Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bioritmus és Nulla Hulladék

  • 2013. szeptember 24.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

VII. Bioritmus FesztiválIdén is fiatalos, helyi értékeket erősítő hangulatban indult a békéscsabai Bioritmus Fesztivál, melynek 2 napos rendezvényébe izgalmas színfoltként kapcsolódott be a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a HuMuSz Szövetség Nulla Hulladék sátrával.

A Széchenyi liget közepén 2 napig vártuk a látogatókat a hulladékmegelőzést és csökkentést ösztönző programokkal, ökotudatos játékokkal és környezettudatos ajándékokkal. A VII. Bioritmus Fesztiválon a gyönyörű liget kellős közepén fiatalos és kreatív sátorberendezésünkkel sok látogatót invitáltunk a Nulla Hulladék kiállítás megtekintésére és velünk, animátorokkal történő beszélgetésre. A szemléletformálás kiemelkedő eseménye volt a pénteki nap, amikor a Fesztivál keretében megrendezésre került ZÖLDköznapi Mesék és Játékok Program több, mint 20 iskolás csoportot hozott a sátor alá. Gyermekműhelyek dolgoztak a fesztiválon, helyi értékeket közvetítve, és ebbe a gyermekkavalkádba szervesen kapcsolódott a Nulla Hulladék Program.  A Nulla Hulladék 10 pontot fotókkal bemutató színes molinó messziről behívta az érdeklődőket a sátor alá. Beszélgettünk a gyerekekkel és a pedagógusokkal a nulla hulladék jelentéséről, és sokan fogadalmat is tettek miként kezdik otthonukban a változtatásokat. A kiállítás nézegetése közben elkezdődött a beszélgetés, és mindenki megértette, hogy a Nulla Hulladék program egy cél, és apró lépésekkel, szokások megváltoztatásával elérhető.

Vii. Bioritmus fesztiválA pénteki programon kb. 500 iskolás, óvodás, pedagógus látogatónk, kb.300 fő független felnőtt látogatónk volt. Többen is elmentek a sátrunk előtt, megálltak nézelődni és beszélgetni, de a sátor alá csak a nagyon érdeklődők jutottak be. Tapasztalataink szerint Békéscsabán a gyerekek voltak érdeklődőbbek, lelkesen játszottak velünk a ReSet játékkal, kézműveskedtek és nagyon örültek az ajándékoknak. Sokan nem találkoztak eddig még újrapapír füzetekkel és ez újdonság volt. Felnőttek leginkább a kiállítással kapcsolatban beszélgettek velünk és a varrónőnkkel tapasztalatot cseréltek.

A kiállításban a legnépszerűbb téma a helyi termék volt, hiszen a fesztivál témája is e köré szerveződött. Másik érdekes téma a komposztálás volt, gyakorlati tanácsokat kértek tőlünk.

Vii. Bioritmus fesztiválA szombati fesztiválnapunk nagyon érdekesen alakult, hiszen Békéscsabán egész nap szakadt az eső. Elsősorban a kiállítás és a beszélgetés a javítóműhelyben, a Nulla Hulladék kiállítás maradt az érdeklődés középpontjában. A ReSET használd újra aktivity és a mágneses társasjátékot kénytelenek voltunk rövidített verzióban játszani. A kézműves „Szöszmötölő”sarokban használt textilből, pamut anyagokból és fonalakból készítettünk karkötőket, kulcstartókat, nyakláncokat. A vendégek nagyon hasznosnak találták a varrónőnk javítóműhelyét, ahol kreatív szatyrok és ruhák készültek hulladék anyagokból és régi, már nem használatos ruhák újultak meg. Tehát igen különleges része volt a Nulla Hulladék programnak a ruha javítóműhely: pénteken és szombaton bevásárló szatyrok és kreatív ruhák is készültek a sátor alatt. Beszélgettünk arról, hogy mit jelent az újrahasználat, újrahasznosítás és a javítás, mint fogalom. Sajnos a rossz idő miatt a szombati napon a látogatószámunk kb. 300 fő volt.

A Bioritmus Fesztivál látogatottsága a rendezvényszervezők adatai alapján: 2000 Fő/ 2 nap, azaz 1000 Fő/nap.

A rendezvény helyszíne, Békéscsaba megközelíthető tömegközlekedéssel Budapest, Szeged és Debrecen felöl is vonattal és autóbusszal. Valamint fejlett kerékpárút hálózat van a megyénkben, mely mára már összeköt bennünket Romániával is Nagyszalontán keresztül. A fesztivál keretében kerékpártúra is szerveződött, így éppen Nagyszalonta felöl 36 fő kerékpáros érkezett a szombati napon Békéscsabára a Körösök Völgye Látogatóközpontba.

Írta: Bonyhádiné Enikő

Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk