Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mikor csatlakozhatok a Humusz Háznál a közösségi komposztáláshoz?

  • 2021. január 04.
  • Gyuri

A Humusz Ház közösségi komposztpontja rendkívül népszerű, és ugyan időről időre igyekszünk lehetőséget biztosítani a csatlakozásra, az itteni komposztkeretek befogadóképessége is véges.

Sok, a címben olvashatóhoz hasonló kérdés érkezik munkatársainkhoz, ezért úgy véltük, ideje egy rövid cikkben ismertetni a Humusz Szövetségnél elérhető közösségi komposztálás jelenlegi helyzetét.

 

Mikor csatlakozhatok a Humusz Háznál a közösségi komposztáláshoz?

 

Ahogy az fenti képeken is látható, a Humusz Ház kertjében található, közösségi használatban működő komposztkeretek gyakorlatilag beteltek. Mi lennénk a legboldogabbak, ha minden újonnan jelentkező környékbelit automatikusan fogadni tudnánk, de a jelenlegi kihasználtság mellett (és a korábbi tapasztalatok fényében) erre nincs lehetőség.

A közeljövőben (legkésőbb tavasszal) tervezünk néhány regisztrációs alkalmat tartani, amelyeken egy rövid "fejtágító" után ingyenes regisztrációs lehetőséget biztosítunk. 

Habár a komposztpont használatáért nem kérünk pénzt, fontos megjegyezni, hogy annak fenntartása, kezelése, gondozása, illetve adott esetben felújítása, korszerűsítése a szervezet számára költségekkel jár, és ezek a költségek most, amikor a koronavírus járvány következtében a bevételeink erősen megcsappantak, húsbavágóak. Ezért nagyon megköszönjük, ha megfontoljátok, hogy rendszeres vagy egyszeri adománnyal támogassátok működésünket és a komposztpont fenntartását. Az adományozással kapcsolatos részleteket itt olvashatjátok: 

https://humusz.hu/adomany

 

Akik pedig a csatlakozásig is szeretnék a háztartásukban keletkező szerves hulladékot komposztálni, javasoljuk, hogy keressék fel az otthonukhoz legközelebbi közösségi komposztpontot. Ebben segíthet a https://sharewaste.com/ honlap, továbbá a kerületi lakosoknak a Csárdáskertet és az újonnan a Tabánban és a Gazdagréti lakótelepen nyílt közösségi komposztálóhelyeket is ajánljuk.

 

Aki saját maga vágna bele társasháza kertjében a komposztálásba, annak ajánljuk ingyenesen letölthető kiadványunkat: https://humusz.hu/komposztalj/kozossegi-komposztalas

 

Szintén jó megoldás lehet a beltéri komposztálás - az erről szóló előadásunkat itt lehet megtekinteni: https://www.facebook.com/humusz.szovetseg/videos/1060018614422908

 

Köszönjük a türelmet, és sikeres, komposztálásban gazdag új évet kívánunk!