Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

NULLA kibocsátás - pedállal a büdös kukák ellen!

  • 2023. március 09.
  • Gyuri

A közösségi komposztálás és az otthoni komposztálás mellé megérkezett Budapestre az új komposztos vállalkozás a legtapasztaltabb budapesti teherbringással Budapest belső kerületeibe (Terézváros 6. és Erzsébetváros) egy TEHERBRINGÁS KOMPOSZTGYŰJTŐ kezdeményezés indul. A COM-POT megálmodója, Udvarnoki Tünde Erdész Dáviddal, a COMPOST-ED alapítójával és pedálozójával készített interjút, amelyet a com-pot.hu oldalról vettünk át a szerző engedélyével.

Ha Te a 6. vagy 7. kerületben laksz vagy van akit ismersz aki ott lakik és érdekelné:) Nagyon megköszönjük ha továbbküldöd nekik a cikket és a [email protected] emailen tudsz jelentkezni és elérni Dávidot!

 

Kérlek mutasd be röviden a történeted, ki vagy te és honnan jutottál el a COMPOST-ED ötletéhez!

Egy fenntarthatósági fókuszú projektben dolgozok (Green Guide Budapest) a mindennapokban és ezen a területen képzem is magamat évek óta. 2018-ban szert tettem egy használt cargo bringára, ami aztán fokozatosan átvette az uralmat a hétköznapi közlekedésemben és a munkám során is, hiszen az évek alatt egyre több mindent szállítottam a teherbringámmal (DELIVER-ED). Tulajdonképpen ezek metszéspontjaként jött a COMPOST-ED, a budapesti komposzt-futárszolgálat ötlete 2021-ben. Akkor kezdtem el ugyanis kutatni és felmérni, hogy mennyire lehet része a lakossági szokásoknak a zöldhulladékok szelektív gyűjtése. Az akkori felmérés jól megmutatta, hogy a "zöld buborékban" élők igenis szívesen vennék egy házhoz menő, környezetkímélő biohulladék-gyűjtő szolgáltatás bevezetését, viszont továbbra is kérdés maradt, hogy a városban élők döntő többsége, mit gondol erről és hogyan fogadná a komposztfutár megjelenését. 

Időközben egyre több olyan új kezdeményezés (pl. közösségi kertek és komposztálók fejlődése, balkonkertész és permakultúra tanfolyamok indulása, városi farmok és eszközök COM-POT, COMPOBOT megjelenése) vert gyökeret és erősödött meg a fővárosban illetve országosan is, melyek sokakat meggyőzhetnek arról, hogy a sűrűn lakott, belvárosi területeken élők számára is vannak lehetőségek a zöldhulladékok újrahasznosítására. Mindezek megerősítettek abban, hogy a szolgáltatás víziója találkozhat a valós igényekkel.             

 NULLA kibocsátás - pedállal a büdös kukák ellen!

Miért fontos, hogy a városi lebomló hulladék gyűjtési megoldások legyenek? 

Én úgy érzem, hogy végérvényesen elmúltak azok az idők, amikor az emberiség átgondolatlanul és pazarlóan kezelheti és használhatja az erőforrásokat és a Föld készleteit. A lebomló hulladékok esetében is hasonlóan vélekedek, hiszen ezek - viszonylag könnyen és kevés energiával - újra értékes anyaggá, komposzttá válhatnak! Ehelyett viszont jelenleg a városi háztartásoknál keletkező zöldhulladékok a kukában, tehát ezáltal más kommunális hulladékokkal együtt lerakóban végzik vagy (rossz hatásfokkal) elégetésre kerülnek. Pedig a biohulladék értékes anyag, amit a ma emberének - a többi szelektíven gyűjtött hulladékkal együtt - kötelessége lenne újrahasznosítani. Ráadásul a szokások változásával (pl. növényi étrend elterjedése) a lebomló anyagok a konyhai hulladékok egyre növekvő részét teszik ki.  

 

Pontosan mit takar a COMPOST-ED?

Kísérleti jelleggel egy eddig ki nem próbált szolgáltatási kört fed le a COMPOST-ED azzal, hogy egy környezetbarát eszköz révén rendszeres, házhoz menő zöldhulladék-gyűjtést biztosít a háztartások számára. A most induló szolgáltatás lehetőséget teremt arra, hogy a azok a városlakók, akik már gyűjtenék, de valamilyen oknál fogva még nem különítik el a konyhai lebomló hulladékokat, mostantól egyszerűen megválljanak ezektől és ezzel járuljanak hozzá, hogy a hasznos anyagok körforgásban maradjanak.

 

 Hogy kell jelentkezni? Mikortól lesz? 

A (támogatások hiányában egyelőre) előfizetéses szolgáltatásként induló COMPOST-ED a 6. és 7. kerületi háztartások részére már 2023 márciustól elérhető és megrendelhető a [email protected] címen.

 NULLA kibocsátás - pedállal a büdös kukák ellen!

Mi történik a lebomló hulladékkal amit összegyűjtöttél? 

A háztartásoktól, társasházaktól begyűjtött zöldhulladék egy belvároshoz közeli komposzttelepen, szakszerű eljárás kíséretében hasznosul újra és válik értékes komposzttá. Terveim szerint - hogy valódi körforgásról beszélhessünk - az érett komposztból szezonálisan szállítanék vissza a háztartásoknak, hogy a városlakók balkonjai és szobanövényei ezáltal is szépen fejlődjenek.

 

Van-e valami külföldi példa ami inspirál téged és szívesen beszélnél róla?

A komposztfutár szolgáltatás kigondolása után néztem csak utána külföldi példáknak és leginkább amerikai próbálkozásokra bukkantam, de örömmel értesültem róla, hogy itthon is vannak már társaim, hiszen Szegeden már pár hónapja gurulnak a komposztfutárok!

 

Cikk és képek forrása: com-pot.hu