Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kutatók Éjszakáján a Nulla Hulladék Turné

  • 2013. október 22.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Kutatók éjszakájaA Humusz Szövetség szemléletformáló programja a miskolci Zöld Akció Egyesület segítségével érkezett meg a Kutatók Éjszakája egyik helyszínére, a Miskolc-Tapolcán található Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. Logisztikai és Gyártástechnikai Intézetébe.

A minden évben, szeptember utolsó péntekén megrendezett országos program az átlagemberekhez kívánja közel vinni a tudományos kutatás sokszínűségét, illetve annak eredményeit, élvezetes és játékos formában.

A 20 éves születésnapját is ünneplő Bay Logival már korábban is kapcsolatban álltunk, például a miskolci szelektív gyűjtőszigetes és a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés életciklus elemzése során. Így most is szívesen látták standunkat belső udvarukon, ahol a kísérőprogramok mellett, különböző tudományterületek standjai is megjelentek (űrkutatás, parafa hasznosítása, molekuláris gasztronómia, hulladéktermelés és klímavédelem stb.). Az épületben pedig különböző laborokat kereshettek fel a látogatók. De meglepetés programként újrahasznosított anyagokból készült divatcikk kiállítás is fűszerezte a napot. A kínálat több órára is a helyszínen marasztalta a vendégeket, s megtapasztalhattuk, hogy aki kilátogatott, az ki volt éhezve a programokra. A standunkra érkezők többsége – legyen az egyetemista fiatal, vagy kisgyermekes család - mindent kipróbált.

Kutatók éjszakájaA rendezvénnyel együtt, 14 órától nyitottuk meg sátrunkat, s egészen este 21 óráig fogadtuk látogatóinkat. A Nulla Hulladék Turné programelemei mellett ismét kézműves foglalkozást szerveztünk, de a hidegebb időre való tekintettel, már nem nemezelés, hanem egyedi vászontáska készítés várta az érdeklődőket. Színes textilfilcek és útmutatásaink segítségével sorra készültek a szebbnél-szebb, környezetünk védelmét propagáló színes vászonszatyrok, amelyek reményeink szerint a mindennapi használatban is helyettesítik majd a nejlonzacskókat.

Egyesületünk 5 fővel segítette a program megvalósítását. A komposztálós és bevásárlós mágneses játék és a 10 hulladékcsökkentési lépés tablója mellett, itt fedezték fel igazán a ReSet társasjátékot, szinte folyamatosan mentek a partik. Volt olyan család, aki szinte az egész nyitvatartási időt nálunk töltötte. Többen meg is vásárolták volna a játékot, illetve érdeklődtek beszerzési lehetősége iránt.

Kutatók éjszakájaA javítóműhelyes bemutató témája ismét a kerékpár szervízelése volt, amit egyik vérbeli bringás kollégánk tartott. Sajnos ingyenes szerelési szolgáltatásunkkal, csak a vendéglátó intézet egyik dolgozója élt (defektjavítás, általános ellenőrzés). Megtapasztalhattuk, hogy a miskolc-tapolcai kerékpárút végállomásánál lévő Bay-Logi alkalmazottai igen szép számmal használják kerékpárjaikat – még a hűvös idő ellenére is – a munkába járásra. A szervizelés igénybe vételére viszont a látogatók fogadása mellett, már nem igazán jutott idejük.

A környezetbarát megközelítés lehetőségei viszont adottak voltak, hiszen a városi 2-es busz végállomása is itt van, illetve a szervezők egy, a belvárosból óránként induló, ingyenes amerikai iskolabusszal is segítették az érdeklődők eljutását.

A sátrunkba, most is kényelmesen elfértek a gyermekes családok, babakocsival is bejárható volt a stand. Miközben zajlott a regisztráció és a hatékonyságmérés, megtapasztalhattuk, hogy a szervezők által becsült 500 fős látogatói szám jelentős része meglátogatott minket.

Az online kvíz regisztráció is nagyon népszerű volt, a nagy többség erre is regisztrált. Sikert arattak ajándéktárgyaink is, bizony többet is vittek volna belőlük.

Összességében egy nagyon jó hangulatú, és gyorsan elröppenő programot éltünk meg, ahol az érdeklődő látogatók teljesen lekötötték kapacitásainkat.

Írta: Demeter Zoltán

Zöld Akció Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk