen ajánljuk adatbázisainkat, Gyakran Ismételt Kérdések oldalunkat, ÚjraSzedve Magazinunkat, Nulla Hulladék Blogunkat, lakossági programjainkat és környezeti tanácsadói tevékenységünket.

 

Természetesen a nulla hulladékos szemüveg felvételével a lehetőségek mellett a hiányosságokat is jobban kiszúrja az ember, de így lehet igazán visszajelzést adni a gyártók, forgalmazók számára. Ha valamit jónak találunk, azt támogassuk, ha valamit pedig problémásnak, akkor adjunk hangot felháborodásunknak. Máskülönben azt hitetjük el a meglévő rendszer üzemeltetőivel, hogy mindent rendben találunk. Így valóban nem lesznek változások.

Bea Johnson valóban az az egyéniség, aki komolyan gondolja és valóban azt cselekszi, amit mond. Könyvét bátran ajánlom (bár sajnos magyar nyelven egyelőre nem elérhető), mert szakmailag is megállja a helyét amellett, hogy a hétköznapokba is átültethető gyakorlati tanácsokat oszt meg és ír le részletesen.

Soraimat pedig a saját szavaival zárnám le:

"For a better life based on being insted of having."

(Egy szebb életért, ami a birtoklás helyett a létezésen alapul.)

 Bea Johnson  

(Zafír cicám is belekóstolt a nulla hulladékos életmódba :) )

 

 Csilla


 

Az esemény beszámolója:

http://ecolife.blog.hu/2017/03/23/vendegunk_volt_bea_johnson_320

További cikkek:

http://www.turistamagazin.hu/a-csalad-amely-nem-termel-szemetet.html

https://wmn.hu/wmn-life/46503-a-no-aki-befottesuvegben-tartja-a-szemetet...

http://www.vous.hu/hir/20170324-bea-johnson-zero-waste-home-eloadas-buda...