Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Innovatív cégek fenekestül forgatnák fel temetkezési szokásainkat

  • 2015. január 05.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Egy seattle-i nonprofit társaság emberi komposztálást kínál a temetés vagy a hamvasztás helyett a forrásgyűjtés fázisában lévő Urban Death Project segítségével. Ez az új temetkezési módszer kevésbé lenne környezetszennyező és energiaigényes, mint a hagyományos elődei.

Korábban beszámoltunk arról az amerikai cégről, amely lebomló anyagokból gyártott urnáiba a megrendelő által választott fának a magját is elhelyezik, így az elhunyt egy erdő fájaként születhet újjá. Az urnát bárhol el lehet helyezni, de a cég lehetőséget nyújt rá, hogy az általa karban tartott parkba is elhelyezhető az elhunyt biournája, amiből a megszülető fát egy mobilos applikáció segítségével online is meg lehet látogatni, sőt, információkat is kaphatunk arról, hogy szeretteink „emlékfái” mennyi oxigén kibocsátásával járulnak hozzá egy fenntarthatóbb világhoz.

Most pedig itt egy seattle-i nonprofit társaság, amely emberi komposztálást kínál a temetés vagy a hamvasztás helyett. Az elképzelések szerint elhunytakból tápanyagban gazdag talaj lenne, amelyet virágok, fák vagy élelmiszernövények termesztéséhez lehetne használni. Az Urban Death Projectnek nevezett program egyelőre a forrásgyűjtés fázisában van – írja az utajovobe.hu.

A projekt ötletét egy seattle-i építész, Katrina Spade vetette fel még 2011-ben, aki a komposztálást a temetés és a hamvasztás környezetbarát ökológiai alternatívájának tekinti. „Az elképzelés lényege, hogy a halottat visszaadjuk a városnak” – mondta az ötletgazda, aki reméli, hogy három éven belül működni fog a szolgáltatás. Egyelőre az elképzelés törvényi és szabályozási akadályait kell leküzdeni, ugyanis például az USA sok államában jelenleg tilos koporsó nélkül eltemetni a halottakat.

Spade azonban bizakodó és munkatársai segítségével már meg is tervezték az emberi komposztáló létesítményt, amiben a halottakat egy háromemeletes betonmag belsejében komposztálnák. A magot több tér venné körül, ahol a hozzátartozók imádkozhatnának, gondolhatnának az elhunytra, vagy mint egy parkban, csendben üldögélhetnének.

A szertartást úgy képzelik, hogy a barátokból és a családtagokból álló temetési menet egy rámpán menne fel a mag tetejéhez, ahol a vászonba csavart holttestet faforgácsból és fűrészporból álló anyagba süllyesztenék. A holttest több hét alatt nagyjából egy köbméter komposzttá alakulna, amely elég egy fa elültetéséhez vagy egy virágágyás kialakításához. Ha hozzátartozók szeretnék, hazavihetnék a komposztot, de akár ott is hagyhatnák, és akkor a vállalkozás gondoskodna a komposzt megfelelő helyre – parkokba, sétányokra – helyezéséről.

Spade szerint a környezettudatos emberek többsége szimpatizál tervével, ugyanis a hagyományos temetkezési módszerek környezetszennyezőbbek és rengeteg energiát igényelnek. A koporsós temetéshez például rengeteg fát kell kiirtani, vagy fémkoporsók esetében rengeteg nyersanyagot pazarolnak, amíg a hamvasztásnál testenként 160 kilogramm szén-dioxid kerül a levegőbe és 850 köbméter földgázt használnak el.

Forrás: hvg.hu