Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A giliszta az új bécsi házi kedvenc

  • 2017. március 06.
  • Csilla
Egyre több bécsi osztja meg otthonát gilisztákkal, amelyek a gondozásért cserébe értékes komposzttal látják el gazdáikat. A hasznos társbérlők egy hokedlihez hasonló faládában laknak, és csupán némi zöldhulladékra van szükségük.

Mivel az osztrák főváros lakói egyre környezettudatosabbak, egyre több lakásban található gilisztakomposzt-láda, amelynek lakói helyben, a háztartásban keletkező zöldhulladékból állítanak elő értékes gilisztahumuszt. Ez sokkal gazdagabb tápanyagban, mint a hagyományos komposzt, így kiváló tápanyagforrás a balkonnövények és a teraszon termelt zöldségek – például paradicsom – számára. Egy ládában nagyjából 500-1.000 giliszta lakik, amelyek naponta körülbelül 150 grammnyi zöldhulladékot dolgoznak fel. Ennyi bioszemetet nagyjából egy ember állít elő egy nap alatt.

A jól működő gilisztakomposzt-láda szökésbiztos és szagtalan, ráadásul jó szórakozás a gyerekek számára, akik pontosan megfigyelhetik, miként lesz a salátalevélből, kávézaccból és almahéjból 21 nap alatt humusz.

Az ülőalkalmatosságnak is kiváló, tetejükön kárpitozott ládák egy felső-ausztriai testvérpár, David és Thomas Witzeneder gyártmánya, akik Bécsbe költözve megelégelték, hogy a zöldhulladék rendre a kommunális szemétben landol.

A speciális hokedlik a nagyapjuk egykori műhelyében készülnek, de van belőlük otthon összeszerelhető verzió is. Ezen kívül ládaépítő workshopokat is tartanak. Egy gilisztakomposzt-láda 265-285 euróba kerül, az induló gilisztaállomány pedig 38 euróba.

A válogatott társaság különböző trágyagiliszta fajokból áll össze, egyaránt van köztük kifejlett egyed és pete is. A jól kezelt ládában három hónap alatt megduplázódik az állomány, és nincs szükség a lakók utánpótlására. Egy boxban nagyjából 24 liter gilisztahumusz keletkezik, amelyet évente kétszer lehet szüretelni.

Az ötlet sok szempontból jó, és követendő, de az ár így elsőre igencsak húzós. Bizonyára nem könnyű egy városi háziasszonynak hozzászoknia a konyhai albérlőkhöz.

beltéri komposztláda

Kép és szöveg forrása: http://greenfo.hu/hirek/2017/03/05/a-giliszta-az-uj-becsi-hazi-kedvenc