Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közösségi komposztpont

  • 2012. július 06.
  • Axi

A Vidékfejlesztés Minisztérium Zöld Forrás programjának köszönhetően a Humusz létrehozott egy közösségi komposztpontot, ahová 2012. június 2-a óta, a XI. kerület lakosai behozhatják a háztartásukban keletkezett szerves hulladékokat.

A június 2-án megrendezett nyitónapon az érdeklődők előadás keretében ismereteket kaphattak a komposztálás gyakorlati tudnivalóiról, megnézhették, hogy hogyan néz ki a már kész komposzt és milyen eszközök illetve praktikák kellenek ahhoz, hogy a konyhánkban keletkező szerves hulladékból miként lesz értékes humusz, amit majd később pl. a szobanövények földjébe lehet felhasználni. Emellet írásos anyagot is vihettek a résztvevők, továbbá készült 2 db tájékoztató tábla is a komposztálási folyamatok segítéséhez.

A kisebbek sem unatkoztak, mert a kézműves sarokban különböző dolgokat készíthettek az újrahasználat jegyében. Illetve több hulladékmegelőzéssel kapcsolatos játékot is kipróbálhattak. A látogatók közül éhen sem maradt senki, mert a fenntarthatóság jegyében öko-frankó büfé is várta az érdeklődőket.

nyitónapi forgatag

További fotók a megnyitóról a galériában tekinthetők meg.

De mi is az a komposztpont?

Egy olyan közösségi hely, ahol adva vannak a komposztáláshoz szükséges eszközök, viszont a komposztálnivalót a környéken lakók szolgáltatják. Tehát a XI. kerület lakosai a háztartásukban keletkezett szerves hulladékokat behozhatják (ingyen), komposztálás céljából a komposztponton található keretekbe, a kert nyitva tartási idejében.

komposztkeretek

A  komposztálás feltételei:
- a regisztrációs lap kitöltése és az együttműködési megállapodás aláírása, amivel jelzi számunkra a komposztálás szándékát;
- a Humusz Ház kertrendjének a betartása (kertrend - plakát);
- a komposztálásra vonatkozó szabályok betartása (a komposztpont használata - plakát).

További információ:

- Komposzt kisokos elolvasásával
- a komposztpont tájékoztató tábláin
- www.komposztalj.hu weboldalon, vagy a helyszínen tájékozódhat munkatársaink segítségével.

 

VM_logo

"A hulladék keletkezésének megelőzése."

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás program támogatásával valósul meg.