Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Balaton Bike Fest

  • 2013. október 08.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Balaton Bike FestA Nulla Hulladék Turné augusztus 24-i Balatonfüredi állomását a Zöldövezet Társulás Egyesület képviselte az augusztus 23-25-ig megrendezésre került Balaton Bike fest keretei között.

A Balaton Bike Fest alapvetően 3 napos volt, ebből mi kiválasztottuk a legforgalmasabbnak vélt középső, szombati napot a Humusz Szövetség Nulla Hulladék Projektjének bemutatására.

A Nulla Hulladék sátor a fesztivál területén kívül kapott helyet a balatonfüredi part menti sétányon. Ennek különböző okai voltak: Egyrészt az aznapi esős időjárás miatt a vártnál kevesebb látogató érkezett a biciklis fesztiválra, ezért jobbnak látták a szervezők, ha a nagyobb látogatottságnak örvendő, turisztikai szempontból fontosabb csomópontra helyezzük el a sátrunkat, a Balaton partjára. Másrészt a fesztivál területén belül a Zöldövezet képviseltette magát egy saját standdal, a Replacc elnevezésű interaktív, szemléletformáló játszóházzal, és mivel a fesztivál által szervezett biciklis versenyhelyszínek közül jó pár egészen a sétányig húzódott, így a két standunkon dolgozó önkéntesek könnyedén átirányíthatták egyik standról a másikra a látogatókat.

Balaton Bike FestMint említettem, az esős szeles rossz idő miatt kevesebb látogató érkezett a helyszínre, mint vártuk, de szerencsére még így is nagy érdeklődést mutatott a Nulla Hulladék sátor. A nap folyamán körülbelül 100 látogatót fogadtunk, akik előszeretettel játszottak a Re-Set társasjátékkal, páran végigolvasták a 10 lépéses molinónkat is.

A kisebbeknek tartottunk kézműves foglalkozást: kupakokból és madzagból karkötőt, illetve nyakláncot készíthettek maguknak.

Balaton Bike FestA nagyobbaknak javítóműhelyes előadást tartottunk: Hűek maradva a fesztivál témájához, praktikus és egyszerű biciklijavítási technikákat ismertettünk, amelyet egy régi triciklin mutattunk be, ezt többen is megmosolyogták.

A sátorba látogatók túlnyomó része a 25-35 éves korosztályból állt, de örömünkre szolgált, hogy két idős, arra sétáló házaspár is betekintett hozzánk. Mivel a helyszín a Balaton part volt, sok külföldi vendégünk is akadt, akik a magyar viszonylathoz képest jóval tájékozottabbak mind a komposztálást, mind a nulla hulladék elvet illetően. Szerencsére a hazai látogatóink nagy része is jeleskedett egy-egy feladatban. Például a bevásárlási tabló játékban is, ami pedig- mint a VOLT Fesziválon is tudomásunkra jutott- a legnehezebb játékok egyikéhez sorolandó.

A sátor környezetszennyező járművek nélkül is könnyen megközelíthető volt a helyszínen működő városnéző elektromos kisvasúttal, illetve a biciklis túrákat megkönnyítő Balaton körüli bicikliút is közel volt a sétányunkhoz.

Összességében a Nulla Hulladék Turné Balaton Bike Fest-es állomása jól sikerült, a rossz idő ellenére is volt jó pár látogatónk. A fiatalabb korosztály rendkívül érdeklődő és fogékony környezetvédelmi témákkal kapcsolatban, reméljük, hogy tudtunk nekik új környezetvédő-praktikákat mutatni, amit a későbbiekben hasznosíthatnak.

Írta: Herencsár Milán

Zöldövezet Társulás Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk