Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A komposztálható műanyag nagy része nem bomlik le

  • 2022. december 13.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Nő a népszerűségük a biológiailag lebomló, otthoni körülmények közt komposztálható műanyagoknak, azonban egy új kutatás szerint ezek 60 százaléka egyáltalán nem bomlik le, és mikroműanyagként a talajba kerül.

Egy Nagy Britanniában végzett kísérletsorozat eredményét tette közzé a Frontiers in Sustainability folyóirat, amelyről a Frontiers in kiadóvállalat híre számolt be. A University College London szakemberei egy nagy, országos felmérést vezettek, amelyben a különböző, biológiailag lebomlónak és komposztálhatónak minősített műanyagok sorsát követték, lakossági segítséggel.

Az elmúlt 30 évben megnégyszereződött a műanyagfogyasztás bolygónkon, s emellett csupán 9 százalékát hasznosítják újra, 50 százalék a szeméttelepekre kerül a kommunális szeméttel, 22 százalék egyáltalában nem kerül a hulladékfeldolgozás rendszerébe, 19 százalékot pedig elégetnek. Az ebből adódó krízishelyzet megoldásaként számos ország szigorította a műanyag-stratégiáját, és azt tűzte ki célul, hogy 2025-re 100 százalékban újrahasznosítható, komposztálható vagy épp újból felhasználható műanyagokra szeretne átállni. A komposztálható műanyagok népszerűségének növekedése az élelmiszer-csomagolásokban, egyszer használatos evőeszközben-edényben és hasonlókban nyilvánul meg elsősorban. Azonban a szabályozók hiánya miatt sokszor túlzóak azok a kijelentések, amelyek a lebomlásukra vonatkoznak. Emellett, amint az a kutatásból is kiderült, a fogyasztók számára gyakran nem világosak a címkéken lévő, a komposztálhatóságra vonatkozó adatok.

 

A bécsi szemétégetőmű hiába viseli falain Hundertwasser keze munkáját, azért csak jobb volna a világ, ha nem lenne rá szükség!

FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Komposztálhatónak az minősül hivatalosan, ami ártalmas vagy mérgező maradványok nélkül, biológiai úton lebomlik a komposztban. Azonban azt otthon komposztálható műanyagokra nincs nemzetközi szabvány, ráadásul ezek az anyagok nem illeszkednek a hulladékgazdálkodási rendszerekbe sem, így a sorsuk a legtöbb esetben az lesz, hogy lerakóba kerülnek, vagy elégetik őket.

A cikk folytatását a National Geographic.hu oldalán tudod elolvasni.