Nem minden gaz, amit annak hiszünk -5 ehető gyomnövény

  • 2024. június 13.
  • Jakab János

Bár kertünkben írtjuk a gazt, könnyen lehet, hogy ehető gyomnövényeket dobunk ki. Ezek a gaznak hitt növények ugyanis nemcsak ehetőek, hanem egészségesek is, így az étrendünkbe is könnyedén beilleszthetőek!

Nem boszorkányság, ehető gyomnövények igenis léteznek, és jó eséllyel a saját kertünkben is találunk belőlük! Akárcsak a többi, fogyasztásra alkalmas növény, ezek is gazdagok vitaminokban és rostokban, ezért mindenképpen érdemes fogyasztani belőlük. Fontos azonban, hogy betartsunk pár szabályt, mielőtt bevisszük őket a konyhába!

  • Csak biztonságos forrásból szedjünk gyomnövényt! Előfordulhat, hogy a kertünk sem ilyen hely, hiszen ha nincs is kutyánk, a környékbeli macskák gondoskodhatnak arról, hogy ne legyenek tiszták a zöldek. Mellőzzük, hogy autóút mellől szedett gyomokat fogyasszunk, és ha mezőről visszük haza őket, akkor is alaposan mossuk meg!
  • Akárcsak a gombák esetében, itt is érvényes, hogy ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mivel van dolgunk, inkább ne kockáztassunk! Ez azért is fontos, mert könnyen lehet, hogy belefutunk egy védett növényfajba, és ha csupán azért szedjük le, mert összetévesztettük az általunk keresettel, ez nem fogja meghatni a döntéshozókat, ha a büntetésünkről van szó.
  • Ne feledjük, hogy számos új ízzel találkozunk, és a szervezetünk számára ismeretlen táplálékkal ismerkedik, ezért egyszerre semmiből sem együnk sokat, megelőzve, hogy testünk idegenként érzékelje az újdonságot, és tüneteket produkáljon.

 

5 ehető gyomnövény

Ha van egy biztonságos helyünk, ahol szedegetünk, ügyeljünk rá, hogy ne ipari mennyiségben gyűjtögessünk, és fejenként legfeljebb két kilóval számoljunk! Ennyit sem érdemes azonban szedni, mert akárcsak bármilyen zöldség-vagy salátaféle, a gyomnövények sem tarthatóak a végtelenségig hűtőben, és frissen a legjobbak!

 

Gyermekláncfű

A gyermekláncfű, vagy másnéven pitypang nagyon népszerű a gyerekek körében ugyanis az elvirágzott növény magjait mindig jó móka elfújni. Tény azonban, hogy minden része ehető, a gyökerétől kezdve, a leveleken át a virágokig. Zsenge levelei remekül feldobnak egy salátát, a virágával pedig akár mézet is lehet ízesíteni! A gyökeréből teát készíthetünk, amit érdemes fogyasztani, különösen akkor, ha veseproblémával küzdünk. Maga a növény számos vitamint tartalmaz, így A-, C-, E-és K-vitamint is.

 

sites

Réti here

A réti herét mindenki ismeri, különösen azért, mert nincs olyan, aki ne keresett már négy levelűt belőle. Lehet, hogy szerencsét ez hoz, de evésre tökéletesen jó a háromlevelű is, ám még virágzás előtt szedjünk belőle, mert ekkor a legzsengébb. Salátába kiválóak, levelei és szárai pedig fűszerként is használhatóak. A virágát is használhatjuk, mégpedig megszárítva majd megőrölve akár süteményfűszerként is!

 

sites

Kövér porcsin

A földön, terebélyesen elterülő növény is sokak számára ismert lehet. Salátákba kiváló, hiszen sós, enyhén savanykás ízzel kecsegtet, de szárát is bátran fogyaszthatjuk salátákba vagy akár turmixokba is! Egy reggeli rántotta vagy omlett is feldobható ezzel a gyommal, ám ügyeljünk arra, hogy roppanós maradjon, mert ha túlságosan megpároljuk, az állaga nem lesz túl vonzó, és nyálkássá válik. Gazdag C-vitaminban és Omega-3 zsírsavban, így rendkívül egészséges, de ne vigyük túlzásba, mert hasmenést okozhat!

 

sites

Pásztortáska

Hosszúszárú növény, a végén fehér virágokkal, oldalán pedig szív alakú levélkékkel. Ez bizony a pásztortáska, a gyerekek egyik kedvenc játéka, amivel végig lehet csilingelni a mezőkön tett sétákat. A hanghatásokon túl azonban ehető is, annál is inkább, mert a levelek és a szár íze a borsóéra hasonlít, a virágok magjai pedig őrölve kiválóan helyettesítik a borsot.

 

sites

Fehér libatop

A libatop a legtöbb kertben megtalálható, elhanyagolt területeken akár másfél méteresre is nő. Bár a baromfik, a kecskék és a juhok is szívesen fogyasztják, érdemes magunknak is szedni belőle, mert olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint vas és a kalcium, és B-vitaminban is gazdag. A levelét salátákban használhatjuk, de zöldséglevesben is kiváló. Fontos azonban tudni, hogy nem olyan, mint a spenót, így több időre van szüksége ahhoz, hogy megpuhuljon!

 

sites

Cikk és képek: colore.hu