3 hónapja ástuk el a lebomló zacskókat a Greenpeace-szel a komposztálóban – itt vannak az eredmények

  • 2023. július 26.
  • Gyuri

Az ALDI, az Auchan, a SPAR és a Tesco műanyag zacskói mind bomlásnak indultak vagy már le is bomlottak abban a kísérletben, melynek során a Humusz Szövetség és a Greenpeace Magyarország azt vizsgálja, hogy az élelmiszerüzletek lebomló zacskói szakszerű komposztálóban elhelyezve valóban beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket. A kísérletben megjelölt 3 hónap után a zöldszervezetek azt látják, hogy a komposztálóban elhelyezett zacskóknak mostanra alig maradt szemmel látható nyoma, egyedül a vastagabb falú bevásárlószatyorból maradtak nagyobb darabok. A környezetvédők szerint azonban a lebomló műanyagok nem jelentenek megoldást a nyersanyag- és hulladékválságra, valamint az ilyen típusú zacskók is tartalmazhatnak káros adalékanyagokat, és mikroműanyag-szennyezés maradhat utánuk.

„Három hónappal a kísérlet kezdete után azt tapasztaltuk, hogy ennyi idő alatt az otthoni komposztálásra alkalmasnak jelölt zacskók döntő része látszólag eltűnt, szétmállott, a lebomlási folyamat előrehaladt, csupán egy-egy zacskóból maradtak foszlányok. A lebomlóként megjelölt termékek azonban a gyakorlatban ritkán jutnak komposztálóba, enélkül pedig a bomlási folyamat nem vagy csak alig indul be, ezáltal szennyezést jelentenek a környezetre” – mondta el Szabó György, a Humusz Szövetség nulla hulladék programjának vezetője. 

Míg 45 nap után a zacskók között jelentős különbséget lehetett tapasztalni, mostanra az ALDI és az Auchan vékonyfalú zacskója is lényegében teljesen eltűnt, a SPAR és a Tesco hasonló termékeiből pedig kisebb foszlányok kerültek csak elő a komposztból. Ugyanakkor a SPAR vastagabb otthoni komposztálásra javasolt zacskója továbbra sem bomlott le, jól kivehető darabjait ásták elő a zöldszervezetek a kísérlet második fázisa után.

Noha a komposztálhatóságot igazoló tanúsítvánnyal rendelkező termékek elvileg teljesen – valamennyi összetevőjüket, a tintát és az adalékanyagokat is beleértve – lebomlanak a megfelelő komposztkörülmények között, a gyakorlatban az ilyen termékek jellemzően ritkán jutnak komposztálóba. Ez pedig komoly probléma, ugyanis az efféle anyagok toxicitási vizsgálatai kimutatták, hogy a környezetbe kerülve a lebomlóként árult csomagolások ugyanolyan mérgezőek lehetnek, mint a hagyományos, fosszilis alapanyagokból készülő műanyagok. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legújabb tanulmánya is figyelmeztet: az efféle alternatív csomagolások nem oldják meg a műanyagban lévő vegyi anyagok által okozott szennyezési problémát. Egyes tanulmányok (1) továbbá mikroműanyag-szennyezésről is beszámoltak komposztálható zacskók lebomlásához köthetően. Ellenőrzött komposztálási körülményeken kívül a lebomló műanyagok maradványai akár évekig fellelhetőek a környezetben, ahol valószínűsíthetően hasonló kockázatot jelentenek, mint a hagyományos műanyagok.

„A lebomló műanyagok nem jelentenek valódi megoldást a hulladékválságra, hiszen előállításuk ugyanúgy nyersanyagpazarlással jár, ráadásul a környezetbe kikerülve fennáll a veszélye a toxikus és mikroműanyag-szennyezésnek is. Már eddig is többször hangsúlyoztuk, hogy a valódi megoldást a műanyagkrízisre és a hulladékáradat megfékezésére az eldobható zacskók kivonása, valamint minden más egyszer használatos csomagolóanyag radikális csökkentése jelentené” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.  

A zöldszervezetek szerint mind a gyártóknak, mind pedig a forgalmazóknak arra kell törekedniük, hogy minél szélesebb körben elterjedjenek a csomagolásmentes, újratölthető és újrahasználható rendszerek. A Greenpeace tavaly megvizsgálta az élelmiszer-üzletláncokat abból a szempontból, hogy mennyit tesznek a hulladékcsökkentés érdekében – a felmérés eredménye itt érhető el.

3 hónapja ástuk el a lebomló zacskókat a Greenpeace-szel a komposztálóban – itt vannak az eredmények

Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

 

ELŐZMÉNYEK:

A zacskókat a Humusz Szövetség és a Greenpeace Magyarország munkatársai április 21-én helyezték el a Humusz komposztálójában, majd első alkalommal 45 nap elteltével ásták ki őket. A kísérlet során olyan műanyag zacskókat tesztelnek, melyek „otthoni komposztálásra alkalmas” jelöléssel vannak ellátva. A zacskókat és szatyrokat a zöldek négy különböző élelmiszerlánc, az ALDI, az Auchan, a SPAR, valamint a Tesco üzleteiből szerezték be. A két szervezet által vizsgált CBA, COOP, Lidl, PENNY és Reál üzletekben a kísérlet kezdetekor csak hagyományos műanyag tasakok, vagy vegyesen papírból és műanyagból készült zacskók álltak a vásárlók rendelkezésére, lebomló zacskók nem. 

A Greenpeace és a Humusz a kísérlettel azt méri fel, hogy a szatyrok és zacskók beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket, azaz ha ezek házi komposztálóba kerülnek, akkor valóban komposztálódnak-e. A komposztba került zacskók bomlását a két szervezet most ellenőrizte másodszor. Ezután a projekt indulásához képest 6, illetve 12 hónap után fogják újra megvizsgálni, mi történik a zacskókkal a komposztálóban.

2021-ben lépett életbe hazánkban az a rendelet, amely részben tiltja, illetve jelentősen megadóztatja a műanyag zacskók forgalmazását. A rendelet kiterjed a lebomló zacskókra is, ám azokra körülbelül negyedakkora környezetvédelmi termékdíjat határoztak meg, mint a hagyományos, műanyagból készült alternatívákra. 

 

Képek forrása: Fotó: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

 

(1)

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412020320213

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956053X20303214