Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felhívás: A hulladékmegelőzés gyerekdalát keressük

  • 2019. március 29.
  • Peti

A SzóKiMondóka és a Humusz Szövetség nevében fordulunk hozzátok. Eléggé nyilvánvaló, hogy ahogyan jelenleg használjuk erőforrásainkat, az nem fenntartható és hatalmas terhet ró a bolygóra, a saját és az utánunk jövő generációkra. Fontos felismernünk, hogy a mi generációnk mennyire érintett annak érdekében, hogy ne háríthassuk el magunktól a megoldásra való törekvést sem. 

Úgy gondoljuk, hogy minden tett számít. Minden ma véghezvitt cselekedetnek következménye van. Ha nem teszünk semmit, és nem változtatunk szokásainkon, kivágjuk magunk alatt a fát. Ebből a felismerésből szeretnénk mint gyermekkönyvkiadó egy sorozatot szentelni a környezeti problémákra adott megoldásoknak. Az első kötet a szemétről szól, hiszen azzal együtt élünk minden nap. Kezeink közt mennek át a nyersanyagok, fogyasztási szokásaink határozzák meg, hogy mekkora szeméthalmot termelünk egy nap, egy héten, egy évben és az hova kerül, mi lesz vele. 

A SzóKiMondó SzemétMese célja a hulladék keletkezésének megelőzése vásárlási és használati szokásaink változtatásával. Jó lenne, ha ez a törekvés szélesebb rétegekhez is eljutna, ehhez azonban a TI SEGÍTSÉGETEKRE van szükség. Ha mind összefogunk, alkotók, és több mű születik, több műfajban és különböző korosztálynak, annál erősebb lesz a hangunk és annál mélyrehatóbb változást tudunk elérni. 

Kérjük, hogy ha egyetértetek velünk, csatlakozzatok hozzánk! Küldjétel el nekünk írásaitokat, amiket egy internetes fórumon megjelentetünk. 

- Írjatok dalt a témában, amit idén nyáron egy szabadtéri rendezvény keretében bemutatunk - előre láthatólag Gyereknapon, május 26-án. 

- Írjatok át egy saját dalt ilyen értelemben és bemutatjuk csatornáinkon. 

- Írjatok át egy népdalt vagy nem jogdíjas alkotást, amit mindenki ismer és holnap már óvodások dalolják soraitokat. 

- Alkossatok a témában és mi bemutatjuk, megismertetjük a közönséggel (legyen az vers, próza, szabadvers, vagy novella) 

 

Határidő: 2019. május 10. - Madarak és fák napja

Fontos: Nem kell stúdió minőségű felvételt küldjetek, egy demo felvétel is éppen elég. Küldd el azt, amivel május 26-án színpadra állnál a gyereknapon, hogy a közönséghez a témáról szólj, és felhívd őket a cselekedeteik fontosságára. 

Az alkotásokat ide kérjük: [email protected]

 

Ha bármi kérdés van, keressetek minket: 

 

Miller Viola, SzóKiMondóka 20/66 56 199 

https://szokimondoka.hu

Merza Péter HuMusz Szövetség 386 26 48 

 

 

Cikkek, írások, létező könyvek a témában inspirációnak: 

https://humusz.hu/hirek/jegyzet/egy-szog-miatt/4373

https://humusz.hu/hirek/ha-te-dilemmaztal-mar-azon-hogy-mit-dobhatsz-szelektivbe-itt-segitseg/25214

 https://hvg.hu/itthon/20170811_Tenyleg_osszeontik_Itt_a_valasz_nyolc_kinzo_kerdesre_a_szelektiv_hulladekrol

https://humusz.hu/komposztalj/

https://foxbooks.hu/2019/02/18/a-legjobb-kornyezettudatos-gyerekkonyvek/?fbclid=IwAR3EcRUPyR4pBKtmoPXMxhSaRR4dTuvGHiqIMD97iIk6wzi4pLhEoFFfXOI