Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kiváló fűtőanyag lehetne a falevél?

  • 2023. január 27.
  • Jakab János

Megkezdődtek a kísérletek.

Igaz, még gyerekcipőben jár, de egy német önkormányzat azon dolgozik, hogyan lehetne az őszi lehullott levelekből pelletet előállítani, ami alkalmas fűtésre. Tudóscsapat kísérletezik a technológiai megoldáson, írta a Magyar Mezőgazdaság.

 

A németországi Reichenbachban az önkormányzat elkezdte a parkokban a lehullott falevelekből készült pelletet használni fűtésre, tesztelve azt.

 

A kutatók azzal az ötlettel álltak elő, hogy ősszel összegyűjtik az utcákról és terekről a megsárgult leveleket, és ahelyett, hogy a szemétre kerülne, fűtésre használják. Norbert Döring, a kutatócég vezetője szerint ez akár megfelelő kiút lehet az energiaválságból.

 

A betakarított leveleket két lépésben szárítják, levegőztetik, őrlik, majd pelletté préselik, amely a kazánokba kerül. Mindezt egy olyan gazdaságban végzik, ahol erre a célra egy kisérleti feldolgozósor épült.

 

A fűtési technológia még tökéletesítésre szorul, az eddigi kísérletek azt mutatták, hogy a levélpellet fűtőértéke 10 százalékkal alacsonyabb, mint a fapelleté, és a hamu mennyisége valamivel magasabb.

 

A kutatók olyan technológiát szeretnének kifejleszteni, amely növeli ennek az fűtőanyagnak a hatékonyságát, és egyúttal csökkenti a levélpellet elégetésével járó káros kibocsátás mennyiségét.

 

Számítások szerint egy köbméternyi tömörített levélből 100-120 kilogramm pellet nyerhető, a fűtési hatás itt körülbelül 50 liter fűtőolaj elégetésének felel meg.

 

Cikk és kép forrása: sokszinuvidek.24.hu