Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöldrefestés Auchan-módra

  • 2011. május 08.
  • Scheuer Zsuzsanna
Szerző: 
Scheuer Zsuzsanna

komposztálás - logoA minap érkezett a hír (tele is lett vele az internet), hogy az áruházláncok közül elsőként minden áruházi zöldhulladékot komposztként hasznosít újra az Auchan. Mielőtt teljesen behódolnánk mérhetetlen nagyságuk előtt, vizsgáljuk meg a kérdést egy kicsit alaposabban.

A hír tehát: Hosszú előkészítő folyamat eredményeként tavasztól az Auchan áruházak területén keletkező zöldhulladék már nem a kommunális hulladék mennyiségét növeli, hanem komposztálásra kerül. A természetes és környezetbarát komposzt vegyszer használata nélkül készül, kiváló tápanyag a növények számára. Az ily módon előállított természetbarát komposzt az Auchan áruházak kertészetében kedvező áron megvásárolható. Ezzel a fenntartható fejlődés szempontjából kedvező termékkel tovább csökken a környezet terhelése, és hosszú távon a hulladékgazdálkodással kapcsolatos költség is.

Jelenleg hazánkban tíz Auchan áruház területén keletkező zöldhulladék összegyűjtésével, válogatásával készítik a környezetbarát komposztot. A komposztálható anyagok előzetes válogatását és gyűjtését az érintett osztályok munkatársai végzik, majd ezt követően áruházanként egy külsős szakember gondoskodik arról, hogy a konténer tényleg csak komposztálható anyagokat tartalmazzon. A komposztba az előírásoknak megfelelően többek között belekerül a zöldségosztályon keletkező hulladék, a selejtből a komposztálásra alkalmas szerves hulladékok, valamint a zöld terület karbantartásából származó fűnyesedék, falevelek és gallyak is.

zöldség-gyümölcs

Azt már tudjuk, hogy a nagy áruházláncokban kapható zöldség- és gyümölcsfélék mindennek nevezhetők, csak bionak nem, de talán kevesen vannak tudatában annak, hogy a növényeink számára készített komposztra nézve is hasonló előírások jellemzőek. Hiszen ha a komposzt vegyszerrel kezelt növényi maradványokból készül, akkor benne feldúsulnak ezek az anyagok, innen újra felvehetik a növények, és a körforgás stabilizálódik. Előbb-utóbb – a megvásárolt komposzttal – bennünk. Az Auchan sajtóközleménye több helyen is állítja, hogy az általa forgalmazott komposzt „környezetbarát”, „természetbarát”. Ne higgyünk azonban azonnal a propagandának!

A növényi komposzt kiválóan alkalmas a műtrágya helyettesítésére, azonban a bio előírás ebben az esetben ugyanúgy érvényes, vagyis a komposztba sem kerülhet semmilyen vegyszer, növényvédő szer, méreganyag (pl. dimethoat, metham, hexaklór, atrazin, diuron és permetrin szermaradványok), vagy olyan növény, amelyet előzőleg vegyszerekkel kezeltek. (Vajon mennyiben garantálja ezek jelen nem létét az áruházlánc?) Kifejezetten tilos a komposztba tartósító- és érlelőszerekkel kezelt citrusféléket (pl. citromot, narancsot) dobni.

A permetezőszer-maradványok a komposztálás során gátolják a szerves anyagokat lebontó baktériumok, gombák szaporodását, vagy el is pusztítják azokat, ezért nagyon megnehezítik a létfontosságú növényi tápanyagok keletkezését: nem tudnak hasznos humuszképző anyagok létrejönni, vagy éppen kedvezőtlen biológiai folyamatok indulnak be.

Kis mértékben a komposzt képes mikroorganizmusaival méregteleníteni, vegyszermentessé tenni a talajt, de a baktériumok és gombák biztosan nem rendelkeznek olyan kapacitással, amellyel a már eleve vegyszeres komposzt nemkívánatos anyagai is lebonthatóak.

Mielőtt az akciós áron 999 Ft-ért kínált Auchan-komposztból vásárolnánk, gondoljuk végig tehát: vajon – jó szkeptikusként – mi állítunk elő valódi biokomposztot, vagy inkább tudatAuchan bedőlünk a szlogennek: Nálunk az árak a komposztföldön járnak?