Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy Befőzés és Nulla Hulladék

  • 2013. október 15.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Nagykörűi Nagy Befőzés2013-ban a Humusz Szövetség egyik kiemelt programja a „Teljes élet - Nulla hulladék” nevet viseli. A projektben számos civil szervezettel együtt idén a Nimfea Természetvédelmi Egyesület is partner.

A legfontosabb céljaink közzé sorolhatjuk, hogy az ifjúságot, illetve a fesztivált meglátogató közönséget tájékoztassuk a hulladék újrahasznosítás jelenségéről, és arról, hogyan is tudják ezt átlagemberként megvalósítani. Az idei negyedik és egyben utolsó fesztivál megjelenésünk 2013. október 5-én, Nagykörűn a Nagy Befőzés Napja rendezvényén történt.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén már másodjára képviseltette magát a Teljes élet - Nulla Hulladék turné installációjával, ezúttal a városi rendezvény egy iskolai rendezvénnyel is összefüggött, a szervezők tárt karokkal fogadtak minket, és biztosítottak helyet az sátrainknak, mivel az iskolai egészségnapi programhoz remekül illeszkedtünk, és hasznos információkkal szolgáltunk a gyerekeknek.

A fesztivál két helyszínen párhuzamosan zajlott, a Nagy Befőzéshez kötődő vásár és az iskolai rendezvény várta a kilátogatók figyelmét. Mi különösen szerencsés helyen voltunk délelőtt, mivel a két rendezvény között voltunk, ebben a környezetben különböző játékokkal és foglalkozásokkal igyekeztünk felhívni magunkra a figyelmet, az érdeklődést pedig hasznos információk átadásával és kis ajándékokkal honoráltuk, amelyek közül minden korosztály talált kedvére valót. 

A központi helyet ezúttal is „10 lépés – Nulla Hulladék” kiállítás foglalta el. Megtekintése mindenki számára hozott valami újat, ugyanakkor jó volt hallani, hogy ezek a lépések egyáltalán nem hatnak az újdonság erejével, a legtöbbet már alkalmazzák otthon mind a falusi Nagykörűből érkező és a közeli nagyvárosból, Szolnokról érkező érdeklődők is. De összesességében elmondható, hogy a beszélgetések alapján elsősorban a „Csökkentsd a postai levélszemetet” és a „Keresd az újrahasznosított terméket” lépéseinek alkalmazása egyáltalán nem elterjedt, sőt sokak számára nem is olyan egyszerű bevezetésük.

A mágneses játékok mindenki számára számos új információt megismertetve szórakoztattak. A rengeteg kisiskolás, aki meglátogatott minket, nagy kedvvel játszott velük. Számunkra a leglelkesítőbb információ az volt, hogy a vásárlási szokásoknál itt szinte mindenki, egy-két kakukktojástól eltekintve a csomagolás nélküli terméket próbálja választani. Viszont a komposztálós játék mondott egy pár újdonságot a vele játszóknak korcsoporttól függetlenül.

Nagykörűi Nagy BefőzésA RE-SET! Gondold Újra társasjáték itt volt a legjobban igénybe véve. Igen jól szórakoztaka játékosok, de a kártyák között akadt olyan fogalom, amely nagy kihívással járt.

A Kézműves foglalkozás ezúttal is népszerű volt, a gyöngyfűzést kipróbálók jól szórakoztak, mielőtt/miután megismerkedtek a Nulla hulladék kiállításával, játszottak és beszélgettek közben az animátorainkkal, mely lehetőségeket tudnák még a jövőben kihasználni. Sőt, miután elkészítették műveiket a kicsik, közben kedvet kaptak, és végignézték a kiállítás többi részét, és azokkal is játszottak még egy kicsit .

Többen érdeklődve kaptak az alkalmon, hogy az ökológiai lábnyomuk kiszámítására is lehetőség van. A napok végére ki is fogytunk az ökolábnyom számítónkból. Szerencsére a kapott értékek a fesztivál napokat tekintve átlagosan itt voltak a legalacsonyabbak.

Nagykörűi Nagy BefőzésJavítóműhelyes előadást a helybeli Dékányné Madarász Piroska a Foltra-Folt Patchwerk képviseletében tartott. Számos érdeklődő előtt megmutatta, hogy lehet a már megunt vagy kukába szánt ruhákat különböző módokon felturbózni, és klassz kis ajándékokat készíteni belőlük.

Összességében elmondható, hogy a sátrunkba bejövők mindegyike jól érezte magát, és új élményekkel és információkkal tért haza. Szerencsés módon a látogatóink közül minden korosztály képviselve volt a legkisebbtől a legnagyobbakig, akik nálunk voltak, ők mindannyian nyitottak voltak, és úgy tűnt, el vannak szánva arra, hogy az általuk keletkező hulladék mennyiségét csökkentsék. Külön öröm volt számunkra, hogy több pedagógus fejtette ki pozitív véleményét, hogy szükség van ilyen bemutatókra, és szívesen látnák a későbbiekben egy iskolai foglalkozáson bizonyos elemeit.

A Nagy Befőzés Napja rendezvényére a szervezők állítása alapján az összes helyszínt tekintve olyan 1000 látogató jelent meg, némileg elmaradva a várt létszámtól, és sajnos a szétszórtság miatt az installációt megtekintők száma olyan 200 körülire tehető.

A Szervezők a különböző helyszínek között nem biztosítottak utazási lehetőséget, de a falusi jelleg miatt a rendezvényezek még gyalog is mindössze 5 percre voltak találhatóak egymástól, sőt a távolsági buszmegállótól sem volt 5 percnél messzebb a program.

Írta: Molnár Géza

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk