Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nulla Hulladék Turné a Hétrétország Fesztiválon

  • 2013. október 02.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Hétrétország FesztiválA Hétrétország Fesztivál főszervezőjének, Sülyi Péternek meghívására a Reflex Környezetvédő Egyesület 2013 augusztusában harmadik alkalommal vett részt az Őrség egyik legnagyobb fesztiválján Őriszentpéteren.

A Reflex és az Őri Alapítvány kapcsolata fél évtizedes múltra tekinthet vissza. Az Őrségi Teleház adott otthont A PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK című nagy sikerű kiállításunknak, a regionális civil szervezetek képzésének, valamint a kulturális örökségvédelmi tanácskozásunknak.

A Hétrétország Fesztiválon a fesztiválközpontnak helyet adó őriszentpéteri malomépület előtt fölállított standunk előtt közel  ezerötszázan sétáltak el a fesztivál két napja alatt, s közülük sok százan nézték meg a kiállítást, kapcsolódtak be programjainkba. Voltak baráti társaságok, családok, akik több órát is eltöltöttek velünk. Animátorként Lajtmann József, Nagy Péter, Szűcs Gábor (Reflex), kézműves foglalkozás vezetőként Nagy Martina, kerékpár javító mesterként Nagy Péter alkotta a Reflex csapatát. Németh Veronika és Lajtmann Csaba (Reflex), valamint Szilágyi László (korábbi Humusz elnök) egy-egy napon erősítette jelenlétével a négyfős „legénységet”.

Hétrétország FesztiválA 10 lépés – Nulla Hulladék interaktív kiállításon a fesztivál mindkét napján, augusztus 19-én, hétfőn és 20-án kedden közel azonos mértékű volt az érdeklődés. Elsősorban a fesztivál délelőtti családi programjaihoz kapcsolódóan 10-től 14 óráig, valamint a délutáni/esti koncertek előtt, 17-18 óra között volt nagyobb a látogatottságunk. A Hétrétország Fesztivál jellegéből adódóan családok, szülők, nagyszülők és gyerekek együtt vettek részt programjainkon. Például mikor a gyerekek a kézműves foglalkozás (nemezelés) asztalánál foglaltak helyet, a szülők addig RE-SET játékkal játszottak, vagy a kiállítást tekintették meg. A gyerekek körében sikeres volt a komposztálós és a bevásárlós mágneses tábla játék. Sok kérdés felmerült ezek kapcsán, a szülőkkel együtt komoly beszélgetések alakultak ki az animátorok szakszerű vezetésével. Több helyi lakossal és hosszabb ideig a környéken nyaralóval tudtunk beszélgetni a 0 hulladék kérdéskörről.

A természetes anyagok használatára koncentráló kézműves foglalkozást, nemezelést Nagy Martina vezette. A résztvevők – főként gyerekek – nemezlabdákat, kézzel gyúrt nemezgombokat, golyókat vihettek haza. Megtanulták, hogy a nemezelés fáradtságos munka, a sikerhez – mint a kézműves tevékenységhez általában – kitartás kell. A nemezelés, mint kézműves program, hosszabb ideig tartotta sátrunkban az érdeklődő szülőket és gyerekeket, módot adva arra, hogy részesei legyenek a 10 lépés a Nulla Hulladék felé interaktív kiállításnak. A gyerekek nagyon örültek a saját maguk által készített és díszített tárgyaknak.

A Gondold újra! (RE-SET) játék rengeteg hasznos, új információt adott a csoportos tanulási alkalom résztvevőinek, emellett oldott hangulatot, jó szórakozást biztosított. A játék szabályain némileg módosítva (könnyítve) a fesztivál mindkét napján több órán át folyamatosan játszottak felnőttekből és gyerekekből alakult 2-3 fős csapatok a RE-SET játékkal.

Hétrétország FesztiválJavítómester is volt Őriszentpéteren. Nagy Péter, mint a Reflex kerékpáros táborainak szervezője, a Reflex 15 kerékpárjának karbantartója, bemutatókat tartott a biciklik ápolásáról, karbantartásáról, különösen a kerékpárbelső saját kezű javításáról, amely egyben a nulla hulladék szemléletnek is megfelel, hulladékcsökkentő volta miatt. A programba sikerült bevonnia érdeklődő gyerekeket és felnőtteket, köztük kerékpáros túrázók csoportját is.

A Hétrétország Fesztivál valamennyi programján - a szervezők tájékoztatása szerint – augusztus 19-20-án mintegy 3-4 ezer látogató vett részt. Közülük saját becslésünk szerint hétfőn és kedden 600 – 800 látogató állt meg hosszabb-rövidebb időre a Nulla Hulladék Turné sátra előtt.

A helyszín megközelíthetősége környezetbarát volt, az Őri Alapítvány és Hétrétország Fesztivál hagyományainak megfelelően, méltóan az Őrség rangjához „természetből a java / művészetből a magva / nyitott porták / nyíltszívű emberek...”. A fesztivál látogatóinak nagyobb része gyalogosan, vagy kerékpárral érkezett.

Írta: Nagy Péter

Reflex Környezetvédő Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk